25.9 C
Podgorica
Subota, 15 Juna, 2024
spot_img

Prigovor na „Svjedoka Božje ljubavi“ anoniman

Agencija za elektronske medije razmotriće prigovor koji je dobila na rad Televizije Crne Gore zbog dokumentarca „Svjedok Božje ljubavi“ koji je emitovan u utorak veče, a koji svjedoči o djelima poglavara Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori mitropolita Amfilohija, i u roku od najkasnije 30 dana donijeće odluku po ovom pitanju – rečeno je Pobjedi iz ove institucije.

Nijesu saopštili ko je dostavio žalbu, ali prema našim nezvaničnim saznanjima, Agenciji je stigao anonimni prigovor.

Zbog dokumentarca „Svjedok Božje ljubavi“, autorki, Tanje Šuković i Snežane Rakonjac u srijedu su reagovale Ujedinjena Crna Gora, Socijalistička narodna partija i Demokratski front.

– U skladu sa Zakonom o elektronskim medijima Agencija će razmotriti prigovor. Napominjemo da Agencija sve postupke vodi na transparentan način pa će, u skladu sa dosadašnjom praksom, javnost o odlukama biti obaviještena putem sajta – rekli su Pobjedi iz ove institucije.

Iz Ujedinjene Crne Gore zatražili su od medijskog regulatornog tijela da zamrači informativne i dokumentarističko-kulturne sadržaje na Javnom servisu, a rekaciju AEM-a očekuju i iz Socijalističke narodne partije, konstatujući da je Javni servis emitovanjem ovog dokumentarca prekršio profesionalne standarde, uz širenje mržnje i netrpeljivosti.

Lider DF-a Andrija Mandić, otišao je korak dalje, pa je kazao da ukoliko urednici emisije i organizatori tog dokumentarca ne podnesu ostavke, tražiće od Savjeta RTCG da ih u roku od 24 sata razriješi, optuživši ih za „zavađanje naroda“.

Poručio je i da ukoliko Savjet RTCG ne reaguje, DF će u Skupštini otvoriti raspravu o smjeni članova Savjeta, koji ne budu glasali za smjenu rukovodstva Javnog servisa.

Otvoreno pismo glavnom i odgovornom uredniku RTCG i novinarima te kuće poslao je i glavni i odgovorni urednik Radio Svetigore, sveštenik Nikola Pejović negodujući zbog sadržaja dokumentarnog filma.

Uredništvo Televizije Crne Gore saopštilo je u srijedu da je „žalosno što vojvoda i lider DF-a, kroz Čičine naočare, u ‘Svjedoku Božje ljubavi’ vidi varnicu koja može zapaliti region, a ne u plamenu crnogorske zastave na Ambasadi u Beogradu“.

– Uredništvo TVCG iznenađeno je reakcijama na dokumentarni film „Svjedok Božje ljubavi“ koje ne problematizuju karakter poruka, već onoga ko je poruke zabilježio – naveli su, pored ostalog.

Predsjednik Savjeta RTCG Ivan Jovetić rekao je za Pobjedu da to tijelo ne uređuje emisije, priloge i program televizije, radija ili portala, ali da društveno-politički akteri, svakako, imaju legitimno pravo da traže bilo čije ostavke bez obzira da li je opravdano ili je oblik pritiska.

U dokumentarnom filmu „Svjedok Božje ljubavi“ autorke su objedinile autentične snimke govora i poruka ušućenih građanima Crne Gore poglavara Srpske pravoslavne crkve u našoj zemlji Amfilohija (Radovića), kao i snimke njegovih gostiju, među kojima su i ratni zločinci Radovan Karadžić i Željko Ražnatović Arkan.

IZVOR: Pobjeda

DRUŠTVOPrigovor na „Svjedoka Božje ljubavi“ anoniman
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Basara napustila KCCG, oni poručuju da traže novog stručnjaka za transplantaciju koštane srži

Klinički centar Crne Gore (KCCG) ponudio je profesorki Nadeždi Basari produženje istovjetnog ugovora kakvog je imala do 1. juna 2024. godine, saopšteno je iz...

Romi simbol diskriminacije, brak sa pripadnicima te zajednice neprihvatljiv za 54 odsto građana/ki

U Crnoj Gori je najprisutnija diskriminacija zbog političkih uvjerenja, na drugom mjestu je  kriterijum  seksualne   orijentacije - budući da  68,1%   građana vjeruje...

Pljevlja: Zbog guštera u vozilu žena završila pored puta

Juče oko 17 časova Službi zaštite i spašavanja opštine Pljevlja je stigla dojava da je došlo do izlijetanja vozila sa saobraćajnice, na magistralnom putu...

KIC ZETA: Mališani iz vrtića  “Zvezdani vrt” prisustvovali edukativnoj radionici

Mališani iz vrtića  “Zvezdani vrt” prisustvovali su edukativnoj radionici pod nazivom “Reciklaža nije gnjavaža”. Predavači Maja Stojanović i Milica Šanović upoznale su djecu sa osnovnim...
Ne propustite