11.7 C
Podgorica
Nedjelja, 21 Aprila, 2024
spot_img

Rajnke: Efekti propagande i dezinformacija osjetili su se i na prethodnim predsjedničkim i parlamentarnim izborima

žudi Razjing Rajnke, ambasadorka SAD u Crnoj Gori kazala je da se efekti propagande i dezinformacija osjećaju i u Crnoj Gori, sa malignim aktorima koji pokušavaju da utiču na političke kampanje, što se, kako je rekla, pokazalo i na nedavno održanim predsjeničkim i parlamentarnim izborima.

-To je ono što glasačima ne treba i što ne žele, glasači žele kredibilne, na faktima zasnovane informacije koje će im pomoći da donesu važne odluke koje utiču na njihove i živote njihove djece. to je ono što treba biračima – rekla je Ranke na konferenciji DFC u Podgorici.

Ona je kazala da su u Crnoj Gori prisutne izborne manipulacije od stranih aktora, koje, kako ocjenjuje, često dolaze od političkih, vjerskih ili stranih proksija ovdje u regionu. 

Njihov cilj je drugačiji od vrijednosti kojima Crna Gora teži, dodala je ona. 

Propaganda je, kaže Rajnke, alat koji koriste autoriatni režimi, u ratu ali i miru.

-Propaganda ide ruku pod ruku sa novom erom interneta, i oni koji upotrebljavaju propagandu, koriste slabosti institucija i na taj način direktono napadaju građane.  To je nova realnost, zato će SAD nastaviti da to ozbiljno doživljava i pomađe Crnoj Gori da se izbori sa stranim uticajima odakle god da dolaze – rekla je Rajnke.

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite