14.7 C
Podgorica
Subota, 24 Februara, 2024
spot_img

Proizvodnja u Metalcu počinje 20. januara

Fabrika Metalac iz Nikšića, koja posluje u okviru matične češke firme Termochem, nastaviće proizvodnju 20. januara, jer su odlaganje početka rada uslovili problemi u naplati potraživanja i kašnjenja u isporuci, saopštio je direktor Živorad Krsmanović.

Kašnjenje naplate potraživanja i isporuke, kako je agenciji MINA-business objasnio Krsmanović, uslovljeno je zbog praznika koji se u Evropi slave u drugoj polovini decembra, a u Crnoj Gori do polovine januara.

Ugovorenog posla ima i uradićemo sve što je u našoj moći da prevaziđemo nastalu situaciju – odgovorio je Krsmanović na navode radnika da u fabrici fali materijala za rad i da zaposleni ne znaju hoće li proizvodnja biti uopšte pokrenuta.

Krsmanović je potvrdio da radnicima nije isplaćena trećina oktobarske plate i da bi trebalo da bude obezbijeđena do 20. januara, kada treba da počne i proizvodnja.

Novembar je mjesec kada radnici nijesu radili, a tačno je da im je poslodavac obećao nadoknadu koja se treba odraditi preraspodjelom radnog vremena u narednom periodu. Do sada je samo jedna trećina posla odrađena od dogovorenog – rekao je Krsmanović.

Prema njegovim riječima, decembarska plata još nije prispjela za uplatu, a uprava će se potruditi da bude na vrijeme obezbijeđena.

On tvrdi da zbog prekida rada u novembru, otkaz nije dobio nijedan radnik, osim što se protiv četvorice vodi postupak utvrđivanja disciplinske odgovornosti zbog povrede radne obaveze.

Dva radnika su tražila sporazumni raskid ugovora, što im je odobreno i završeno. Sa nastavkom proizvodnje, nastaviće se i produženje ugovora, kao što je i prije bila praksa – naveo je Krsmanović.

Radnici su prethodno saopštili da nemaju informacije od uprave da li će rad u Metalcu Termochem biti nastavljen, zbog odlaganja najavljenog početka rada.

Metalac, na koji je bio stavljen katanac do avgusta 2016. godine, kupila je češka kompanija Termochem, pokrenula proizvodnju, otvorila vrata tržišta i uposlila oko 100 radnika.

pobjeda.me

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite