16.8 C
Podgorica
Srijeda, 21 Februara, 2024
spot_img

Pronašli 40 ribolovnih mreža u Skadarskom jezeru

- Marketing -spot_imgspot_img

Nadzornici službe zaštite NP Skadarsko jezero, u saradnji sa plovnom jedinicom Uprave policije i ribočuvarima, pronašli su oko 40 ribolovnih mreža, iz kojih je, kako se navodi, sva riba vraćena u jezero.

Iz Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG) kazali su da je uvedena zabrana kretanja Skadarskim jezerom, osim za Granično-pomorsku policiju i zaposlene u Službi zaštite NP.

Oni su kazali da neće tolerisati neodgovorno i neprimjereno ponašanje pojedinaca ni u situaciji kada Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti, a i cijela država čine sve da se posljedice zarazne bolesti COVID-19 i mogućeg širenja virusa svedu na minimum.

– Nažalost, pojedini nesavjesni ribolovci, uprkos mjerama izrečenim u cilju zaštite zdravlja ljudi, kao i onim koje se odnose na zaštitu prirode, zarad ostvarivanja lične koristi ugrožavaju riblji fond i dovode u opasnost zdravlje ljudi – navedeno je u saopštenju.

Kako su kazali, nezakonitim djelovanjem i kršenjem zabrane kretanja Skadarskim jezerom, osim opštine Tuzi izlažu riziku i druge teritorije koje se oslanjaju na prostor nacionalnog parka.

Navodi se da su tokom redovnih i vanrednih aktivnosti, organizovanih u subotu i nedjelju, nadzornici Službe zaštite NP Skadarsko jezero u saradnji sa plovnom jedinicom Uprave policije i ribočuvarima pronašli oko 40 ribolovnih mreža, iz kojih je sva riba vraćena u jezero.

-U ovom periodu kada se toplovodne vrste riba zbog reprodukcije povlače u pliće i toplije djelove Skadarskog jezera, činimo sve da ih zaštitimo od ulova i omogućimo im neometano obavljanje mrijesta – napisano je u saopštenju.

Iz NPCG su podsjetili da je ribolovni zabran u NP Skadarsko jezero počeo 15. marta i da traje do 15. maja, što podrazumijeva zabranu ulova svih vrsta riba i drugih vodenih organizama, osim jegulje.

– Međutim, vanredne okolnosti i dodatne mjere koje je donijelo NPCG podrazumijevaju zabranu bilo kakvih aktivnosti na jezeru, uključujući i lov na jegulju – navodi se u saopštenju.

Oni su podsjetili na poruke koje su najmlađi upućivali svim nesavjesnim ribolovcima, u okviru kampanje “Stop krivolovu”: “Vjetar nosi naš glas, Skadarsko jezero čuvajte za nas” i “Od marta do juna nek’ se svi osvijeste, u Skadarskom jezeru ribe se mrijeste”.

– Mjera zabrane kretanja svih plovila po vodenoj površini na prostoru NP Skadarsko jezero, osim za Granično-pomorsku policiju i zaposlene u Službi zaštite NP, dio je Odluke o privremenoj zabrani ulaza i boravka u svim nacionalnim parkovima, koju je NPCG donio 20. marta – istaknuto je u saopštenju.

Iz tog preduzeća su podsjetili da zainteresovani sve informacije mogu dobiti na dežurni broj telefona 067/000-825 tokom 24 sata.

- Advertisement -spot_img
Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite