33.1 C
Podgorica
Četvrtak, 18 Jula, 2024
spot_img

Pravoslavna crkva u Crnoj Gori formirana je još 2006. godine

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obmanuo je javnost kada je ustvrdio da ne postoji bilo kakvo istorijsko utemeljenje naziva Pravoslavna crkva u Crnoj Gori, jer je odlukom najvećeg organa Srpske pravoslavne crkve tijelo tog naziva uspostavljeno odmah nakon referenduma u Crnoj Gori.

– Pravoslavna crkva u Crnoj Gori je konstituisana odlukom Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve (AS br. 95/zap. 208) od 26. maja 2006. godine kojom je predsjedavao pokojni patrijarh srpski Pavle – pokazuje dokument koji objavljuje Pobjeda.

Po toj odluci Sabora iz 2006. godine Pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori sačinjavaju eparhije Srpske pravoslavne crkve: Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka, kao i dijelovi eparhija Mileševske i Zahumsko-hercegovačke.

UPOZORENJE

Vučić je nakon sastanka sa predstavnicima Srba iz Crne Gore i BiH upozorio da u aktuelnom situaciji ,,nije slučajno nekome palo na pamet da ruši identitet Srba i da od SPC u Crnoj Gori pravi Pravoslavnu crkvu“.

– Očigledno se pokušava da se izbriše ime SPC u Crnoj Gori, rekao je tada Vučić.

Zvanična dokumenta SPC demantuju tvrdnje predsjednika Srbije i dokazuju da je prisvojni pridjev iz imena crkve izbačen voljom Episkopskog savjeta!

Po Odluci Sabora Episkopski savjet Pravoslavne crkve u Crnoj Gori sačinjavaju episkopi eparhija Crnogorsko-primorske, Budimljansko-nikšićke, Mileševske i Zahumsko-hercegovačke. Episkopskim savjetom predsjedava arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, navodi se u odluci.

To faktički znači da su se nakon proglašenja državne nezavisnosti Crne Gore, stekli preduslovi za obrazovanje stalnog Episkopskog savjeta, koji je osnovan po uzoru na ranije osnovane episkopske savjete u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Odmah nakon toga, sve eparhije SPC u Crnoj Gori su upodobile svoje nazive pa tako na sajtu Mitropolije stoji naziv Pravoslavna Crkva.

ODLUKA

Zanimljivo je obrazloženje odluke o formiranju Episkopskog savjeta u Crnoj Goru u kojem su između ostalog navedene informacije o dobijanju tomosa za SPC.

– U duhu očuvanja jedinstva Crkve i vekovnog poretka drevne (1920. godine vaspostavljene) Pećke Patrijaršije, priznatog i potvrđenog stečenim pravima i običajima kao i saglasnošću sveukupne Pravoslavne Crkve vaseljenske (sr. Tomos Carigradske Patrijaršije, br. 1148 od 19. februara 1922. godine), poštujući ugled Mitropolije crnogorske i njenu istorijsku ulogu u životu Crne Gore, koja je ponovo stekla svoju državnost, kao i šire ovaj Sveti Arhijerejski Sabor odlučuje:

-Pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori sačinjavaju Eparhije Srpske Pravoslavne Crkve: Crnogorsko-primorska, Budimljansko-nikšićka, kao i delovi eparhija Mileševske i Zahumsko-hercegovačke. Episkopi navedenih eparhija sačinjavaju Episkopski Savet Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori, koji će se, pod predsjedništvom Arhiepiskopa Cetinjskog (kako glasi njegova stara titula) i Mitropolita Crnogorsko-primorskog, po potrebi sastajati radi savetovanja i donošenja odluka iz njegove nadležnosti – navodi se u odluci koju objavljuje Pobjeda.

Tražili i zakon o položaju Pravoslavne crkve

U odluci Sabora se traži i donošenje zakona o položaju Pravoslavne crkve Crnoj Gori.

-Jedna od osnovnih dužnosti Episkopskog Savjeta Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori jeste da u saradnji sa državom Crnom Gorom i njenim nadležnim organima pokrene i da pomaže izradu i donošenje Zakona o položaju Pravoslavne Crkve i različitih vjerskih zajednica u Crnoj Gori; da preduzme sve potrebne mere u cilju zaštite sveukupne duhovne i materijalne, pokretne i nepokretne imovine Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori, kao i na donošenju Zakona o restituciji nacionalizovane i oduzete crkvene imovine posle Drugog svetskog rata, navodi se u odluci.

O svome radu Episkopski Savjet Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori je dužan, shodno utemeljenom kanonskom poretku da izveštava Arhijerejski Sabor.

IZVOR: POBJEDA

DRUŠTVOPravoslavna crkva u Crnoj Gori formirana je još 2006. godine
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

DPS Zeta: Srećan Dan državnosti, dragi sugrađani

Iz Opštinskog odbora DPS Zeta upućena je čestitka povodom Dana državnosti. Prenosimo je integralno: Danas, 13. jula, sa ponosom i čašću slavimo Dan državnosti Crne Gore,...

U znak sjećanja na žrtve Srebrenice delegacija Glavnog grada položila vijenac na spomenik na Pobrežju

Povodom 11. jula, međunarodnog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Bošnjačko vijeće u saradnji sa Glavnim gradom i nevladinim udruženjima danas je u...

Mihailo: Doći ću u Srebrenicu, pa makar u kolicima – to je moja zakletva

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo poslao je poruku povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici. „Svaki pošten čovjek voli Bosnu! U Srebrenici je počinjen genocid,...

Osvanuo veliki metalni krst iznad Bijele – devastacija ambijentalnog pejzaža

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori u utorak je u Boki Kotorskoj iznad Bijele postavila veliki metalni krst, koji dominira u pejzažu. Kako...
Ne propustite