22.9 C
Podgorica
Ponedjeljak, 27 Maja, 2024
spot_img

Prihvaćeno jemstvo za Kovačevića: Bivši direktor Uprave za nekretnine uskoro na slobodi

Bivši direktor Uprave za nekretnine Dragan Kovačević uskoro će izaći iz pritvora nakon što je drugostepenom presudom Vijeća Apelacionog suda odobreno jemstvo za njegovu slobodu od 591.615 eura.

Apelacioni sud Crne Gore odbio je kao neosnovanu žalbu Specijalnog državnog tužilaštva na rješenje Višeg suda kojim je prihvaćeno jemstvo za ukidanje pritvora okrivljenom Draganu Kovačeviću.

Rješenjem Višeg suda u Podgorici usvojen je prijedlog branioca okrivljenog Dragana Kovačevića da se optuženi pusti na slobodu uz određivanje jemstva koje se sastoji u uspostavljanju hipoteke na nepokretnostima u svojini optuženog i drugih njemu bliskih lica, ukupne procijenjene vrijednosti 591.615 eura.

Rješenjem Višeg suda je određeno da će optuženom Kovačeviću biti ukinut pritvor po pravnosnažnosti rješenja, a nakon što Uprava za katastar i državnu imovinu – Područna jedinica Podgorica, Cetinje i Budva upišu hipoteku na nepokretnostima u korst Države Crne Gore.

– Određeno je da će se jemstvo ukinuti i optuženi staviti u pritvor, ako na uredan poziv ne dođe, a izostanak ne opravda, ili ako se protiv njega, nakon što je ostavljen na slobodi, pojavi neki drugi zakonski osnov za pritvor, a ukoliko optuženi pobjegne, rješenjem će se odrediti da se vrijednost data kao jemstvo unese u poseban razdjel budžeta za rad sudova – saopšteno je iz Apelacionog suda.

Prvostepenim rješenjem optuženom Kovačeviću izrečene su tri mjere nadzora: zabrana napuštanja boravišta, obaveza povremenog javljanja Upravi policije-rukovodiocu Specijalnog policijskog odjeljenja svakog prvog u mjesecu i privremeno oduzimanje putne iprave-pasoša, koje mogu trajati dok postoji potreba, a najduže do pravnosnažnosti presude.

Po shvatanju Vijeća dugostepenog suda ponuđeno jemstvo u iznosu od 591.615 eura uspostavljanjem hipoteke u korist Države Crne Gore za obezbjeđenje iznosa jemstva, zajedno sa izrečenim mjerama nadzora, predstavlja dovoljnu garanciju da se okrivljeni neće kriti ili pobjeći i tako ometati vođenje krivičnog postupka, te da će se odazivati na pozive suda.

Kovačeviću je krajem oktobra 2022. određen pritvor, nakon što se iznenada pojavio na zakazanom početku suđenja.

Prije pojavljivanja u sudnici Višeg suda državni organi su potraživali Kovačevića koji je od februara 2021. godine do tog trenutka za pravosudne organe bio u bjekstvu.

Ispostavilo se da je Kovačević cijelo vrijeme bio u Crnoj Gori, ali na selu, izbjegavajući da čita i sluša medije zbog čega, kako je ustvrdio, ,,nije znao da ga traže“.

On je u hapšen 23. decembra 2020. godine kada je SDT okončalo izviđaj po prijavi Aleksandra Gazivode čiji je suvlasnički dio vile u Tivtu, koju je izgradio sa Kovačevićem, mimo njegovog znanja prepisan na ime Danka Kovačevića, sina bivšeg direktora Uprave za nekretnine.

Nakon hapšenja Kovačević je 24. februara naredne godine, propustom tužilaštva da traži produženje pritvora, pušten na slobodu, nakon čega je nestao. U julu prošle godine naloženo je da se za njim raspiše i potjernica.

Kovačević je 30. decembra prošle godine pred sudom negirao da je formirao kriminalnu organizaciju preko čijih pripadnika je zloupotrebljavao položaj u državnim organima i prisvajao vrijedne parcele ,,na pjeni od mora“. On je ustvrdio da je, suprotno optužbama Specijalnog tužilaštva, cijeli radni vijek radio na tome da zaštiti državnu imovinu.

– Odbacujem sve tačke optužnice. Kroz svoj rad borio sam se protiv protivpravnog zauzimanja zemljišta u državnoj svojini. U životu nijesam formirao kriminalnu organizaciju, a 2011. godine nijesam imao ni volju ni želju da formiram bilo kakvu kriminalnu organizaciju – ustvrdio je Kovačević.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva Kovačević i pripadnici njegove grupe se terete za zloupotrebu službenog položaja, iznudu, protivpravno zauzimanje zemljišta, navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja, falsifikovanje isprave, utaju poreza i doprinosa.

HRONIKAPrihvaćeno jemstvo za Kovačevića: Bivši direktor Uprave za nekretnine uskoro na slobodi
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Užas u Tivtu: Pas vezan tegom i bačen u more, spašen zahvaljujući brzoj reakciji građana

Danas je na Župi kod Tivta otkrivena šokantna scena koja je izazvala uznemirenost među građanima. Jedan pas je pronađen vezan za teg od 20...

Opština Zeta raspisala konkurs za izradu grba

Na osnovu Odluke o imenovanju predsjednika i članova Komisije za pripremu predloga simbola Opštine Zeta, Komisija za pripremu predloga simbola Opštine Zeta, dana 24....

Zeković: Crna Gora je jedna jedina – majka

Poznati kantautor, pjesnik i kompozitor Momčilo Zeković Zeko gostujući u emisiji “Na kraju dana” govorio je o atmosferi 21. maja na Cetinju i opisao...

Etički odbor UCG pokrenuo postupak nakon vulgarnih komentara u televizijskoj emisiji, najstroža kazna – javna osuda u Biltenu

Etički odbor Univerziteta Crne Gore pokrenuo je postupak u kojem će se istražiti ponašanje profesora Filozofskog fakulteta Aleksandra Stamatovića, koji je u emisiji na...
Ne propustite