22.9 C
Podgorica
Ponedjeljak, 27 Maja, 2024
spot_img

Pronašli 40 ribolovnih mreža u Skadarskom jezeru

Nadzornici službe zaštite NP Skadarsko jezero, u saradnji sa plovnom jedinicom Uprave policije i ribočuvarima, pronašli su oko 40 ribolovnih mreža, iz kojih je, kako se navodi, sva riba vraćena u jezero.

Iz Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG) kazali su da je uvedena zabrana kretanja Skadarskim jezerom, osim za Granično-pomorsku policiju i zaposlene u Službi zaštite NP.

Oni su kazali da neće tolerisati neodgovorno i neprimjereno ponašanje pojedinaca ni u situaciji kada Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti, a i cijela država čine sve da se posljedice zarazne bolesti COVID-19 i mogućeg širenja virusa svedu na minimum.

– Nažalost, pojedini nesavjesni ribolovci, uprkos mjerama izrečenim u cilju zaštite zdravlja ljudi, kao i onim koje se odnose na zaštitu prirode, zarad ostvarivanja lične koristi ugrožavaju riblji fond i dovode u opasnost zdravlje ljudi – navedeno je u saopštenju.

Kako su kazali, nezakonitim djelovanjem i kršenjem zabrane kretanja Skadarskim jezerom, osim opštine Tuzi izlažu riziku i druge teritorije koje se oslanjaju na prostor nacionalnog parka.

Navodi se da su tokom redovnih i vanrednih aktivnosti, organizovanih u subotu i nedjelju, nadzornici Službe zaštite NP Skadarsko jezero u saradnji sa plovnom jedinicom Uprave policije i ribočuvarima pronašli oko 40 ribolovnih mreža, iz kojih je sva riba vraćena u jezero.

-U ovom periodu kada se toplovodne vrste riba zbog reprodukcije povlače u pliće i toplije djelove Skadarskog jezera, činimo sve da ih zaštitimo od ulova i omogućimo im neometano obavljanje mrijesta – napisano je u saopštenju.

Iz NPCG su podsjetili da je ribolovni zabran u NP Skadarsko jezero počeo 15. marta i da traje do 15. maja, što podrazumijeva zabranu ulova svih vrsta riba i drugih vodenih organizama, osim jegulje.

– Međutim, vanredne okolnosti i dodatne mjere koje je donijelo NPCG podrazumijevaju zabranu bilo kakvih aktivnosti na jezeru, uključujući i lov na jegulju – navodi se u saopštenju.

Oni su podsjetili na poruke koje su najmlađi upućivali svim nesavjesnim ribolovcima, u okviru kampanje “Stop krivolovu”: “Vjetar nosi naš glas, Skadarsko jezero čuvajte za nas” i “Od marta do juna nek’ se svi osvijeste, u Skadarskom jezeru ribe se mrijeste”.

– Mjera zabrane kretanja svih plovila po vodenoj površini na prostoru NP Skadarsko jezero, osim za Granično-pomorsku policiju i zaposlene u Službi zaštite NP, dio je Odluke o privremenoj zabrani ulaza i boravka u svim nacionalnim parkovima, koju je NPCG donio 20. marta – istaknuto je u saopštenju.

Iz tog preduzeća su podsjetili da zainteresovani sve informacije mogu dobiti na dežurni broj telefona 067/000-825 tokom 24 sata.

DRUŠTVOPronašli 40 ribolovnih mreža u Skadarskom jezeru
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Užas u Tivtu: Pas vezan tegom i bačen u more, spašen zahvaljujući brzoj reakciji građana

Danas je na Župi kod Tivta otkrivena šokantna scena koja je izazvala uznemirenost među građanima. Jedan pas je pronađen vezan za teg od 20...

Opština Zeta raspisala konkurs za izradu grba

Na osnovu Odluke o imenovanju predsjednika i članova Komisije za pripremu predloga simbola Opštine Zeta, Komisija za pripremu predloga simbola Opštine Zeta, dana 24....

Zeković: Crna Gora je jedna jedina – majka

Poznati kantautor, pjesnik i kompozitor Momčilo Zeković Zeko gostujući u emisiji “Na kraju dana” govorio je o atmosferi 21. maja na Cetinju i opisao...

Etički odbor UCG pokrenuo postupak nakon vulgarnih komentara u televizijskoj emisiji, najstroža kazna – javna osuda u Biltenu

Etički odbor Univerziteta Crne Gore pokrenuo je postupak u kojem će se istražiti ponašanje profesora Filozofskog fakulteta Aleksandra Stamatovića, koji je u emisiji na...
Ne propustite