16.8 C
Podgorica
Srijeda, 21 Februara, 2024
spot_img

Putin: Još nijesmo postigli ciljeve u Ukrajini, spremni na pregovore

- Marketing -spot_imgspot_img

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u intervjuu sa novinarem Takerom Karlsonom pozvao Vašington da prizna interese Moskve i ubijedi Ukrajinu da sjedne za pregovarčki sto.

Putin je takođe rekao da je Rusija spremna da pregovara o potencijalnoj razmjeni zatvorenika u kojoj bi bio oslobođen novinar Vol Strit Džornala Ivan Gerškovič, koji je zatvoren u martu prošle godine pod optužbama o špijunaži koje novinar negira.

Putin je nagovijestio da Moskva hoće oslobađanje svog agenta zatvorenog u Njemačkoj. Najva Karlsona da će održati intervju izazvala je veliki broj negativnih reakcija u SAD.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su mnogi strani novinari tražili da intrervjuišu Putina a da je Karlson dobio dozvolu jer je njegova pozicija drugačija. “Nije proruski, nije proukrajinski, već proamerički. To je u oštroj suprotnosti sa stavom većine tradicionalnih anglosaksonskih medija”, rekao je Peskov.

Veći deo intervjua je bio usmjeren na Ukrajinu gdje Rusija vodi rat gotovo dvije godine.

Putin je ponovio tvrdnje da je njegova invazija na Ukrajinu bila potrebna da zaštiti stanovništvo koje govori ruski u Ukrajini i spriječi tu zemlju da predstavlja prijetnju za Rusiju pridruživanjem NATO-a.

Putin je ukazao na odbijanje ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da razgovara sa Kremljom i rekao da je na Vašingtonu da prekine da snabdijeva Ukrajinu oružjem i da ubijedi Kijev, koji je nazvao američkim “satelitom”, da sjedne za sto i pregovara.

“Nikad nismo odbili pregovore. Treba da kažete sadašnjem ukrajinskom rukovodstvu da prekine i dođe za pregovarački sto.
Putin je upozorio da Zapad nikad neće uspjeti da nanese strateški poraz Rusiji u Ukrajini i odbacio navode da Rusija ima planove da napadne Poljsku ili druge NATO zemlje.

To je bio prvi Putinov intervju sa nekim iz zapadnih medija od početka invazije Ukrajine prije dvije godine. Upitan da li će Rusija osloboditi Gerškoviča, Putin je rekao da je Moskva otvorena za pregovore ali je ponovio da je novinar optužen za špijunažu što je Gerškovič negirao.

“Uhvaćen je na djelu kada je tajno dobijao povjerljive informacije”, rekao je Putin o Gerškoviču i dodao da to ne isključuje mogućnost da bi on mogao da se vrati kući.

“Nema tabua za rješavanje tog pitanja. Spremni smo da ga riješimo ali ima nekih uslova o kojima se razgovara između specijalnih službi. Vjerujem da dogovor može da bude postignut”, rekao je Putin.

“Rusija nema interes da napadne Poljsku, Letoniju ili bilo koga drugog”

Putin je negirao da želi da se uključi u „ekspanzionističko ponašanje“ ili da će poslati ruske trupe u Poljsku.

On kaže da će to učiniti samo ako Poljska napadne Rusiju, “jer nemamo interesa za Poljsku, Letoniju ili bilo koga drugog”.

“Protiv zdravog razuma je uključiti se u neku vrstu globalnog rata i globalni rat će dovesti cijelo čovječanstvo na rub uništenja. To je očigledno“, kaže ruski predsjednik.

“Moskva još nije postigla svoje ciljeve u Ukrajini”

Taker Karlson pitao je Putina da li je postigao svoje ciljeve tokom rata. “Ne. Još nismo postigli svoje ciljeve jer je jedan od njih denacifikacija“, odgovara Vladimir Putin, signalizirajući da Rusija još nije spremna da odstupi u Ukrajini.

Karlson je upitao ruskog predsjednika da li bi bio zadovoljan teritorijom koju sada imaju, ali je Putin izbjegavao da odgovori ovo pitanje, nastavljajući da govori o “denacifikaciji”.

“Postoji mogućnost da SAD i Rusija obnove odnose“

To će se desiti pod uslovom da javnost u SAD razumiju da se svijet mijenja i na to se naviknu, naveo je Putin.

“Ako se razumije da se svijet mijenja u objektivnim okolnostima, i da se tome treba prilagoditi, i to koristeći prednosti koje SAD imaju, možda se nešto i promijeni“, rekao je Putin.

On je istakao da je sa pojedinim bivšim američkim predsjednicima imao dobru komunikaciju.

“Imao sam dobre odnose sa Bušom mlađim, kojeg su svi gledali kao nekog seoskog momka, koji navodno ne razumije mnogo, ali to nije tako. Nije bio gori od drugih političara, razumio je šta radi. Takav odnos imao sam i sa Donaldom Trampom“, naveo je Putin.

Upitan da ocijeni da li odluke u SAD donosi, kako je rekao Karlson, predsjednik ili vladajuće elite, Putin je rekao da “ni sam ne može da zaključi“.

„Mi nismo započeli rat u Ukrajini“

Putin kaže da je odlučio da preduzme akciju nakon što je ukrajinsko rukovodstvo „izjavilo da neće implementirati sporazume iz Minska“.

Karlson je pitao da li je Putin pokušao da razgovara sa SAD o tome.

„Stalno smo pričali o tome. Obratili smo se rukovodstvu Sjedinjenih Država i evropskih zemalja da odmah zaustave ovaj razvoj događaja, da sprovedu sporazume iz Minska“, kaže Putin.

Ruski predsjefnik je zatim naveo da je Ukrajina započela rat 2014. godine.

„Mi nismo započeli ovaj rat 2022. Ovo je pokušaj da se on zaustavi“, kaže Putin.

SAD je bombardovanjem SR Jugoslavije pustio ”duha iz lampe”

Putin je dodao da su SAD su 1999. godine bombardovanjem Savezne Republike Jugoslavije prekršile međunarodno pravo.

„Time su SAD otvorile Pandorinu kutiju. Štaviše, šta je rečeno kada je Rusija protestovala i izrazila svoje negodovanje? Povelja UN i međunarodno pravo su zastarjeli. Sada se svi pozivaju na međunarodno pravo, ali su tada počeli da govore da je sve zastarjelo“, rekao je Putin.

Inače, Putin je posljednji intervju za zapadne medije dao američkoj televiziji CNBC u oktobru 2021. godine na Međunarodnom forumu „Ruska energetska sedmica“ u Moskvi.

Karlson je u najavi za ovaj intervju, koji je naišao na kritike zapadnih medija i prije nego što je objavljen, rekao da ga je Bijela kuća već dva puta spriječila da razgovara sa Putinom.

On je dodao da je uradio intervju sa predsjednikom Rusije zato što je to posao novinara.

„Mi se bavimo novinarstvom. Naša dužnost je da informišemo ljude“, rekao je Karlson na video-snimku objavljenom na društvenim mrežama.

- Advertisement -spot_img
Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite