12 C
Podgorica
Nedjelja, 25 Februara, 2024
spot_img

Radonjić: Podignuta optužnica protiv Boškovića, Numanovića, Šegrta, Šehovića, Nurkovića, Sekulić..

ortparol Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i državni tužilac Vukas Radonjić saopštio je da je SDT podiglo neposrednu optužnicu Predraga Boškovića, Budimira Šegrta, Suada Numanovića, Sanje Vlahović, Ivana Brajovića, Dražena Miličkovića, Damira Šehovića, Dragice Sekulić, Osmana Nurkovića, Suzane Pribilović, Jelene Radonjić i Aleksandra Jovićevića zbog postojanja osnovane sumnje da su, u periodu od 2016. do 2020. godine kao članovi Komisije za stambena pitanja Vlade Crne Gore, u saizvršilaštvu, učinili produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

Radonjić je istakao da je za ovo krivilno djelo propisana kazna zatvora od dvije do 12 godina.

– Okrivljenima se stavlja na teret da su, suprotno Odluci o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba funkcionera, koja je propisivala da se rješavanje stambenih potreba ostvaruje prema planu za rješavanje stambenih potreba koji sadrži iznos sredstava za dodjelu kredita za poboljšanje uslova stanovanja, da se kredit za poboljšanje uslova stanovanja može dodijeliti u iznosu do 15.000 eura, a da se visina kredita utvrđuje na osnovu obima radova koje procjenjuje stručna komisija tadašnje Uprave za imovinu, bez plana za rješavanje stambenih potreba i procjene stručne komisije Uprave, odobrili i dodijelili stambene kredite za poboljšanje uslova stanovanja za 119 javnih funkcionera i zaposlenih u državnim organima i organima državne uprave, u iznosima između 17.500 i 40.000 eura, te im tako pribavili korist, a budžetu Crne Gore nanijeli štetu, u ukupnom iznosu od 2.604,740,59 eura – naveo je Radonjić.

Kazao je da je prethodno u izviđaju utvrđeno da je odobreno i dodijeljeno 49 kredita u iznosu od po 40.000 eura, pet kredita u iznosu od po 35.000, 20 kredita u iznosu od po 30.000 eura, 30 kredita u iznosu od po 20.000 eura, 10 kredita po 25.000 eura, ali i krediti u iznosima od 29.500 eura, 28.000 eura, 25.920,76 eura…

– Takođe, pojedini krediti u iznosu od 40.000 eura su dodijeljeni i javnim funkcionerima koji su u svojim zahtjevima za rješevanje stambenih potreba od Komisije tražili iznose od 30.000 eura, a očigledno prekoračenje podnijetih zahtjeva je u suprotnosti sa Zakonom o upravnom postupku i sudskom praksom Upravnog suda Crne Gore – kazao je Radonjić.

Nakon završenog izviđaja, a prije podizanja optužnice, državni tužilac je donio odluku i da se postupak protiv osumnjičenihP.B., D.Š., D.S., O.N., S.P., J.R., A.J., i D.M., za produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja, po dopuni krivične prijave Vlade Crne Gore, čiji je predmet nepropisno dodjeljivanje javnim funkcionerima stanova u zakup, sa pravom kupovine pod povoljnim uslovima,razdvoji i posebno dovrši, iz razloga cjelishodnosti.

Takođe, Specijalno državno tužilaštvo je, nakon što je u izviđaju utvrdilo da je Vlada Crne Gore, dala prethodnu saglasnostKomisiji za donošenja odluka o dodjeli kredita za poboljšanje uslova stanovanja funkcionerima i drugim zaposlenima, Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, dostavilo primjerak krivične prijave, kako bi, nakon izviđaja, ocijelnilo da li postoje osnovi sumnje da supredsjednik i članovi Vlade Crne Gore, u periodu od 2016. do 2020. godine, učinili produženo krivično djelo nesavjestan rad u službi, koje je iz stvarne i mjesne nadležnosti tog tužilaštva.

– Posebno ističem da su, po Zakoniku o krivičnom postupku, državni organi, mediji, udruženja građana, javne ličnosti i druga lica dužni su da se pridržavaju pretpostavke nevinosti, i da svojim javnim izjavama o krivičnom postupku koji je u toku ne vrijeđaju druga pravila postupka, prava okrivljenih i oštećenog i načelo sudske nezavisnosti – nave je Radonjić.

pobjeda

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite