18.9 C
Podgorica
Ponedjeljak, 27 Maja, 2024
spot_img

Plantaže prepolovile platu Verici Maraš

Nakon što je direktorica Plantaža Verica Maraš prethodnih dana bila u centru pažnje javnosti zbog činjenice da prima preko 7.000 eura platu u trenucima kada se Crna Gora zbog pandemije koronavirusa suočava sa ekonomskom krizom, odbor direktora ovog preduzeća donio je odluku da smanji njenu zaradu za 2020. godinu sa osam na četiri prosječne mjesečne zarade u kompaniji. To znači da će ona sada primati preko 3.500 eura.

Ova odluka donijeta je na sjednici Odbora direktora kompanije “13. Jul Plantaže”, kojom je predsjedavao Veselin Vukotić, predsjednik Odbora direktora.

“Zbog ekonomske krize koju je izazvala pandemija Covid-19 i očekivanih rezultata u ovoj godini, Odbor direktora je donio odluku o smanjenju zarade Izvršne direktorice za 2020. godinu sa osam na četiri prosječne mjesečne zarade u kompaniji”, saopšteno je iz Plantaža.

Oni su saopštili da predsjednik Odbora direktora prima nadoknadu u visini jedne prosječne plate u kompaniji, a članovi Odbora primaju nadoknadu u visini 70 odsto jedne prosječne zarade u kompaniji.

“Shodno Zakonu, u prošloj godini predsjednik Odbora je prosječno mjesečno primao 728 eura, članovi Odbora 528 eura”, ističu iz kompanije.

Iz Plantaža je takođe saopšteno da će i oni biti pogođeni krizom.

“Kompaniju očekuju ogromne i realne teškoće u kompanijskom poslovanju, koje su u ravni izraza ekonomskog pakla, a to posebno ako se imaju najavljeni krizni trendovi svjetske ekonomije koji se upoređuju sa onom iz 1929. godine”, navode iz Plantaža.

Odbor je preporučio menadžmentu da posebnu pažnju poklanja kako očuvanju postojećih, tako i nalaženju novih tržišta, jer će kriza, zavisno od dužine, ozbiljno uticati na smanjenje prihoda.

“Posebno je istaknuta potreba da se ubrzano nastave pregovori sa poslovnim partnerima iz Kine i nastoji ostvariti dogovor koji je postignut prije pandemije u Kini oko prodaje proizvoda kompanije u iznosu od 2 do 3 miliona eura. Sadašnji pregovori idu teško – ali moramo biti uporni. Takođe je potrebno raditi na započetim aktivnostima otvaranja tržišta Rusije, koje je iz poznatih političkih razloga u posljednje vrijeme zatvoreno za proizvode iz Crne Gore, a s obzirom na ranije očekivani godišnjih prihod od 3 do 4 miliona eura, ozbiljno ugrozilo poslovanje kompanije”, navode iz Plantaža.

Plantaže zapošljavaju oko 1.200 ljudi.

cdm.me

DRUŠTVOPlantaže prepolovile platu Verici Maraš
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Užas u Tivtu: Pas vezan tegom i bačen u more, spašen zahvaljujući brzoj reakciji građana

Danas je na Župi kod Tivta otkrivena šokantna scena koja je izazvala uznemirenost među građanima. Jedan pas je pronađen vezan za teg od 20...

Opština Zeta raspisala konkurs za izradu grba

Na osnovu Odluke o imenovanju predsjednika i članova Komisije za pripremu predloga simbola Opštine Zeta, Komisija za pripremu predloga simbola Opštine Zeta, dana 24....

Zeković: Crna Gora je jedna jedina – majka

Poznati kantautor, pjesnik i kompozitor Momčilo Zeković Zeko gostujući u emisiji “Na kraju dana” govorio je o atmosferi 21. maja na Cetinju i opisao...

Etički odbor UCG pokrenuo postupak nakon vulgarnih komentara u televizijskoj emisiji, najstroža kazna – javna osuda u Biltenu

Etički odbor Univerziteta Crne Gore pokrenuo je postupak u kojem će se istražiti ponašanje profesora Filozofskog fakulteta Aleksandra Stamatovića, koji je u emisiji na...
Ne propustite