34.9 C
Podgorica
Četvrtak, 18 Jula, 2024
spot_img

Prigovor na „Svjedoka Božje ljubavi“ anoniman

Agencija za elektronske medije razmotriće prigovor koji je dobila na rad Televizije Crne Gore zbog dokumentarca „Svjedok Božje ljubavi“ koji je emitovan u utorak veče, a koji svjedoči o djelima poglavara Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori mitropolita Amfilohija, i u roku od najkasnije 30 dana donijeće odluku po ovom pitanju – rečeno je Pobjedi iz ove institucije.

Nijesu saopštili ko je dostavio žalbu, ali prema našim nezvaničnim saznanjima, Agenciji je stigao anonimni prigovor.

Zbog dokumentarca „Svjedok Božje ljubavi“, autorki, Tanje Šuković i Snežane Rakonjac u srijedu su reagovale Ujedinjena Crna Gora, Socijalistička narodna partija i Demokratski front.

– U skladu sa Zakonom o elektronskim medijima Agencija će razmotriti prigovor. Napominjemo da Agencija sve postupke vodi na transparentan način pa će, u skladu sa dosadašnjom praksom, javnost o odlukama biti obaviještena putem sajta – rekli su Pobjedi iz ove institucije.

Iz Ujedinjene Crne Gore zatražili su od medijskog regulatornog tijela da zamrači informativne i dokumentarističko-kulturne sadržaje na Javnom servisu, a rekaciju AEM-a očekuju i iz Socijalističke narodne partije, konstatujući da je Javni servis emitovanjem ovog dokumentarca prekršio profesionalne standarde, uz širenje mržnje i netrpeljivosti.

Lider DF-a Andrija Mandić, otišao je korak dalje, pa je kazao da ukoliko urednici emisije i organizatori tog dokumentarca ne podnesu ostavke, tražiće od Savjeta RTCG da ih u roku od 24 sata razriješi, optuživši ih za „zavađanje naroda“.

Poručio je i da ukoliko Savjet RTCG ne reaguje, DF će u Skupštini otvoriti raspravu o smjeni članova Savjeta, koji ne budu glasali za smjenu rukovodstva Javnog servisa.

Otvoreno pismo glavnom i odgovornom uredniku RTCG i novinarima te kuće poslao je i glavni i odgovorni urednik Radio Svetigore, sveštenik Nikola Pejović negodujući zbog sadržaja dokumentarnog filma.

Uredništvo Televizije Crne Gore saopštilo je u srijedu da je „žalosno što vojvoda i lider DF-a, kroz Čičine naočare, u ‘Svjedoku Božje ljubavi’ vidi varnicu koja može zapaliti region, a ne u plamenu crnogorske zastave na Ambasadi u Beogradu“.

– Uredništvo TVCG iznenađeno je reakcijama na dokumentarni film „Svjedok Božje ljubavi“ koje ne problematizuju karakter poruka, već onoga ko je poruke zabilježio – naveli su, pored ostalog.

Predsjednik Savjeta RTCG Ivan Jovetić rekao je za Pobjedu da to tijelo ne uređuje emisije, priloge i program televizije, radija ili portala, ali da društveno-politički akteri, svakako, imaju legitimno pravo da traže bilo čije ostavke bez obzira da li je opravdano ili je oblik pritiska.

U dokumentarnom filmu „Svjedok Božje ljubavi“ autorke su objedinile autentične snimke govora i poruka ušućenih građanima Crne Gore poglavara Srpske pravoslavne crkve u našoj zemlji Amfilohija (Radovića), kao i snimke njegovih gostiju, među kojima su i ratni zločinci Radovan Karadžić i Željko Ražnatović Arkan.

IZVOR: Pobjeda

DRUŠTVOPrigovor na „Svjedoka Božje ljubavi“ anoniman
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

DPS Zeta: Srećan Dan državnosti, dragi sugrađani

Iz Opštinskog odbora DPS Zeta upućena je čestitka povodom Dana državnosti. Prenosimo je integralno: Danas, 13. jula, sa ponosom i čašću slavimo Dan državnosti Crne Gore,...

U znak sjećanja na žrtve Srebrenice delegacija Glavnog grada položila vijenac na spomenik na Pobrežju

Povodom 11. jula, međunarodnog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Bošnjačko vijeće u saradnji sa Glavnim gradom i nevladinim udruženjima danas je u...

Mihailo: Doći ću u Srebrenicu, pa makar u kolicima – to je moja zakletva

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo poslao je poruku povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici. „Svaki pošten čovjek voli Bosnu! U Srebrenici je počinjen genocid,...

Osvanuo veliki metalni krst iznad Bijele – devastacija ambijentalnog pejzaža

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori u utorak je u Boki Kotorskoj iznad Bijele postavila veliki metalni krst, koji dominira u pejzažu. Kako...
Ne propustite