27.8 C
Podgorica
Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img

Pismo Milatoviću: Tražim izvinjenje, Vaš konkurs za savjetnike je farsa

Profesorica engleskog i italijanskog jezika docent dr Jelena Radonjić ocijenila je, u otvorenom pismu upućenom predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću, da je javni konkurs za njegov savjetnički tim bio farsa, jer među izabranima ima kandidata sa lažnim referencama, bez iskustva, ali sa partijskim preporukama Građanskog pokreta URA. 

“Ovim putem tražim da se izvinite građanima i građankama koji su se časno i pošteno javili na Vaš javni poziv vjerujući da su zaista nastupile promjene i da ste čovjek od riječi, tj. da poštujete sopstvene riječi i radite onako kako i govorite”, navela je profesorica Radonjić u otvorenom pismu  koje prenosimo integralno: 

“Poštovani gospodine Predsjedniče, 

 Ja sam jedna od 1000 građana koji su se odazvali na Vaš javni poziv koji ste uputili, putem svih medija, svim “građankama i građanim sa zavidnim akademskim i profesionalnim referencama, kao i moralnim vrijednostima – koji smatraju da bi kao dio savjetničkog tima i kroz rad u kabinetu Predsjednika Crne Gore mogli da daju doprinos društvenom razvoju”.

Nakon nešto više od mjesec dana dobijam odgovor od Vašeg kabineta da niste uspjeli da pronađete za mene“adekvatnu radnu poziciju u konkretnom skupu prijava” – šta god Vam to značilo. Nakon što su moja pismenost i moj zdrav razum ovu jezičku konstrukciju obradili moram Vam reći da nije trebalo da mi tražite “radnu poziciju u konkretnom skupu prijava”- radna pozicija se ne traži među prijavljenim kandidatima već u sistematizovanim radnim pozicijama za koje ste i poslali javni poziv! Ko god da je u Vaše ime pisao ovaj odgovor moram reći da nije baš pismen i napisao je notornu glupost.

Vidim danas u javnim glasilima da su novinari došli do nekoliko imena građana i građanki koji su već postali dio vašeg savjetničkog tima pa se čudu ne mogu načuditi što ste prednost dali jednoj Lakić Barfus,za koju su novinari napisali da je, između ostalog, karijerni diplomata, te da je bila, između ostalog, generalna direktorica za NATO politiku bezbjednosti pri Ministarstvu vanjskih poslova.

Ukoliko Vi, novoizabrani Predsjedniče niste informisani, da vas “prosvijetlim” najprije u pogledu principa meritokratije, na koji ste se u odgovoru meni pozvali i na koji se navodno oslanjate u pogledu biranja savjetničkog tima:

Lakić Barfus je po obrazovanju profesor engleskog jezika, bez dana rada u struci, tj. kao profesor, ili prevodilac, već je bila obični pisar bez ikakvog diplomatskog zvanja ili diplomatskog obrazovanja u svojoj karijeri koju ona smatra diplomatskom. Iako je, opet, po ko zna čijoj vezi radila po ambasadama, zna se šta je karijerni diplomata!

Prostom matematikom se računa da je lice o kome je riječ – vaš novoizabrani savjetnik gospođa Marija Lakić Barfus, između dvije uzastopne sjednice Vlade, kada je imenovana i razriješena, na čelu NATO direktorata provela svega deset (čitaj 10) ili dvanaest (čitaj 12)RADNIH DANA, što nije dovoljno da sredi kancelariju, očisti prašinu sa polica i radnog stola i unese svoje lične stvari, a ne da to prikaže kao najvažniju stavku u biografiji – da je bila rukovodilac NATO kancelarije u CG??? Kao što znate sjednice Vlade su javne i sve informacije lako dostupne svim građanima CG 24 sata.

 Osoba koja je spremna da prikaže lažne podatke u biografiji, nije etična, moralna i profesionalna i time je samu sebe diskvalifikovala.Postavlja se pitanje ako je ta osoba izabrana na tako visoku funkciju kako i na koji način će je obavljati sa aspekta morala, etike i profesionalnosti??? O znanju ovdje ne govorimo. A posebno je upitna etika, moral i profesionalnost prvog čovjeka države koji prihvata takvu biografiju kao ispravnu i bira takvo lice da ga savjetuje. 

Potrebno je, radi javnosti i poštenog odnosa prema 1000 ljudi koji su poslali svoje biografije, objaviti javno spisak i bodovnu listu, tj. način na koji je izvršena selekcija, jer su izabrana lica samo rotirana iz bliskih organa a javni konkurs je bio farsa.

Gospođa Lakić Barfus kao jedinu preporuku ima članstvo u GP URA, pa me, kao običnog građanina – sa pravom glasa na izborima –  zanima treba li i ja da se učlanim u URU da bih ušla u Vaš fokus? Ili imate posebnu obavezu prema URI da njen kadar preuzmete kako ne bi objelodanili baš sve informacije koje imaju o Vama, tj. Vašem partijskom lideru?

Ovim putem tražim da se izvinite građanima i građankama koji su se časno i pošteno javili na Vaš javni poziv vjerujući da su zaista nastupile promjene i da ste čovjek od riječi, tj. da poštujete sopstvene riječi i radite onako kako i govorite. Nije strašno da čovjek pogriješi – niste u prilici da provjeravate baš svaku informaciju o dešavanjima oko Vas. Tako da ću Vam ovog puta to uzeti kao olakšavajuću okolnost. Očekujem Vaš odgovor povodom ovog konkretnog slučaja. Sada imate informacije o konkretnom slučaju. Šta ćete po ovom pitanju da uradite?

Nisam član niti jedne partije, obična građanka, samohrana majka dvoje djece, ponosna Crnogorka sa časnom karijerom od dvadeset godina kako u prosvjeti tako i u državnim organima, a o NATO -u znam mnogo više od koleginice sa dvanaest radnih dana staža na čelu NATO kancelarije. Pogledajte još jednom moju biografiju. Slobodno.

doc. dr Jelena Radonjić

Profesor engleskog i italijanskog jezika

NAUKA I OBAZOVANJEPismo Milatoviću: Tražim izvinjenje, Vaš konkurs za savjetnike je farsa
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

DPS Zeta: Srećan Dan državnosti, dragi sugrađani

Iz Opštinskog odbora DPS Zeta upućena je čestitka povodom Dana državnosti. Prenosimo je integralno: Danas, 13. jula, sa ponosom i čašću slavimo Dan državnosti Crne Gore,...

U znak sjećanja na žrtve Srebrenice delegacija Glavnog grada položila vijenac na spomenik na Pobrežju

Povodom 11. jula, međunarodnog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Bošnjačko vijeće u saradnji sa Glavnim gradom i nevladinim udruženjima danas je u...

Mihailo: Doći ću u Srebrenicu, pa makar u kolicima – to je moja zakletva

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo poslao je poruku povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici. „Svaki pošten čovjek voli Bosnu! U Srebrenici je počinjen genocid,...

Osvanuo veliki metalni krst iznad Bijele – devastacija ambijentalnog pejzaža

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori u utorak je u Boki Kotorskoj iznad Bijele postavila veliki metalni krst, koji dominira u pejzažu. Kako...
Ne propustite