25.9 C
Podgorica
Subota, 15 Juna, 2024
spot_img

Profesori engleskog jezika Filološkog fakulteta predložili Vesnu Bratić za izbor u zvanje redovnog profesora

Studijski program za engleski jezik Filološkog fakulteta predložio je prof. dr Vesnu Bratić za izbor u zvanje redovnog profesora.

Dekan Filološkog fakulteta prof. dr Igor Lakić kazao je Pobjedi da je odluka tog studijskog programa regularna procedura kojom se pokreće inicijativa za izbor u zvanje. Pojasnio je da sada recenzenti treba da pišu recenzije, pa da se izjasni Vijeće fakulteta, a da na kraju o izboru u zvanje odlučuje Senat.

Inicijativu Studijskog programa za engleski jezik juče je problematizovao Nebojša Mrvaljević, izvršni direktor Foruma slobodnih građana, koji je kazao da su svima „poznata nepočinstva koje je Vesna Bratić izgovorila i učinjela, zbog čega se uostalom krivično goni zbog više stotina hiljada duga učinjenog u obrazovnom sistemu prema crnogorskoj državi i njenom stanovništvu“.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) trenutno vodi dvije istrage zbog rada bivše ministarke prosvjete, jednu zbog nezakonite smjene direktora škola 2021. godine, a drugu zbog duplog negativnog izvještaja Državne revizorske institucije (DRI).

A da su smjene direktora nezakonite, pokazale su tužbe preko 160 njih, od kojih je veliki broj dobio i pravosnažne presude. Vlada Crne Gore je prošle godine saopštila da je šteta koja se očekuje najmanje 300.000 eura.

DRI je dala duplo negativno mišljenje na budžet MPNKS od blizu 220 miliona eura, a predmet je već osam mjeseci kod SDT.

Na pitanje Pobjede da li se za inicijativu za izbor u zvanje i za sam izbor u zvanje uzimaju i okolnosti koje nijesu vezane za naučni rad, kao na primjer istraga u SDT, dekan Igor Lakić je odgovorio da se u zvanje bira isključivo na osnovu akademskih referenci, a ne na osnovu bilo čega drugog.

– Mi samo postupamo prema pravilniku UCG po kome su samo stručne reference mjerila za izbor u zvanje. Mi ne možemo drugačije da postupamo i da ulazimo niti u političke niti u bio kakve druge stvari – kazao je Lakić.

On je kazao da će danas imati potpunije informacije i ponovio da je ova inicijativa za izbor u zvanje redovnog profesora ustaljena procedura i samo jedan administrativni korak.

Mrvaljević je u svom saopštenju kazao da se nakon toga što je Bogoljub Šijaković dobio zvanje emeritusa od strane Senata UCG, sada događa sličan presedan na Studijskom programu za engleski jezik i književnost.

Mrvaljević je kazao da je Bratić „između ostalog, sama sebe nazvala ženom četnikom“.

– Osobe koja je uzvišeno djelo čuvenog Meštrovića, sveto za Crnogorce, koje stoji na samom vrhu crnogorske svete planine Lovćen, uz dvije plemenite karijatide koje simbolizuju ponos Crnogorki, htjela kamen po kamen spuštiti neđe dolje đe mu ona odredi neko mjesto koje mu, kako zboraše bahato, pristoji; osobe koja je jedan od najblistavijih umova liberalne Srbije, gospođu Latinku Perović, nazvala ,,babetinom“ poželjevši joj odmah potom da ,,odapne“; osobe koja je prizivala:

,,Sažeži sve Gospode ognjem, liše nejači“ u Crnoj Gori; osobe koja je kad je pala ,,apostolska vlada“ izvrijeđala na ulici pred kamerama političke vođe naroda koji pripadaju manjinama… – napisao je Mrvaljević.

Istakao je da se Studijski program za engleski jezik i književnost nekada dičio progresivnim idejama i međunarodnom reputacijom, te mnogim za nauku i kulturu Crne Gore vrijednim aktivnostima, sada dobio saglasnost većine uposlenih sa akademskim zvanjem za Bratić u zvanje redovnog profesora.

– Sljedeća stepenica je odlučivanje Vijeća Filološkog fakulteta, koji ima odgovornost da odbrani profesiju i ugled fakulteta ili da ga baci pod noge radi promocije tuđih ideja i vrijednosti. Nadamo se da se neće povesti za primjerom Vijeća Filozofskog fakulteta u Nikšiću jer bismo tada preispitivali njihovo postupanje pred Etičkim odborom UCG – kazao je Mrvaljević.

Zaključio je da postoji dovoljno odlučnosti da se zaštiti integritet UCG i odbrane osnovne društvene vrijednosti.

IZVOR: Pobjeda

NAUKA I OBAZOVANJEProfesori engleskog jezika Filološkog fakulteta predložili Vesnu Bratić za izbor u zvanje...
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Basara napustila KCCG, oni poručuju da traže novog stručnjaka za transplantaciju koštane srži

Klinički centar Crne Gore (KCCG) ponudio je profesorki Nadeždi Basari produženje istovjetnog ugovora kakvog je imala do 1. juna 2024. godine, saopšteno je iz...

Romi simbol diskriminacije, brak sa pripadnicima te zajednice neprihvatljiv za 54 odsto građana/ki

U Crnoj Gori je najprisutnija diskriminacija zbog političkih uvjerenja, na drugom mjestu je  kriterijum  seksualne   orijentacije - budući da  68,1%   građana vjeruje...

Pljevlja: Zbog guštera u vozilu žena završila pored puta

Juče oko 17 časova Službi zaštite i spašavanja opštine Pljevlja je stigla dojava da je došlo do izlijetanja vozila sa saobraćajnice, na magistralnom putu...

KIC ZETA: Mališani iz vrtića  “Zvezdani vrt” prisustvovali edukativnoj radionici

Mališani iz vrtića  “Zvezdani vrt” prisustvovali su edukativnoj radionici pod nazivom “Reciklaža nije gnjavaža”. Predavači Maja Stojanović i Milica Šanović upoznale su djecu sa osnovnim...
Ne propustite