24.7 C
Podgorica
Četvrtak, 30 Maja, 2024
spot_img

Pregovori će, uz kompromis, biti uspješni

Pregovori ekspertskih timova Vlade i Mitropolije crnogorsko – primorske oko Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji su zakazani za srijedu, mogu donijeti rezultat ako postoji spremnost na kompromis, odnosno da obje strane odustanu od maksimalističkih zahtjeva, ocijenjeno je večeras u emisiji “Argumenti” TVCG.

Poslanik DPS-a Predrag Sekulić vjeruje da je moguć kompromis, bez obzira na suprostavljenost stavova i da će pregovori uroditi plodom.

“Vjerujem u dogovor ako postoji iskrena želja Srpske pravoslavne crkve da do tog dogovora dođe”, rekao je Sekulić. On smatra da kakvi god budu rezultati tih pregovora, teško da će se ući u promjenu zakona.

Slaven Radunović iz Demokratskog fronta smatra da vlast nema namjeru da popusti ni za milimetar i dodaje da nije srećan što je SPC u ovom trenutku prihvatila razgovore.

“Mi moramo pomoći našoj crkvi što većim izlaskom na ulice i da pošaljemo jasnu poruku da nećemo dozvoliti, po bilo koju cijenu, da nam otmu svetinje”, poručio je Radunović.

Analitičar Srđan Vukadinović napominje da su se ekspertski razgovori morali voditi prije nekoliko godina, a ne sada kada je Zakon usvojen.

“Nama sada treba rezultat i mora se shvatiti da u tom razgovoru treba da učestvuju najjači politički subjekti”, rekao je Vukadinović.

Ovakva dešavanja, u duboko podijeljenoj Crnoj Gori, mogu biti veoma problematična i, uoči početka pregovora, obje strane treba da odustanu od svojih maksimalističkih zakona, smatra Vukadinović.

Politička pozadina litija

Sekulić navodi kako je neupitna politička pozadina dešavanja nakon usvajanja zakona. Vlast, kaže, ne podgrijava tenzije, za razliku od crkve, koja se slično ponašala i početkom devedesetih.

On je demantovao tvrdnje da DPS hoće da formira crkvu i poručio da je u pitanju državni projekat.

“Pitanje crkve je pitanje identiteta jednog naroda. Dozvolićete da, stotinu godina nakon ukidanja, imamo pravo da pokrenemo pitanje obnove Crnogorske pravoslavne crkve. Ne možemo dozvoliti da ostane na snazi odluka o ukidanju CPC”, ocijenio je Sekulić.

On je kazao da država teško od crkvene imovine može da napravi bolji biznis, nego što to radi Srpska pravoslavna crkva, koja je na pravno nevaljan način došla u posjed te imovine u Crnoj Gori.

“Zašto bi patrijarh Irinej, ili bilo ko iz Srbije upravljao sa imovinom u Crnoj Gori”, pitao je Sekulić.

Radunović, s druge strane, navodi da cilj mirnih litija nije napad na državu, već zaštita integriteta SPC u Crnoj Gori.

“Ovo je političko pitanje, zato što je jedna politička partija dozvolila sebi da se na partijskom kongresu bavi osnivanjem crkava. To je bila inicijalna kapisla za sve što se dešava sada”, rekao je Radunović.

On tvrdi da lider DPS-a Milo Đukanović pokušava da relativizuje litije, da ih prikaže antidržavnim i da konsoliduje svoje redove. Navodi da imovinom SPC u Crnoj Gori upravljaju episkopi nadležnih eparhija, a ne patrijarh. Naglasio je da Crna Gora, ukoliko želi u EU, mora da poštuje imovinska prava.

“Ukoliko je bilo ko došao do imovine na nezakonit način, onaj ko ima ta saznanja treba da ga tuži, a ne obrnuto”, naveo je Radunović.

Litije mogu preći i u Srbiju

Vukadinović kaže da na litijama primjećuje i veliki broj nezadovoljnih, socijalno ugroženih osoba koje su ono što nijesu mogle naći u partijama, našle u SPC-u. Bitan je, kaže, i uticaj litija na region.

“Sigurno je da se ove litije mogu preseliti u Srbiju, jer se tamo ove godine očekuje rješavanje pitanja Kosova, koje neće biti povoljno za Beograd”, ocijenio je Vukadinović. Za njega je osnovni problem i da se litije politički ne zloupotrijebe.

Predstavnik DPS-a je, komentarišući izjavu Irineja da može doći do sukoba u Crnoj Gori, ocijenio da ona govori o njegovom nepoznavanju stvari u našoj državi. Poručio je da Crna Gora ni u težim vremenima nije dozvolila da dođe do sukoba.

Sekulić navodi da DF pokušava da podgrije strasti i da ih je Mitropolija sklonila u stranu, jer je vidjela da im prave štetu. Radunović poručuje kako eventualni sukobi u Crnoj Gori zavise prije svega od odluka Mila Đukanovića.

Vukadinović je, komentarišući ocjene Irineja, naveo da sukobi nijesu realni i da se nijesu dogodili ni početkom devedesetih, kada se vodio rat u okruženju.

Bojkot izbora loše rješenje

Sekulić je, govoreći o lokalnim izborima u Tivtu, kazao da će DPS ponovo biti na vlasti, a da je opozicija odlukom o bojkotu samo pokazala političku slabost.

“Oni bi i na ovim izborima bili samo gubitnici, kao i na nekim ranijim izborima”, rekao je Sekulić. Radunović je kazao da je DF prvo najavio da će izaći na izbore u Tivtu, ali da su se povukli kad su vidjeli da na izbore neće i druge stranke iz opozicije.

Vukadinović je, govoreći o Tivtu, ocijenio da se vjerovatno lokalni odbori DF-a i Demokrata nijesu mogli usaglasiti oko izborne liste. Bojkot izbora je, poručuje, uvijek loš izbor za opoziciju.

“Propustili su i Nikšić, pa se ništa bitno nije promijenilo. DPS će sa koalicionim partnerima i dalje vršiti vlast”, ocijenio je Vukadinović.

RTCG

GLAVNAPregovori će, uz kompromis, biti uspješni
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Podnijeta prijava zbog bespravne sječe u Bijelom Polju

Uprava za gazdovanje šumama i lovištima nastavlja sa borbom protiv bespravnih sječa, a intenzivirane kontrole terena daju iz dana u dan sve bolje rezultate,...

Porfirije i Joanikije primili Nikolu Rokvića nakon hodočašća: Crkva će uvijek podržavati ovakve pregaoce

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije primio je juče u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu Nikolu Rokvića, članove njegove porodice i najbliže saradnike. Odmah po...

FOTO: Knežević obavijestio Čađenovića da je zabranu Belivuku i Miljkoviću skinuo menadžment Uprave policije

Bivši pomoćnik direktora Uprave policije Dejan Knežević, obavijestio je svojevremeno bivšeg specijalnog tužioca Sašu Čađenovića o tome da su zabranu ulaska u Crnu Goru...

Ministarstvo zdravlja pokreće izradu studije izvodljivosti za Univerzitetski klinički centar uz podršku FASEP granta

Ministarstvo zdravlja Crne Gore pokrenulo je izradu Studije izvodljivosti za izgradnju novog Univerzitetskog kliničkog centra, koji će biti finansiran putem FASEP granta (fonds d’études...
Ne propustite