33.9 C
Podgorica
Petak, 21 Juna, 2024
spot_img

Pomoći majkama u Crnoj Gori

Socijalistička narodna partija zahtijeva od vlasti da pomogne samohranim majkama I bivšim korisnicama naknada za majke sa troje i više djece.

“Sve vrijeme trajanja krize izazvane epidemijom vlast nijednom riječju nije pomenula samohrane majke, kao ni bivše korisnice naknada za majke sa troje i više djece. Čini se da su predstavnici vlasti zaboravili da su majke stub crnogorskog društva i da smo u ovim teškim vremenima dužni da im se nađemo i pomognemo im što je moguće više”, navodi se u saopštenju.

Iz SNP-a naglašavaju da crnogorsko zakonodavstvo ne ide u prilog samohranim roditeljima.

“Ukazujemo na član 22 Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti koji propisuje da pravo na materijalno obezbjeđenje može ostvariti pojedinac pod uslovom da visina prosječnih mjesečnih prihoda iz prethodnog kvartala ne prelazi osnov za ostvarivanje prava za: pojedinca 63.50 eura, porodicu sa dva člana 76.20 eura, porodicu sa tri člana 91.50 eura, porodicu sa četiri člana 108.00 eura i porodicu sa pet i više članova 120.70 eura”, kazali su iz SNP-a.

Oni objašnjavaju da, u hipotetičkom slučaju, majka sa dvoje djece koja npr. prima alimentaciju u visini od 92 eura, neće imati pravo na materijalno obezbjeđenje.

“Da li iko danas u Crnoj Gori vjeruje da se može preživjeti, a kamoli da se mogu podizati djeca sa nepunih 100 eura?!”, pitaju iz SNP-a.

U izuzetno teškoj poziciji su i bivše korisnice naknada za majke sa troje i više djece.

“Podsjećamo da su se mnoge od njih, kako bi ostvarile doživotnu naknadu po ovom osnovu, odrekle radnih mjesta, kao i penzija i primanja sa biroa rada koja su imale po osnovu nezaposlenosti. U tom smislu, bilo bi dobro preispitati zakonske odredbe koje se odnose na materijalno obezbjeđenje, kao i naći način da se iz donacija ili drugih izvora opredijeli određeni iznos za samohrane majke i bivše korisnice pomenutih naknada”, dodaju u saopštenju.

RTCG

DRUŠTVOPomoći majkama u Crnoj Gori
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Šimun: Pregovaramo, pacijenti će moći da obave transplantacije; Stanojević: Puni smo optimizma

Pacijenti koji čekaju transplantaciju planirali su jutros protest ispred Ministarstva zdravlja u Podgorici, ali su odustali od njega nakon što ih je ministar zdravlja...

Počinje ljeto: Sjutra će dan trajati 15 sati i 35 minuta

Sjutra je ljetnja dugodnevica, koja predstavlja najduži dan u godini i označava početak ljeta. Tada Sunčevi zraci padaju pod pravim uglom na sjeverni povratnik i...

Međunarodni kraft festival 21. i 22. u Budvi: Susret crnogorskih i evropskih proizvođača

Međunarodni „Craft Sea Fest“ biće održan 21. i 22. juna u Budvi, u coworking space-u „ITBranchHouse“ u Tre Canne. Na ovom festivalu proizvode će...

NAGRADA ZA LJUDSKA PRAVA I DRUŠTVENI AKTIVIZAM “RIFAT RASTODER“

Piše: Božidar PROROČIĆ, književnik i publicista Savremena Crna Gora suočava se sa izazovima u razvijanju kulture sjećanja, često zaboravljajući na doprinos onih čija je kulturološka,...
Ne propustite