11.2 C
Podgorica
Utorak, 23 Aprila, 2024
spot_img

Preksršajni sud potvrdio obustavljanje postupka protiv Batrićevića, Marković: Postupak pokazatelj stanja u crnogorskom društvu

Shodno obavezujućem uputstvu, rukovoditeljke Višeg državnog tužilastva, odustajem od daljeg prekršajnog gonjenja u odnosu na okrivljenog Bobana Batrićevića za predmetni prekršaj, saopštila je tužiteljka Snežana Šišević na današnjem zakazanom ročištu.

Advokat Nikola Martinović rekao je da nema primjedbi ali je dodo da je ovaj postupak pokazatelj stanja u crnogorskom društvu.

Rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepa Medenica dala je juče obavezujuće uputstvo Šišević da odustane od daljeg gonjenja istoričara i kolumniste Bobana Batrićevića zbog kolumne „Torokanje po Metodologiju i Đaonikiju“, koja je u avgustu objavljena na Anteni M.

Ispred Suda za prekršaje, uoči suđenja, održan je skup podrške Batrićeviću”Za slobodu riječi – Nećemo da ćutimo”.

Krivičnu prijavu protiv Batrićevića u oktobru je podnio advokat blizak Srpskoj pravoslavnoj crkvi Dejan Dragović.

Tužiteljka Višeg državnog tužilaštva Snežana Šišević utvrdila je da u kolumni nema elemenata krivičnog djela, ali je zatražila da se protiv Batrićevića pokrene prekršajni postupak zbog sumnje da je prekršio Zakon o javnom redu i miru. Nakon toga, više od 20 nevladinih organizacija zatražilo je od tužilaštva da se hitno odustane od postupka protiv Batrićevića.

Nevladine organizacije su, odmah nakon pokretanja postupka protiv Batrićevića, reagovale i pisale međunarodnim organizacijama, upozoravajući da se može desiti da se u Crnoj Gori kriminalizuje sloboda govora i da se uvede verbalni delikt.

Batrićević je „spornom kolumnom“ ukazao na anomalije i klerikalne tendencije u društvu time što je citirao i analizirao stavove čelnika SPC u Crnoj Gori koji negiraju postojanje Crnogoraca i glorifikuju ratne zločince poput Draže Mihailovića i Pavla Đurišića.

IZVORPOBJEDA
Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite