11.2 C
Podgorica
Utorak, 23 Aprila, 2024
spot_img

​Raičević – Gomont: Bratimljenje Bara i Bajea u cilju zbližavanja dva jako bliska grada

Predsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević sa saradnicima održao je juče onlajn konferenciju sa predstavnicima grada Bajea (Bayeux) iz francuske regije Normandija koje je predvodio gradonačelnik Patric Gomont, a sastanku su takođe prisustvovali ambasador Crne Gore u Francuskoj Ivan Ivanišević kao i Bertrand Baucher, predstavnik ambasade Republike Francuske u Crnoj Gori.

Predsjednik Raičević je kazao da ovaj sastanak predstavlja nastavak uspješne saradnje koja je započela posjetom Opštini Bar od strane delegacije Normandije na čelu sa Erveom Morenom u maju prošle godine u cilju zaključenja sporazuma o bratimljenju i konkretizacije projekata od zajedničkog interesa.

Raičević je iskoristio priliku da sagovornike upozna sa prirodnim i ekonomskim potencijalima Bara, bogatim kulturno-istorijskim znamenitostima sa posebnim fokusom na međuvjersku i međunacionalnu toleranciju i antifašističko nasljeđe po čemu je Bar prepoznat i van granica Crne Gore, kao i sa investicijama u oblasti saobraćaja i turizma koje značajno mijenjaju lice Bara iz tranzitnog centra u atraktivnu turističku destinaciju. Takođe, Raičević je istakao da je u Baru podignuto spomen-obilježje u znak sjećanja na stradale mornare kontratorpiljerke “Dague” koja je potonula 24. februara 1915. nakon što je naišla na minu, dok je bila u pratnji britanskog teretnog broda, koji je imao zadatak da snabdije namirnicama crnogorsku vladu.

Foto:  Opština Bar

Gradonačelnik Bajea, Patric Gomont je iskazao spremnost za jačanje saradnje dva grada uz nadu da će doći do obostrane posjete u narednom periodu kako bi se građani zbližili i međusobno upoznali.
Foto: Opština Bar

Gomont je kazao da Baje karakterišu srednjevjekovni i memorijalni turizam ističući činjenicu da, uprkos tome što je mali grad, svjedoči brojnim istorijskim događajima naročito iz Drugog svjetskog rata koje oni pažljivo njeguju i prenose kako mladim generacijama tako i brojnim turistima koji posjećuju Baje i Normandiju.

Gradonačelnik Gomont je istakao da grad Baje pored turističke sezone koja traje devet mjeseci godišnje i brojnih kulturnih i festivalskih manifestacija, karakteriše i značajan potencijal u poljoprivrednoj proizvodnji što može biti dobra prilika za saradnju sa Opštinom Bar.

Predsjednik Raičević je na kraju zaključio da su dva grada mnogo sličnija nego što se može pretpostaviti dodajući da gradove spaja mnogo toga te da će iskustva koja ima Opština Baje u promociji kulture sjećanja na važne istorijske događaje značajno pomoći Baru da mladim generacijama prenese takav odnos u izazovnim vremenima u kojima se suočava ne samo naše, već i mnoga društva širom Evrope.Takođe, Raičević je iskazao veliku zahvalnost Nikoli Pavloviću, savjetniku predsjednika normandijske regije čije porijeklo vuče upravo iz Bara, koji je svojim zalaganjem dao veliki doprinos ostvarenju sastanka.

Prisutnima su se obratili predstavnici dvije ambasade koji su iskazali spremnost i otvorenost za podršku u svim projektima koji će doprinijeti jačanju saradnje dvije opštine.

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite