17.7 C
Podgorica
Petak, 19 Aprila, 2024
spot_img

Promocija nove knjige Jasenke Lalović „Bastadur“, upriličena je sinoć u Zeti

Promocija nove knjige Jasenke Lalović „Bastadur“, upriličena je sinoć u maloj sali KIC-a „Zeta“.

V.d. direktora JU KIC „Zeta“ Branko Noković je otvorio ovo knjževno veče i obratio se prisutnima sa riječima:

„ Sve vas srdačno pozdravljam, dozvolite da poseban pozdrav i izraze zahvalnosti uputim Jasenki Lalović, koja nas je večeras okupila u Kulturno – informativnom centru „Zeta“ na jednom izuzetnom događaju – promociji njenog romana „Bastadur“.

Za one koji su u dilemi šta znači termin – „bastadur“, podsjetiću da je u pitanju sposobna, vješta i hrabra osoba.

Zato nema boljeg mjesta nego što je večerašnja promocija romana „Bastadur“ da podsjetim na ovu neobjašnjivu ali čudesnu istinu u Njegoševom stihu „Pregaocu Bog daje mahove”.

Književnica je rekla da je sama tema više odabrala nju, nego što je bilo obrnuto, te da je stavila okvir nakon Drugog svjetskog rata, jer je to “period u kome smo počeli da se odričemo važnog dijela naše istorije i tradicije”, i dodala da je “potrebno da se to istakne i da se toga podsjetimo”.

Anika Vuletić kao moderator razgovora je podsjetila da je autorka Jasenka Lalović napisala regionalno uspješnu hit trilogiju „Brda od pelina“, koju čine romani – “S one bande moje gore”, “Sa ove bande moje gore” i “Kastigulja”.

Radnju ovog romana, koji u fokusu ovog puta ima muškarca, Lalović je smjestila u prvu polovinu XX vijeka.

Lalović na svoj specifičan i istovremeno živopisan način slijedi ideju da u svakom čovjeku živi komadić kaluđera, baš kao u svakom kaluđeru pretekne dio njegovog svetovnog života.

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite