20.8 C
Podgorica
Srijeda, 28 Februara, 2024
spot_img

Policija uhapsila Prenkića i Klikovca, za svešteno lice nema elemenata krivičnog djela

Podgorička policija uhapsila je Vojina Prenkića (30) i Dušana Klikovca (41) iz Zete osumnjičene da su u subotu veče napali zaposlene u Službi zaštite Nacionalnog parka Skadarsko jezero Vuka Saičića i Marka Gluščevića – saopšteno je iz Uprave policije. Saičić, koji je napadnut, kazao je pojedinim medijima da će o incidentu obavijestiti Mitropoliju crnogorsko-primorsku jer je, kako kaže, u tom događaju učestvovalo i jedno svešteno lice koje je pomoglo krivolovcima.

Uprava policije saopštila je da su „prikupljena obavještenja“ od Prenkića i Klikovca, te da je sa svim upoznat tužilac, po čijem su nalogu njih dvojica uhapšena zbog sumnje da su izvršili krivično djelo nezakonit ribolov i krivično djelo napad na službeno lice u obavljanju službene dužnosti.

– Kada je u pitanju treći učesnik događaja, cijeniće se postojanje prekršajne odgovornosti budući da se tužilac izjasnio da u njegovim radnjama ne postoje elementi krivičnog djela – navodi se u saopštenju iz UP.

O napadu na pripadnike Službe zaštite NP Skadarsko jezero na društvenim mrežama obavijestio je građanski aktivista Aleksandar Dragićević. On je na Fejsbuku naveo da su u subotu veče na Skadarskom jezeru napadnuti Vuk Saičić, šef Službe zaštite u tom nacionalnom parku i njegove kolege. Saičiću i njegovim kolegama, kako je naveo Dragićević, nanesene su tjelesne povrede, a kako se čuje na video snimku koji je objavio, sve se dogodilo kada su zaštitari na jezeru otkrili krivolovce.

Nanešene su im tjelesne povrede, pokušali su da ih izbodu ostima, tukli su ih veslima. Čekamo izvještaj ljekara da bi se utvrdilo o kom stepenu povreda se radi. Ovo je njima svakodnevica – sve da bi sačuvali Skadarsko jezero od zlotvora – napisao je Dragićević, dodajući da zaštitari idu nenaoružani i goloruki, rizikuju svoj život „protiv više organizovanih kriminalnih grupa koje operišu jezerom“.

Napadnuti Saičić, šef Službe zaštite NP Skadarsko jezero, kazao je za Novu M da je vrijeme da im država omogući da nose sredstva prinude kako bi se odbranili u ovakvim situacijama. Najavio je da će o incidentu, u kojem je povrijeđen i njegov kolega Marko Gluščević, obavijestiti Mitropoliju crnogorsko-primorsku jer je, kako kaže, u tom događaju učestvovalo i jedno svešteno lice koje je pomoglo krivolovcima. Saičić je istakao da je ovo četvrti napad na zaštitare Skadarskog jezera i da je vrijeme da država reaguje.

– Fizički su nas napali, ostima su nas gađali i bilo je bliskog kontakta. Zadobili smo povrede, što su i utvrdili sinoć u Urgentnom centru. Ovo je poziv i za državu, Vladu, sve nadležne institucije. Goloruki smo, a imamo sve zakonske licence da možemo posjedovati sredstva prinude. Sad je momenat ili nikad – poručio je Saičić.

Saičić je Vijestima kazao da je krivolovcima pomogao monah iz manastira Kom, izvjesni Filip. Objasnio je da su, nakon ponoći, na jezeru prvo primijetili agregat, a kada su krenuli gliserom ka njemu, vidjeli su da dva krivolovca iz čuna ostima izlovljavaju ribu.

– Jednoga smo prepoznali kao Prenkića, a drugi sa njim bio je u dukserici vatrogasaca. Izdali smo upozorenje, o koje su se oni oglušili i krenuli da bježe. Stigli smo ih nakon kilometar i pokušali da ih zadržimo. Tada smo dobili i udarce veslima, ja u predjelu vrata, a kolega Gluščević u predjelu rebara. Jedan od njih je ostima krenuo da me ubode i ubo me u predjelu lijeve podlaktice. Tada je čunom prošao monah Filip i počeo da nam prijeti, optužujući nas da mi radimo sa drogom preko jezera i da nećemo dugo. Izvadio sam telefon da ga snimim, on mi je prišao, oteo telefon i bacio ga u jezero. Potom su skupa pobjegli u uski dio među šiblje, kroz koji mi nijesmo mogli gliserom da prođemo, jer je veći – kazao je Saičić „Vijestima“.

Direktor Nacionalnih parkova (NPCG) Vladimir Martinović zatražio je adekvatnu reakciju države.

– Hrabri nadzornici su nenaoružani ušli u obračun sa naoružanim krivolovcima. Tražimo adekvatnu podršku policije i tužilaštva – istakao je Martinović.

Istakao je da mnogima ne odgovara njihova borba protiv krivolova, te da su nadzornici ugroženi zbog čega zahtijeva sistemsku podršku „kako bi se izborili sa biznisom vrijednim stotinama hiljada eura“.

– Nastavićemo istim intenzitetom da se borimo protiv krivolova, a ovakvi i slični pokušaji sigurno nas neće poljuljati u snažnoj borbi za zaštitu najvrednijih područja Crne Gore. Ukoliko nekome još uvijek nije jasno zbog čega su u JP NPCG zarade uvećane drugi put u junu i zašto se prihodi troše na zarade, neka pogleda snimak i procijeni koliko treba da bude plaćen čovjek koji rizikuje svoj život da bi zaštitio nacionalne resurse i prirodna bogatstva koja su na meti nesavjesnih pojedinaca – naglasio je Martinović.

Koalicija „Za budućnost Zete“ pozvala je juče nadležne institucije i državne organe da hitno ispitaju ovaj slučaj do kraja kako se ne bi davalo povoda, kako navode, „medijskim hijenama da konstruišu svoje vidove događaja od sinoć i tako atakuju po ko zna koji put na sveštenstvo i monaštvo Srpske pravoslavne crkve“.

Iz Manastira Kom su demantovali da je monah oteo telefon Saičiću, već da je, kako kažu, njegovo prisustvo doprinijelo da se ovaj incident završi.

Martinović: Uobičajeno da se monasi SPC pokušavaju zaštititi od zakona

Advokat Nikola Martinović kazao je za Pobjedu da je u Crnoj Gori uobičajena praksa da se monasi SPC pokušavaju „zaštititi od zakona“. Komentarišući to što tužilac nije vidio elemente krivičnog djela u ponašanju monaha za kojeg napadnuti Saičić kaže da je pomagao krivolovcima, Martinović je rekao da, ako je oštećeni kazao da je monah učestvovao u napadu, ne treba prema njemu imati drugi aršin u odnosu na one koji su procesuirani kao izvršioci krivičnih djela.

– Ukoliko je oštećeni rekao da je i treće lice učestvovalo u napadu, onda nema razloga da se prema njemu imaju drugi aršini nego u odnosu prema dva lica koja su procesuirana kao izvršioci krivičnih djela – kazao je Martinović.

Ukoliko to nije slučaj, objasnio je, potpuno je opravdano što je tužilac razdvojio dva lica kao izvršioce krivičnog djela, a treće kao izvršioca nekog prekršaja.

– Treba znati sve okolnosti slučaja da bi se mogao donijeti pravedan, odnosno zakonit sud o tome da li je ta odluka ispravna. U svakom slučaju, lice koje je oštećeno u tom događaju, bez obzira na to da li je prekršaj ili krivično djelo, ima pravo pritužbe višem tužiocu na postupanje tog tužioca. Ako je tužilac pogriješio, onda još ima vremena da to ispravi – kazao je Martinović.

Istakao je da u tom događaju nešto ne izgleda logično.

– Ako je tačno ono što je oštećeni rekao, da mu je monah bacio telefon u vodu, postavlja se pitanje kako mu ga je uzeo. Ako mu ga je uzeo silom, onda nema dileme da se radi o krivičnom djelu. Ako mu je oštećeni dao telefon i ovaj ga bacio, onda je stvarno prekršaj – kazao je Martinović.

Poručio je, međutim, da je u Crnoj Gori „uobičajena praksa da se monasi SPC pokušavaju na svaki način zaštititi od zakona i od kazni za neka djela za koja bi obični građani bili u pritvoru ili krivično gonjeni“.

– Neću da podsjećam da danas imate čovjeka koji je u pritvoru zbog toga što je putem telefona saopštio nešto novinaru, a da u ovom slučaju imate ljude koji čak nijesu ni krivično gonjeni – istakao je Martinović.

Martinoviću je zanimljivo i to „koje obrede monasi rade u ponoć na jezeru“.

– Šta čini monah u ponoć na jezeru, malo je neobično – dodao je Martinović.

Marković: Oduzete ulove dajte Crkvi Srbije

Potpredsjednica Liberalne partije Jelena Marković komentarisala je napad krivolovaca na nadzornike Nacionalnog parka Skadarsko jezero, u kojem je, prema tvrdnji Vuka Saičića, učestvovao i monah.

– Pa naravno, kad je monah razbojnik i kad rade za njega. I opet oduzete ulove dajte Crkvi Srbije kao što Vlada ne žali. Đecu ćemo liječiti SMS porukama, a vjerske gimnazije i sve povezano s okupatorskom crkvom dobijaće šakom i kapom. Uzalud sve, oni krše zakon, otimaju i satiru Crnu Goru – napisala je Marković na društvenoj mreži X.

Vlahović: Ništa se loše nije desilo, jer tako kaže srpska crkva

– Uloga i pozicija Crkve Srbije u Crnoj Gori se zasniva na (istorijskom) nasilju, prevari i laži. Zato su i događaj na Skadarskom jezeru i reakcija uprave te crkve upravo simbolični – ocijenio je Miodrag Vlahović, nekadašnji ministar vanjskih poslova i predsjednik Crnogorskog helsinškog odbora (CHO).

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite