9 C
Podgorica
Srijeda, 21 Februara, 2024
spot_img

Porfirije zabrinut zbog srpske nesloge i spremnosti nekih da zaborave na Kosovo

- Marketing -spot_imgspot_img

Brine me zabrinutost nesložnošću u srpskom društvu, kao i spremnošću pojedinaca da, zbog vlastitog interesa, olako zanemare Kosovo i Metohiju, naše svetinje, kao i ljude, pravoslavne Srbe, koji se suočavaju s pritiskom i žive u getu, ostavljajući ih na milost i nemilost drugih, izjavio je patrijarh srpski Porfirije.

Pored toga, brine me što određeni krugovi i samozvani odgovorni pojedinci, pokušavajući to opravdati patriotizmom i svojim jedinstvenim društvenim aktivizmom, napadaju Crkvu koja je, ne samo istorijski nego i trenutno, nepokolebljivi branitelj Kosova i Metohije“, naglasio je patrijarh u objavi na veb-sajtu Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Dodao je da bi kritike bile dobrodošle kada bi bile motivisane istinskom brigom za Kosovo i Metohiju i odgovornom ljubavlju prema vlastitoj Crkvi.

Pored toga, zabrinjava me što pojedini predstavnici zapadnih država, posebno evropskih država, potpuno zanemaruju apsolutno mirotvornu ulogu Crkve, prije svega na Kosovu i Metohiji, ali i na cijelom području bivše Jugoslavije, i bez ikakvog osnova je optužuju ‘da destabilizuje situaciju i stvara napetosti među etničkim grupama na zapadnom Balkanu kako bi raspirila sukobe i podijelila zajednice’, kako se navodi u jednoj od rezolucija Evropskog parlamenta“, istakao je on.

Patrijarh Porfirije je istakao da su za srpski narod “zakoni na tom delu naše zemlje mrtvo slovo na papiru”.

Kada se na jednom prostoru, od strane većine relevantnih faktora koji trenutno upravljaju njime, samo prividno i nominalno poštuju pravne norme i sprovodi objektivna politika, a u stvari se forsira interes jedne etničke zajednice u odnosu na drugu, to čini opasan presedan i predstavlja uvod u razaranje osnovnih principa civilizovanog društva koje će se potom i bez mnogo muke preliti i na druge krajeve svijeta“, ocijenio je on i naveo primer “dečanske zemlje”.

Ako se nikada ne molimo za Kosovo, kaže on, nikada ne postimo za Kosovo, nikada ne hodočastimo na Kosovo, nikada ne pomažemo narodne kuhinje na Kosovu, onda naš identitet, svetosavski etos, prestaje da postoji.

Sve velike priče o Dečanima ostaju prazne ako se onaj koji o Dečanima priča ne moli Svetom kralju Stefanu Dečanskom za Dečane i za Kosovo. Jer se Dečani neće sačuvati podkastima Jutjuba nego molitvama i moljenjima i svakim drugim delanjem, prožetim istinom i pravdom“, zaključio je patrijarh SPC.

- Advertisement -spot_img
Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite