37.9 C
Podgorica
Petak, 21 Juna, 2024
spot_img

Prst u oko Vučiću: Funkcioneri iz Evrope i svijeta dolaze na Prajd uprkos zabrani

Iako je šef srpske države Aleksandar Vučić rekao da šetnje u Beogradu neće biti za Europrajd, “makar ga pozvao i Džozef Bajden”, iz Evrope i svijeta stižu najave da će tog 17. septembra mnogi funkcioneri doputovati u prijestonicu Srbije.

Više od 30 ličnosti iz svijeta politike i nevladinog sektora doputovaće u Beograd kako bi uzeli učešće u najavljenom Europrajdu, potvrđeno je Novoj.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik najavio je svoj dolazak u Beograd na Europrajd, a isto je učinila i poslanica EP Teri Rajndke.

“Biću u Beogradu i pridružiću se maršu na Europrajdu 2022. – zajedno sa hiljadama mirnih demonstranata, nekoliko desetina poslanika u Evropskom parlamentu i brojnim predstavnicima nacionalnih vlada. Svi ćemo prisustvovati ovom događaju”, rekla je ona za “Novu”.

Među onima koji su potvrdili dolazak je i potpredsjednica Vlade Belgije, Petra de Suter, kao i njena koleginica iz Crne Gore i ministarka za evropske poslove Jovana Marović.

Pored njih, u prijestonicu Srbije dolaze i Helena Dali, komesarka EU za ravnopravnost, predsjednica Senata Kraljevine Belgije, Stefani Doze, Dunja Mijatović, komesarka Savjeta Evrope za ljudska prava, Sven Lehman, njemački komesar LGBT + pitanja, Fabricio Petri, specijalni izaslanik Italije za rodni identitet, Džek Patrik Luis, član Predstavničkog doma u Masačusecu iz redova američkih Demokrata.

Uz pomenuta imena, očekuje se dolazak velikog broja poslanika Evropskog parlamenta, predstavnika Velike Britanije, kao i ljudi iz nevladinog sekotra i organizacija za ljudska prava.

EU se nada će se Europrajd održati

Podsjetimo, na pitanje Nova.rs da prokomentariše izjavu predsjednika Srbije da država neće dozvoliti održavanje protesne šetnje, Ana Pisonero, portparolka Evropske komisije je je rekla da Evropska unija podržava jednakost i odbacuje sve oblike diskriminacije, te da očekuju da se i njihovi najbliži partneri posvete zaštiti i unapređenju ljudskih prava.

“Očekujemo da se naši najbliži partneri posvete zaštiti i unapređenju ljudskih prava. Ovo uključuje poštivanje prava LGBT+ osoba, uključujući njihovo pravo na slobodu okupljanja i izražavanja u skladu sa njihovim Ustavom i međunarodnim obavezama u vezi sa ljudskim pravima“, navela je Pisonero.

Ona je dodala da je zvaničnom Briselu žao što je Srbija najvila da neće dozvoliti Europrajd za koji je prvobitno dogvoreno da bude u Beogradu u septembru.

“Razumijemo da organizatori još uvijek nisu dobili nikakvo zvanično obavještenje o zabrani Prajda. Pozivamo srpske vlasti da nastave kontakte sa organizatorima u cilju pronalaženja rješenja za održavanje parade Europrajda u miru i bezbjednosti. Nastavljamo da pažljivo pratimo ovo pitanje i radujemo se konačnoj pozitivnoj odluci. Кao što je predsjednik Evropske komisije jasno rekao u nekoliko navrata, mi snažno vjerujemo u Uniju ravnopravnosti, gdje svako može da bude ono što želi i gdje ste slobodni da volite koga želite. Evropa mora postati LGBTQ zona slobode”, rekla je Pisonero za Nova.rs.

SVIJETREGIONPrst u oko Vučiću: Funkcioneri iz Evrope i svijeta dolaze na Prajd...
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Šimun: Pregovaramo, pacijenti će moći da obave transplantacije; Stanojević: Puni smo optimizma

Pacijenti koji čekaju transplantaciju planirali su jutros protest ispred Ministarstva zdravlja u Podgorici, ali su odustali od njega nakon što ih je ministar zdravlja...

Počinje ljeto: Sjutra će dan trajati 15 sati i 35 minuta

Sjutra je ljetnja dugodnevica, koja predstavlja najduži dan u godini i označava početak ljeta. Tada Sunčevi zraci padaju pod pravim uglom na sjeverni povratnik i...

Međunarodni kraft festival 21. i 22. u Budvi: Susret crnogorskih i evropskih proizvođača

Međunarodni „Craft Sea Fest“ biće održan 21. i 22. juna u Budvi, u coworking space-u „ITBranchHouse“ u Tre Canne. Na ovom festivalu proizvode će...

NAGRADA ZA LJUDSKA PRAVA I DRUŠTVENI AKTIVIZAM “RIFAT RASTODER“

Piše: Božidar PROROČIĆ, književnik i publicista Savremena Crna Gora suočava se sa izazovima u razvijanju kulture sjećanja, često zaboravljajući na doprinos onih čija je kulturološka,...
Ne propustite