19.9 C
Podgorica
Subota, 13 Aprila, 2024
spot_img

PRAVDA JE SPORA, ALI DOSTIŽNA: Džihan Abazović izgubio spor sa ZHMPCG, mora da plati državi skoro 40.000 eura

Crna Gora je unazad više decenija snosila sve troškove specijalizacija i stipendija medinskog kadra u cilju njihovog dodatnog osposobljavanja kako bi crnogorsko zdravstvo moglo da se pohvali ekspertima iz različitih oblasti medicine što bi u krajnjem podiglo nivo i kvalitet medicinskih usluga u Crnoj Gori. Jedna od tih specijalizacija bila je i ona Džihana Abazovića, brata bišeg premijera Dritana Abazovića, koji se nije vratio u Crnu Goru da vrati dug državi koja ga je poslala u Beograd na specijalizaciju.

Prema dostupnim podacima dr Džihan Abazović je 2010. godine dobio specijalizaciju urgentne medicine za potrebe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Ulcinju.

Nakon što se nije vratio u Ulcinj da ispoštuje ugovor koji je zaključio sa Zavodom za hitnu medicinsku pomoć, da se nakon završene edukacije vrati u ustanovu koja ga je školovala, dr Abazović je svoj angažman nastavio u drugoj državi, a Zavod za hitnu medicinsku pomoć pokrenuo je sudski postupak za povraćaj sredstava utrošenih za njegovo školovanje.

Brat bivšeg premijera Dritana Abazovića, izgubio je predmetni spor od Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore, jer nije htio da plati i da vrati sredstva koje je Država Crna Gora uložila za njegovu specijalizaciju.

Sudski postupak koji je ranije pokrenut dobio je epilog krajem prošle godine kada je Abazović zaključio sporazum o regulisanju međusobnih prava i obaveza, da će u pet jednakih godišnjih anuiteta izvršiti uplatu cjelokupnog iznosa na ime svih troškova specijalizacije.

Abazović je napravio ovaj sporazum na osnovu presude br. Gž. Br.160/23, Višeg suda u Podgorici, ćime je potvrđena presuda Osnovnog suda u Ulcinju P. Br. 80/19 od 24. novembra 2022. godine, kojom je odlučeno da se dr Džihan Abazović obavezuje da isplati iznos troškova specijalizacije Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore.

Tako će Abazović Zavodu za hitnu medicinsku pomoć isplaćivati jednom godišnje po 7.701 euro, počevši od marta 2024. godine pa sve do marta mjeseca 2028. godine, što sa obračunatom zateznom kamatom od osam posto, čini da će Abazović ukupno državi uplatiti 38.508 eura.

Iako je proces trajao više od pet godina, i iako je na kraju završen povoljno po Zavod za hitnu medicinsku pomoć ostaje nejasno zašto se Džihanu Abazoviću izašlo u susret da svoj dug otplaćuje u ratama i to na rok otplate od čak pet godina, kada se zna da je prije samo dvije godine otvorio mulitmilionski vrijednu kliniku u Beogradu.

Podsjećamo, Abazović je 2022. godine otvorio Bio Cell kliniku u Beogradu. Uz pompezno otvaranje klinika je nakon nešto više od godinu dana zatvorena.

Iako je najavljena kao unikat u Evropi, priča Bio CEll-a je bila kratkog daha, ali je na njenom bukvalno istom mjestu nikla nova, samo pod drugim imenom “Avala”, sa istim direktorom i gotovo preslikanim medicinskim osobljem.

Džihan Abazović i Milica Đurđić sa kojom je ušao u ovaj multimilionski projekat, su krajem 2023. godine zatvorili kliniku i proglasili stečaj, a povjerioce ostavili na nuli jer klinika nema imovinu!

Sada su na istom mjestu otvorili opštu bolnicu “Avala” i nastavili neometano da “rade”.

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite