18.9 C
Podgorica
Utorak, 16 Aprila, 2024
spot_img

Porodila se inficirana trudnica, dijete zdravo

U bolnici Kodra danas se porodila žena koja je prije tri dana bila pozitivna na korona virus, kazao je šef kriznog medicinskog štaba prof. dr Ranko Lazović .

On je, na redovnoj konferenciji za novinare Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT), kazao da je porođaj obavljen carskim rezom i da je beba dobro, da je negativna na prvom testu.

“Beba je teška 4300 grama i u pitanju je dječak. Dijete je testitano i odvojeno od majke, a sjutra će se ponoviti test”, naveo je Lazović.

Dvije tone opreme stiže sljedećim letom

Sedamnaest tona medicinske opreme vrijedne oko dva miliona eura koju je kupila Vlada dopremljeno je u petak veče u Podgoricu.

Dvije tone nijesu mogle doći istim avionom, doći će sljedećim letom, rekao je Lazović.

Lazović je naveo da će oprema koja je stigla avioniom iz Kine zadovoljti potrebe zdravstvenih ustanova narednih 3-4 nedjelje.

“Ta opreme je distribuirana. Zaštitnih sredstava je za sada dovoljno, pri čemu Montefarm i Krizni medicinski štab zajedno snabdijevaju Vojsku, Upravu policije , ANB i kompletan zdravstveni sistem, uključujući privatne ustanove”, kazao je Lazović.

Lazović je istakao da je Crna Gora prva zemlja koja je uvela preventivne mjere prije registrovanja prvog oboljelog i zbog toga procenat oboljenih bolji od zemalja regiona.

“Idemo ispred komplikacije, ne čekamo da se požar desi pa onda da gasimo požar. Tu je formula našeg očekivanog “pika” u drugoj nedjelji mjeseca aprila i da ćemo imati što manje oboljelih”, nagalasio je Lazović.

On je pojasnio da samo prvi kontakti sa oboljelim moraju biti testitani, a ne kontakti konatakata.

“Prvi kontakti idu u samoizolaciju ili u karantin”, naveo je Lazović.

Hospitalizovano 39 osoba

Lazović je saopštio da je 39 oboljelih hospitalizovano.

“Šest je hospitalizovano u Opštoj bolnici Nikšić, 12 u barskoj bolnici iz koje je jutros dvoje otpušteno, u beranskoj bolnici je 4. Na Infektivnoj klinici leži 13 pacijenta, 3 su danas otpuštena, na Intezivnoj njezi leži 3 pacijenta, dba su na mehaničkoj potpori a jedan na dijalizi. Na Internoj klinici su tri pacijenta, svi su stabilnog zdravstvenog stanja”, saopštio je Laziović.

Lazović je kazao da je najbolja zaštita socijalna distanca od 1,5 metara.

“Rukavice su sredstvo koje štiti samo onog koji ih nosi, a ne i ostale. Takođe, rukavicom možete mahinalno dotaknuti lice. Ako često peremo ruku toplom vodom i sapunom ćemo se najbolje zaštiti i to je mnogo bolja zaštita od rukavica.”

Obična hirurška maska gatarantuje zaštitu 60-70 odsto.

“Maske sa oznakon N ne štite od masnih čestica, što čine maske sa oznakom P. Maske sa oznakom P1, P2 i P3 su ekvivalent maski za oznakama N95, N99 i N100. Koristite maske. Bolje i platnena, nego ikakva”, istakao je Lazović.

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite