15.9 C
Podgorica
Utorak, 16 Aprila, 2024
spot_img

Pričešće jednom kašičicom ili razum i odgovornost

Danas i večeras liturgije, molebani, okupljanje vjernika u hramovima Srpske pravoslavne crkve u Crrnoj Gori, uprkos apelima crnogorskih državnih organa da građani napuštaju domove samo radi neodložnih poslova i da izbjegavanjem kontakata smanje opasnost od prenošenja korona virusa.

Predsjednik Srbije upravo je saopštio da Srbija uvodi vanredno stanje i da će vojnici čuvati bolnice u kojima se liječe zaraženi virusom koji hara planetom, a epicentar pandemije je preseljen u Evropu.

U Italiji je u posljednja 24 sata umrlo rekordnih 368 inficiranih koronom…

Čitav svijet drhti od pošasti za koju ni na vidiku nema lijeka. Crna Gora je jedina država u Evropi bez registrovanog prisustva korona virusa.

Foto: mitropolija.com

I u takvoj, malo je  reći dramatičnoj situaciji, sveštenici SPC u CG ponašaju se kao da ih ništa van njihovih poslova ne zanima.

Na sajtu Mitropolije opširan izvještaj sa liturgije u Kotoru. Arhijerejski namjesnik bokokotorski, paroh kotorski, protojerej stavrofor Momčilo Korivokapić smatra da je ovo savršen trenutak za dokazivanje da je strah od pričešća jednom kašičicom najobičnije “malovjerje”!

Podsjetimo, Pravoslavna crkva u Slovačkoj jedina je odbila da, do okončanja epidemije, prilagodi svoje obrede smanjenju rizika od širenja zaraze – uključujući i odustajanje od korišćenja jedne čaše ili kašičice za pričešćivanje vjernika. Slično je bilo u Sloveniji…

mitropolija.com

Ali, za sveštenike SPC kao da ne važi ni Julijanski kalendar, kao da koriste neki na kojem se Srednji vijek nije primakao ni  humanizmu, ni renesansi. Upravo tako zvuči protojerej Momčilo Krivokapić dok propovijeda.

„Hristos je sušta čistota. Ne može se neko zaraziti ili onečistiti preko Čistoga. On je jedini taj koji iscjeljuje. Zato slobodno pristupamo Svetom pričešću jednom kašičicom…Pojavio se ovaj novi virus i postaviće mnogi pitanje da li možemo da se pričešćujemo svi jednom istom kašičicom. Možemo, jer je Hristos sušta čistota“, kazao je protojerej Krivokapić.

Nije sporno pravo sveštenika i vjernika da vjeruje kako je “Gospod Hristos činio čudesa, podizao mrtve, ozdravljao bolesne”.

Pitanje je ima li sekularna država obavezu da interveniše u slučaju kad akteri nekoga događaja, po naučnim kriterijima dovode u opasnost svoje i živote drugih?

„Ovo nije pitanje fanatizma, već naše vjere. Zar i mi sveštenici nismo primjer. Sve što ostane u putiru, kada se završi Sveto pričešće, sveštenik upotrebi. Kao što vidite svi smo zdravi i nikome se nikada ništa nije desilo. Važno je ostati u čistoj vjeri i zato se ne bojte nikakvih priča. Preko Svetog pričešća se ne može niko zaraziti. Pričešće je znak naše vjere“, kazao je paroh kotorski.

Krivokapić je rekao i da istorija Crkve govori da je pričešćivanje svima bilo na zdravlje i spasenje.

mitropolija.com

Dabogda da  tako bude i ovoga puta.

Ali koncept po kojem je bolest posljedica grijeha (“Treba se bojati grijeha i da ne upadnemo u grijeh zbog kojeg možemo da se razbolimo”.) medicinska nauka i Institut za javno zdravlje Crne Gore ne drže na popisu metoda borbe protiv korona virusa, niti su vjerski objekti planirani kao alternativne bolnice (“Svi mi sve svoje bolesti liječimo u Crkvi, samim Hristom”.)

Bez želje za omalovažavanjem bilo čijeg vjerskog osjećaja i s punim razumijevanjem za osebujnost načina zadovoljavanja duhovnih potreba, neko mora staviti do znanja i kleru i vjernicima da smo već dvije decenije u 21. stoljeću i da ogromnoj većini građana, ionako zabrinutih i uznemirenih, sve ovo liči na predstavu za praznovjerne, sa realnom opasnošću za sve – i vjernike i laike.

I da bi,u odsustvu transparentnog znaka spremnosti na razumno i odgovorno ponašanje crkve, državne institucije morale da, uz zahvalnost za privremeno obustavljanje litija, podsjete crkvene velikodostojnike da su zabranjena okupljanja i u zatvorenom prostoru.

Konačno, ako je vjera još uvijek intimna stvar pojedinca, zar za njeno ispoljavanje nije sasvim prikladna i toplina porodičnog doma.

A,kad opasnost od virusa prođe, svi koji to žele – u crkve i na litije do mile volje.

IZVOR: ANTENAM

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite