11.7 C
Podgorica
Četvrtak, 18 Aprila, 2024
spot_img

Putin pozvao 150 000 muškaraca na regrutaciju

Rat u Ukrajini ulazi u 767. dan s intenziviranim borbama na frontu i nastavkom vojnih operacija obiju strana. Ruske vazdušno-kosmičke snage izvele su, drugi put u poslednjoj nedelji, masovne raketne napade na Ukrajinu koristeći strateške bombardere TU-95MS, kako je saopštila ukrajinska komanda ratnog vazduhoplovstva. Ovi napadi pokazuju nastavak ruske taktike intenzivnog pritiska na ukrajinsku infrastrukturu i vojne ciljeve.

U okviru unutrašnjih političkih poteza, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sproveo je promene u svom kabinetu, otpuštajući prvog pomoćnika i trojicu savetnika, što ukazuje na potrebu za prilagođavanjem strategije u svetlu trenutnih izazova. Sa druge strane, Kremlj, preko portparola Dmitrija Peskova, sugerisao je Zelenskom da prizna novu geopolitičku realnost, nagoveštavajući promene granica i stvaranje novih entiteta kao deo ruske teritorijalne ekspanzije.

U međuvremenu, Vladimir Putin najavio je proljećnu regrutaciju, pozivajući 150.000 muškaraca na vojnu službu, u skladu s nedavno povećanom starosnom granicom za regrutaciju. Ova odluka dolazi u trenutku kada se Rusija suočava s velikim izazovima na bojnom polju i potrebom za osvežavanjem svojih vojnih snaga, uprkos unutrašnjim i međunarodnim kontroverzama vezanim za mobilizaciju.

Rusija je, takođe, izvela odbrambene operacije, oborivši ukrajinske projektile i bespilotne letelice iznad Belgorodske i Jaroslavske oblasti, što pokazuje konstantnu pretnju od ukrajinskih napada unutar ruske teritorije. Ukrajinske snage, s druge strane, nastavljaju sa odbranom svoje teritorije, obarajući ruske rakete i dronove, dok se suočavaju s teškim napadima na svoju energetsku infrastrukturu i civilne ciljeve.

Ovi događaji odražavaju nastavak kompleksnog i dugotrajnog sukoba između Rusije i Ukrajine, sa značajnim posledicama za regionalnu stabilnost, sigurnost i humanitarne uslove. Dok se borbe nastavljaju, međunarodna zajednica ostaje duboko zabrinuta za budućnost Ukrajine i potrebu za pronalaženjem održivog rješenja za konflikt.

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite