22.9 C
Podgorica
Ponedjeljak, 27 Maja, 2024
spot_img

Proizvodnja u Metalcu počinje 20. januara

Fabrika Metalac iz Nikšića, koja posluje u okviru matične češke firme Termochem, nastaviće proizvodnju 20. januara, jer su odlaganje početka rada uslovili problemi u naplati potraživanja i kašnjenja u isporuci, saopštio je direktor Živorad Krsmanović.

Kašnjenje naplate potraživanja i isporuke, kako je agenciji MINA-business objasnio Krsmanović, uslovljeno je zbog praznika koji se u Evropi slave u drugoj polovini decembra, a u Crnoj Gori do polovine januara.

Ugovorenog posla ima i uradićemo sve što je u našoj moći da prevaziđemo nastalu situaciju – odgovorio je Krsmanović na navode radnika da u fabrici fali materijala za rad i da zaposleni ne znaju hoće li proizvodnja biti uopšte pokrenuta.

Krsmanović je potvrdio da radnicima nije isplaćena trećina oktobarske plate i da bi trebalo da bude obezbijeđena do 20. januara, kada treba da počne i proizvodnja.

Novembar je mjesec kada radnici nijesu radili, a tačno je da im je poslodavac obećao nadoknadu koja se treba odraditi preraspodjelom radnog vremena u narednom periodu. Do sada je samo jedna trećina posla odrađena od dogovorenog – rekao je Krsmanović.

Prema njegovim riječima, decembarska plata još nije prispjela za uplatu, a uprava će se potruditi da bude na vrijeme obezbijeđena.

On tvrdi da zbog prekida rada u novembru, otkaz nije dobio nijedan radnik, osim što se protiv četvorice vodi postupak utvrđivanja disciplinske odgovornosti zbog povrede radne obaveze.

Dva radnika su tražila sporazumni raskid ugovora, što im je odobreno i završeno. Sa nastavkom proizvodnje, nastaviće se i produženje ugovora, kao što je i prije bila praksa – naveo je Krsmanović.

Radnici su prethodno saopštili da nemaju informacije od uprave da li će rad u Metalcu Termochem biti nastavljen, zbog odlaganja najavljenog početka rada.

Metalac, na koji je bio stavljen katanac do avgusta 2016. godine, kupila je češka kompanija Termochem, pokrenula proizvodnju, otvorila vrata tržišta i uposlila oko 100 radnika.

pobjeda.me

EKONOMIJAProizvodnja u Metalcu počinje 20. januara
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Užas u Tivtu: Pas vezan tegom i bačen u more, spašen zahvaljujući brzoj reakciji građana

Danas je na Župi kod Tivta otkrivena šokantna scena koja je izazvala uznemirenost među građanima. Jedan pas je pronađen vezan za teg od 20...

Opština Zeta raspisala konkurs za izradu grba

Na osnovu Odluke o imenovanju predsjednika i članova Komisije za pripremu predloga simbola Opštine Zeta, Komisija za pripremu predloga simbola Opštine Zeta, dana 24....

Zeković: Crna Gora je jedna jedina – majka

Poznati kantautor, pjesnik i kompozitor Momčilo Zeković Zeko gostujući u emisiji “Na kraju dana” govorio je o atmosferi 21. maja na Cetinju i opisao...

Etički odbor UCG pokrenuo postupak nakon vulgarnih komentara u televizijskoj emisiji, najstroža kazna – javna osuda u Biltenu

Etički odbor Univerziteta Crne Gore pokrenuo je postupak u kojem će se istražiti ponašanje profesora Filozofskog fakulteta Aleksandra Stamatovića, koji je u emisiji na...
Ne propustite