9.9 C
Podgorica
Subota, 20 Aprila, 2024
spot_img

Predstavnici PEN centra i FCJK sa Sonmezom o pritiscima vlasti na intelektualce

Predstavnici Crnogorskoga PEN centra i Fakulteta za crnogorski jezik i književnost sastali su se danas u Herceg Novom s predśednikom Internacionalnoga PEN centra, književnikom Burhanom Sönmezom.

U srdačnom razgovoru, kako je saopšteno iz PEN cantra, predśednik Internacionalnoga PEN centra sa śedištem u Londonu upoznao se s aktivnostima Crnogorskoga PEN centra i društveno-političkim okolnostima u kojima djeluje.

“Posebna pažnja bila je posvećena položaju pisaca i sve učestalijim pritiscima vlasti u Crnoj Gori na intelektualce, novinare i predstavnike nevladinog sektora, poput jučerašnjeg napada premijera Dritana Abazovića na direktoricu CGO Daliborku Uljarević”, navodi se u saopštenju.

Predśednik Internacionalnoga PEN centra Burhan Sönmez iskazao je punu podršku Crnogorskome PEN centru u njegovim aktivnostima na promociji slobode govora i ljudskih prava i sloboda.

Tokom razgovora konstatovana je odlična saradnja između Crnogorskoga PEN centra i Internacionalnoga PEN centra te dogovoreno produbljivanje saradnje kroz nove zajedničke projekte.

“Predstavnici Crnogorskoga PEN centra izrazili su zahvalnost predśedniku Sönmezu i Internacionalnome PEN centru na kontinuiranoj podršci, naročito u slučaju napada izvršne vlasti na crnogorske pisce Andreja Nikolaidisa i Milorada Popovića”, zaključuje se u saopštenju.

ANTENAM

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite