16.8 C
Podgorica
Srijeda, 21 Februara, 2024
spot_img

Pregovori o Vladi: Bečić traži bezbjednosni sektor za Demokrate i Skupštinu za sebe

- Marketing -spot_imgspot_img

Na četvorosatnom sastanku lidera opozicionih partija, sa očekivanim mandatarom za sastav 44. vlade Milojkom Spajićem i liderom Demokrata Aleksom Bečićem, koji je sinoć održan u prostorijama Bošnjačke stranke, razmatrana je struktura buduće vlade i načelna podjela resora između potencijalnih partnera u budućoj vlasti.

Prema pouzdanim saznanjima Antene M, dogovor političkih lidera ( Ervin Ibrahimović, Nik Đeljošaj, Genci Nimanbegu, Fatmir Đeka, Adrijan Vuksanović, Spajić i Bečić) koji su učestvovali na sastanku okončanom oko ponoći još je daleko, ali su saglasni da se pregovori nastave.

Iza aktera koji su sinoć bili za stolom, u idealnoj situaciji, stoji 41 poslanik (PES 24, manjine 10 i Demokrate 7). Zato se ne isključuje mogućnost da ta, minimalna i prilično upitna parlamentarna većina bude pojačana. Pominjan je predsjednik i poslanik  DUA Mehmed Zenka, SNP sa dva poslanika pa i SD koja će, ukoliko ne bude promjena nakon ponovljenog glasanja na Cetinju, imati tri predstavnika u Skupštini. Aleksa Bečić iskazao je želju da URA bude dio i nove vlasti.

Upravo je, prema više izvora Antene M, čelnik Demokrata bio najglasniji i najzahtjevniji sudionik prvoga sastanka u pomenutom formatu. Bečić nije krio ambiciju da za svoju stranku dobije upravljanje kompletnim bezbjednosnim sektorom, a za sebe mjesto predsjednika Skupštine. Uz MUP i Ministarstvo odbrane uzeo bi Ministarstvo energetikei rudarstva, Ministarstvo poljoprivrede…

Sinoćnjim nastupom Bečić će dati vjetra procjenama brojnih političkih analitičara da njegov cilj, zapravo, nije dogovor i formiranje vlade, nego maksimalno odugovlačenje pregovora i novi izbori, ukoliko mu ne uspije da u vlast uvuče GP URA. Za to vrijeme Vlada Dritana Abazovića nastavila bi da u beskrajnom tehničkom mandatu brutalno zlorabi državne resurse u partijske svrhe, a sasvim je moguće da bi na te izbore izašla i nova stranka predsjednika države Jakova Milatovića.

Važan dio te strategije je procjena da bi Evropa sad na novom glasanju prošla lošije nego 11. juna, a Milojko Spajić teško da bi opet bio u poziciji legitimnog mandatara.

U svakom slučaju, pregovori su na početku i pojedina personalna rješenja za neke od resora preuranjeno je uzimati kao gotovu stvar.

Prema sadašnjoj projekciji, Vlada Milojka Spajića imala bi, pored premijera, i četiri potpredsjednika: za vanjsku i evropsku politiku; za politički sistem, unutrašnju politiku i bezbjednost; za regionalni razvoj i za ekonomsku politiku i finansijski sistem.

Evo i spiska ministarstava, uz napomenu da bi resorni potpredsjednik vlade bio zadužen za vanjske poslove.

– Ministarstvo finansija

– MUP

– Ministarstvo odbrane

– Ministarstvo pravde

– Ministarstvo evropskih integracija

– Ministarstvo prosvjete

– Ministarstvo visokog obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja

– Ministarstvo ekonomskog i zelenog razvoja

– Ministarstvo zdravlja

– Ministarstvo rada i socijalnog staranja

– Ministarstvo energetike i rudarstva

– Ministarstvo poljoprivrede

– Ministarstvo šumarstva i vodoprivrede

– Ministarstvo saobraćaja

– Ministarstvo turizma i pomorstva

– Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine

– Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava

– Ministarstvo javne uprave

– Ministarstvo dijaspore

– Ministarstvo kulture i medija

– Ministarstvo sporta i mladih

Vlada bi, dakle, imala ukupno 26 članova.

- Advertisement -spot_img
Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite