32.5 C
Podgorica
Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
spot_img

Promocije knjige-omaža o Janku Nikolovskom u Skoplju

U organizaciji časopisa“ Komuna“ u Skoplju u petak 9. juna 2023. u JU KIC biće održana promocija knjige –omaž, Janko Nikolovski, po- etika života koju su za štampu priredili mr Željko Rutović i dr Mirko Jakovljević.

Kako se navodi u saopštenju,knjiga koja je 2021. izašla u izdanju „Komune“ posvećena je publicističko- naučnom radu Janka Nikolovskog makedonskog novinara, teoretičara kulture i politike medija, esejiste, intelektualca i autora zapaženih knjiga i radova iz oblasti slobode izražavanja i slobodnog pristupa informacijama.

Knjiga je zbirka tekstova regionalnih intelektualaca, profesora, teoretičara medija i prijatelja Janka Nikolovskog, koji su u dužem periodu sa njim naučno sarađivali u okviru tematskih projekata posvećenih slobodi izražavanja, posebno u okviru projekta“Medijski dijalozi“.

Autori tekstova u knjizi između ostalih su: prof.dr.Ratko Božović, prof.dr.Vedada Baraković, prof.dr. Ljiljana Bulatović, dr. Zulfo Ahmetović…

Knjiga sa različitih aspekata osvjetljava lik, djelo i naučni doprinos gospodina Nikolovskog,inače iskrenog posvećenika i zaljubljenika u istoriju, kulturu i prirodne ljepote Crne Gore.

U knjizi su sadržani i njegovi naučno – kulturološko esjistički tekstovi koje je objavljivao kako u ovdašnjim naučnim časopisima( Medijski dijalozi i Medijska kultura) tako i u štampanim medijima i portalima u Crnoj Gori.

Janko Nikolovski obavljao je i dužnost Programskog direktora regionalne nagrade Zemalja zapadnog Balkana, Dialogos, utemeljene u Crnoj Gori, a u povodu izuzetnog doprinosa tj. naučno istraživačkog rada u oblasti slobode i kulture medija.

O knjizi će govoriti koautor knjige mr. Željko Rutović, u ime izdavača časopisa „Komun@“ njen direktor i gl.urednik mr. Amer Ramusović, Dragan Mitov Đurović, generalni sekretar Društva crnogorskih novinara, te advokat i prijatelj Janka Nikolovskog, Niko Polenak iz Skoplja.

Prisutnima će se u ime porodice Janka Nikolovskog obratiti njegova kćerka, profesorica njemačkog jezika, Cvetanka Nikolovska Gegaj.

Promocija će se održati 9. juna u Skoplju, u Javnoj ustanovi „Kulturno Informativen Centar“ u Salonu 19:19 sa početkom u 19 sati.

KULTURAPromocije knjige-omaža o Janku Nikolovskom u Skoplju
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

DPS Zeta: Srećan Dan državnosti, dragi sugrađani

Iz Opštinskog odbora DPS Zeta upućena je čestitka povodom Dana državnosti. Prenosimo je integralno: Danas, 13. jula, sa ponosom i čašću slavimo Dan državnosti Crne Gore,...

U znak sjećanja na žrtve Srebrenice delegacija Glavnog grada položila vijenac na spomenik na Pobrežju

Povodom 11. jula, međunarodnog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Bošnjačko vijeće u saradnji sa Glavnim gradom i nevladinim udruženjima danas je u...

Mihailo: Doći ću u Srebrenicu, pa makar u kolicima – to je moja zakletva

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo poslao je poruku povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici. „Svaki pošten čovjek voli Bosnu! U Srebrenici je počinjen genocid,...

Osvanuo veliki metalni krst iznad Bijele – devastacija ambijentalnog pejzaža

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori u utorak je u Boki Kotorskoj iznad Bijele postavila veliki metalni krst, koji dominira u pejzažu. Kako...
Ne propustite