37.9 C
Podgorica
Petak, 21 Juna, 2024
spot_img

PU: Nije hajka, utvrđujemo poreske obaveze; Mitropolija ugrozila socijalna prava svještenika

Ne postoji nikava hajka prema Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, već Poreska uprava koristi propisana ovlašćenja za utvrđivanje i naplatu poreskih obaveza u cilju zaštite građana i budžeta Crne Gore, a u skladu sa zakonima naše države koje svi moraju poštovati, saošteno je iz Poreske uprave. Oni tvrde da su u saopštenju Mitropolije crnogorsko primorske vezanom za njene poreske obaveze iznijete brojne netačne tvrdnje.

Foto: rtcg.me Foto: rtcg.me

Podsjećamo, iz Mitropolije crnogorsko primorske juče su tvrdili da je njihov višemilionski dug izmišljen te da je direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša iznio čitav niz, kako su kazali, neprovjerenih i neutvrđenih podataka.

Iz PU tvrde da je njihov direktor Miomir M. Mugoša saopštio podatke kojima raspolaže PU iz evidencije koju ona vodi na osnovu dokumentacije koju im je dostavila MCP. Tvrde i da, suprotno zakonu, MCP nije ažurirala podatke više od 9 godina, zbog čega su, kako navode, oni nepotpuni i netačni, a PU onemogućena da izvrši tačan i precizan obračun poreskih obaveza, baš kako je i saopšteno.

Naglašavaju da je Mitropolija crnogorsko-primorska izdvojena kao subjekat sa najnižim stepenom poreske discipline, imajući u vidu da je jedina vjerskih zajednica koja nije dostavila zakonom propisanu dokumentaciju na osnovu koje bi se izvšila prijava svještenika na osiguranje, odnosno omogućilo njihovo zaduženje u sistemu PU.

“Na taj način, kršenjem zakonskih odredbi, MCP onemogućila je naplatu poreskih obaveza od strane države, ali i uplatu penzijsko-invalidskog osiguranja na štetu svještenih lica Mitropolije kojima su na taj način onemogućena osnovna socijalna prava”, navodi se u saopštenju.

Upravo zbog toga, kazali su, PU je održala sastanak sa predstavnicima MPC, na kojem je predočila zakonske norme i njenu obavezu da Poreskoj upravi dostavi potpune i tačne podatke o sveštenicima sa pratećom dokumentacijom, kako bi se za njih utvrdile poreske obaveze od 2003. godine do danas.

“Imajući u vidu da je procjena iznosa poreske obaveze zasnovana na broju od 38 sveštenika MCP, koji su bili prijavljeni do 2010. godine, po podnošenju potrebne dokumentacije izvršiće se zaduženje poreske obaveze, čime će biti potvrđena izjava direktora Poreske uprave da je dug Mitropolije višemilionski, imajući u vidu da crnogorska javnost svjedoči da je u Crnoj Gori mnogo više od 38 sveštenika MCP”, ističu iz Poreske uprave.

Koliko MCP malo poštuje poreske propise, kako su kazali, najbolje govori i podatak da je ona za devet godina (od 2011. do 2019. godine) izvršila uplate za dva sveštenika koji su stekli uslov za odlazak u penziju putem individaulnih računa istih, a ne preko računa Mtropolije, čime je, kako s kazali, prekršen Zakon o objedinjenoj registraciji i naplati.

Poređenja radi, iz PU navode da je Mešihat Islamske zajednice za isti period prijavio za osiguranje 123 vjerska službenika.

“Treba naglasiti da aktivnost povećanja stepena poreske discipline nije usmjerena samo na Mitropoliju, iako je kod iste utvrđen najniži stepen poštovanja poreskih propisa, već i na sve ostale zajednice koje imaju neizmirene obaveze prema državi, te su na održanim sastancima isti upozoreni na obavezu hitnog izmirenja poreskog duga, a i kod ostalih vjerskih zajednica otvoreni su postupci inspekcijskog nadzora”, navode iz PU.

Oni zaključuju da je ne postoji nikava hajka prema Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, već da Poreska uprava koristi propisana ovlašćenja za utvrđivanje i naplatu poreskih obaveza u cilju zaštite građana i budžeta Crne Gore, a u skladu sa zakonima naše države koje svi moraju poštovati.

VIJESTIPU: Nije hajka, utvrđujemo poreske obaveze; Mitropolija ugrozila socijalna prava svještenika
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Šimun: Pregovaramo, pacijenti će moći da obave transplantacije; Stanojević: Puni smo optimizma

Pacijenti koji čekaju transplantaciju planirali su jutros protest ispred Ministarstva zdravlja u Podgorici, ali su odustali od njega nakon što ih je ministar zdravlja...

Počinje ljeto: Sjutra će dan trajati 15 sati i 35 minuta

Sjutra je ljetnja dugodnevica, koja predstavlja najduži dan u godini i označava početak ljeta. Tada Sunčevi zraci padaju pod pravim uglom na sjeverni povratnik i...

Međunarodni kraft festival 21. i 22. u Budvi: Susret crnogorskih i evropskih proizvođača

Međunarodni „Craft Sea Fest“ biće održan 21. i 22. juna u Budvi, u coworking space-u „ITBranchHouse“ u Tre Canne. Na ovom festivalu proizvode će...

NAGRADA ZA LJUDSKA PRAVA I DRUŠTVENI AKTIVIZAM “RIFAT RASTODER“

Piše: Božidar PROROČIĆ, književnik i publicista Savremena Crna Gora suočava se sa izazovima u razvijanju kulture sjećanja, često zaboravljajući na doprinos onih čija je kulturološka,...
Ne propustite