15.9 C
Podgorica
Subota, 25 Maja, 2024
spot_img

Radulović: Terapija za onkološke pacijente u prosjeku kasni do dvije sedmice

Prosječno kašnjenje određenih ljekova za onkološke bolesnike je deset dana do dvije nedjelje, i prema uvjeravanju specijalista onkologije to ne predstavlja nikakvu zdravstvenu opasnost za pcacijente, saopštila je direktorica Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Ljiljana Radulović. Najavila je da bi skener koji je bio u kvaru u ponedjeljak trebalo da bude ponovo u funkciji.

Ona je u emisiji Dobro jutro Crna Goro na TVCG saopštila da povremeno imaju nestašice određenih ljekova, uz napomenu kako je KCCG jedan od krajnjih korisnika ljekova, te da za brojne bolesti oni obavljaju administraciju ljekova.

Stoga je, kako kaže, normalno da i KCCG ima problem s nabavkom ljekova, ako inače problem postoji s nabavkom ili kupovinom ljekova, što je nadležnost Montefarma.

“Količina određenih ljekova je sve vrijeme u manjoj količini nego uobičajeno, i povremeno imamo kratkotrajne nestašice, tako da ako je pacijent bio planiran za terapiju određenog dana, terapija se ordinira nakon desetak dana, odnosno dvije nedjelje. To je prosječno kašnjenje kad govorimo o onkološkim pacijentima”, istakla je Radulović.

Kaže da su im kao bolnici najvažniji esencijalni ljekovi, koji se takođe ne isporučuju u dovoljnim količinama, ali su, navodi ona, “dostupni KCCG sve vrijeme i tu koliko ja znam nemamo značajnih problema u isporuci”.

“Kada govorimo o B listi ljekova, o skupim ljekovima, postoje određene pauze, i to bude značajno i veoma osjetljivo kad je riječ o onkološkim pacijentima”, istakla je Radulović.

Na pitanje koliko kašnjenje terapije utiče na liječenje onkoloških pacijenata, ona je kazala: “Dobijamo od specijalista uvjerenje da sljedeći ciklus koji dođe sedam do deset dana kasnije ne predstavlja nikakvu zdravstvenu opasnost za pacijenta”.

Tvrdi da Kliničkom centru ne nedostaju oprema i osnovna sredstva za rad.

“Što se tiče opreme imali smo problem s opravkom jednog od skenera, jer nijesmo mogli da obavimo javne nabavke zbog sajber napada. Očekujemo da će skener biti u funkciji u ponedjeljak”, kazala je Radulović.

DRUŠTVORadulović: Terapija za onkološke pacijente u prosjeku kasni do dvije sedmice
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Opština Zeta raspisala konkurs za izradu grba

Na osnovu Odluke o imenovanju predsjednika i članova Komisije za pripremu predloga simbola Opštine Zeta, Komisija za pripremu predloga simbola Opštine Zeta, dana 24....

Zeković: Crna Gora je jedna jedina – majka

Poznati kantautor, pjesnik i kompozitor Momčilo Zeković Zeko gostujući u emisiji “Na kraju dana” govorio je o atmosferi 21. maja na Cetinju i opisao...

Etički odbor UCG pokrenuo postupak nakon vulgarnih komentara u televizijskoj emisiji, najstroža kazna – javna osuda u Biltenu

Etički odbor Univerziteta Crne Gore pokrenuo je postupak u kojem će se istražiti ponašanje profesora Filozofskog fakulteta Aleksandra Stamatovića, koji je u emisiji na...

Direktor OŠ Bajo Pivljanin: Moja izjava je zloupotrijebljena

Na današnjem protestu prosrpskih organizacija u Podgorici povodom usvajanja Rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenivci govorio je direktor OŠ “Bajo Pivljanin” iz Plužina Milutin Mirjačić koji...
Ne propustite