33.1 C
Podgorica
Četvrtak, 18 Jula, 2024
spot_img

Prva dva slučaja koronavirusa u CG

Crna Gora registrovala je dva prva slučaja koronavirusa. Riječ je o dvije žene rođene 1948. i 1973. godine i tokom prethodnog perioda boravile su u pogođenom području. Jedna osoba je iz Ulcinja, a druga je iz Podgorice i stabilnog su zdravstvenog stanja, saopšteno je na konferenciji za novinare.

“Jedna osoba je bila pod nadzorom, druga nije jer je došla iz zemlje koja nije bila tretirana. Obje se nalaze kod kuće,” kazao je Boban Mugoša.

“Obje se nalaze kod kuće, mi smo prije desetak minuta potvrdili slučajeve. Prvo se uradi test, a onda mora po protokolu da se potvrdi. Čim smo vidjeli test odmah smo obavijestili javnost,” naveo je Mugoša.

Jedna gospođa je došla iz SAD prije 12 dana, druga iz Španije i bila je pod nadzorom, istakao je on.

Mugoša kaže da je Crna Gora zemlja, koja pored Hrvatske, u regionu ima najviše testiranja.

Mugoša je istakao da jedna od zaraženih osoba živi sama, a druga u porodici, pa će morati da sprovedu i dodatna testiranja.

“Jedna je bila na klinici, a druga je boravila kod kuće i išli smo da od nje uzmemo uzorak,” rekao je Mugoša.

Posljednjih dana bilo je više testiranja, rekao je on.

“Nijesmo štedjeli što se tiče testiranja, ali ovo je bolest koja ne pokazuje odmah simptome, danima možete da se osjećate malaksalo,”rekao je Mugoša.

Nema mjesta panici saopštio je Marković. Pred nama je nova zahtjevnija faza u kojoj moramo da uradimo sve da spriječimo širenje koronavirusa.

“Jasno je da prvi slučajevi obolijevanja nijesu bili neočekivani, i vrlo je vjerovatno da će uskoro doći do otkrivanja novih slučajeva,” rekao je Marković.

Nacionalno Koordinaciono tijelo je danonoćno i požrtvovano pratilo cijelu situaciju. Svi ostajemo tim i želim da istaknem ulogu građana koji su pokazali svijhest i disciplinu, ali je pred nama nova zahtjevnija faza.

“Potrebna nam je još jača disciplina, odgovornost, više solidarnosti, kako bi se prilagodili novonastaloj situaciji. Pored zdravstvenih ova epidemija predstavlja ozbiljan ekonomski izazov. Pripremamo odgovore sa raspoloživim mogućnostima,” naveo je Marković.

Marković je rekao da nijesu željeli da uvode demonstraciju sile na ulicama Crne Gore.

“Vjerujem da ćemo ovim mjerema koje je danas nacionalni tim utvrdio, podstaćI stanovništvo da građani nemaju kontakte koji mogu biti rizični. Mi smo mala zajednica koja može da poštuje mjere, ovdje nije potrebna prisila. Možemo svi zajedno da kontrolišemo ovu situaciju, kao što smo to radili i do sada,” rekao je Marković.

Marković je istakao da je Crna Gora ponudila svoje luke za trgovinu i ekonomske aktivnosti susjednim zemljama.

“Vjerujemo da ćemo na taj način podstaći sve zemlje da na taj način razmišljaju. Imali smo problem sa većim brojem kamiona i sa robom koja je zaustavljena na granici, ali smo uspjeli taj problem da riješimo i tako ćemo raditi i u drugim slučajevima,” rekao je Marković, ističući da je bilo i manjih blokadana granici sa Srbijom ali i to su prevazišli.

“Nema razloga za brigu, svega ima dovoljno. Treba samodiscipline i odgovornosti,” rekao je Marković.

“Držati se kuće, ozlaziti samo kad je neophodno, a mi ćemo pratiti sve i nove mjere saopštavati kada to bude potrebno,” naveo je Mugoša.

Dvije nove lokacije za karantin

Ministar zdravlja Kenan Hrapović saopštio je da je pored dva karantina koje je Vlada već odredila u Danilovgradu i Ulcinju, na prijedlog Ministarstva zdravlja odredila još dvije lokacije za karantin a to su Policijska akademija u Danilovgradu i kao i privatni Studentski dom kompanije Kroling koji je potpuno ispražnjen.

Eraković: Apsolutno smo spremni

Direktor KCCG Jefto Eraković saopštio je da je Crna Gora posljednja zemlja u evropi koja je registrovakla tek dana prve slučajeve virusa koji smo svi mjesecima već očekivali.

“Spremni smo i stručno i kadrovski i organizaciono za koronavirus. Apsolutno u svim segmentima smo spremni. Slijede teški dani za zdravstvene radnike Crne Gore. Slijede dani puni ogromnog rizika, ali poznavajući sve zdravstvene radnike znamo da smo svi spremni. KCCG će ponijeti najteže breme. Spremni smo imamo zaštitnu opremu, respiratore. Za dva dana ćčemo imati 57 respiratora. U ovom trenutku pacijentkinjama kod kojih je registrovan virus, za sada nijesu potrebni respiratori,” naveo je Eraković.

Obaveza je svih nas da koristimo zaštitnu opremu i zaštitićemo i zdravstvene radnike, rekao je on.

“Imamo položaj Hotel Premijer u neposrednoj blizini KCCG, ustupio je svoje prostorije, tako da će zdravstveni radnici koristiti pune kapacitete tog hotela. O svemu smo razmišljali,” rekao je Eraković.

Bolnica u Baru i bolnica u Beranama spremne su apsolutno za prijem pacijenata, rekao je Marković.

RTCG

DRUŠTVOPrva dva slučaja koronavirusa u CG
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

DPS Zeta: Srećan Dan državnosti, dragi sugrađani

Iz Opštinskog odbora DPS Zeta upućena je čestitka povodom Dana državnosti. Prenosimo je integralno: Danas, 13. jula, sa ponosom i čašću slavimo Dan državnosti Crne Gore,...

U znak sjećanja na žrtve Srebrenice delegacija Glavnog grada položila vijenac na spomenik na Pobrežju

Povodom 11. jula, međunarodnog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Bošnjačko vijeće u saradnji sa Glavnim gradom i nevladinim udruženjima danas je u...

Mihailo: Doći ću u Srebrenicu, pa makar u kolicima – to je moja zakletva

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo poslao je poruku povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici. „Svaki pošten čovjek voli Bosnu! U Srebrenici je počinjen genocid,...

Osvanuo veliki metalni krst iznad Bijele – devastacija ambijentalnog pejzaža

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori u utorak je u Boki Kotorskoj iznad Bijele postavila veliki metalni krst, koji dominira u pejzažu. Kako...
Ne propustite