34.2 C
Podgorica
Petak, 19 Jula, 2024
spot_img

PEN centar: Otpor ovom danas najvećem društvenom zlu preduslov je opstanka Crne Gore

Kad je prije godinu dana mitropolit Beogradske patrijaršije Joanikije II Mićović najavio kao ideal društvene transformacije Crne Gore sveopšte “pokajanje i preumljenje” te “čišćenje od ustašluka”, bilo je teško zamislivo da će visoko podignuti nivo govora mržnje dostići tako brzo, saopšteno je iz PEN centra. 

“Svakakvih se skarednosti i dosad moglo čuti od Joanikija II – od poređenja Crnogoraca s pečurkama preko proglašenja Crne Gore malom Ukrajinom, pa sve do morbidnog prekrajanja nacionalne pripadnosti Veličina stradalih u udruženoj akciji nacista i njihovih saradnika – no najnoviji ispad u kojem afirmiše i priziva nove “sječe glava” prevazilazi uobičajene nivoe javnog ispoljavanja mržnje i opasnog huškanja ove crkvene formacije na nove međuvjerske i međunacionalne obračune.

Zlokobna parabola o Crnogorcima (za njega postoje samo kao geografski pojam) “lakomim na sječenje turskih glava” te benevolentna opaska da je to “negdje i danas prisutno u nama”, a sve u kontekstu proslave “jedinstvenog i blagoslovenog dana”, nije ništa drugo do unižavanje crnogorske oslobodilačke tradicije i njeno reinterpretiranje kao tribalnog atavističkog poriva za istrebljenjem “vječitoga”, u prvom redu vjerskog “neprijatelja””, navodi se u saopštenju.

Nije ni čudo, kažu, da ta izopačena svijest koja samu sebe proglašava pravom ili istinskom Crnom Gorom, danas slavi ratne zločince poput Pavla Đurišića ili Radovana Karadžića, koji su status svetosavskih ikona i dostigli genocidima nad Bošnjacima.

“Kad se ima u vidu da ovakve poruke – što prizivaju nove genocide nad “nepravovjernima” – dolaze s pozicija najuticajnije ustanove u Crnoj Gori, one koja sastavlja vlade i odlučuje kako o kadrovskoj tako i o kulturnoj, prosvjetnoj pa i ekonomskoj politici Crne Gore, a da niko od političkih ekspozitura Beogradske patrijaršije koje vladaju Crnom Gorom već tri godine ne pusti ni glasa osude govora mržnje, jasno je u kakvom se društvenom ambijentu Crna Gora danas nalazi. Jasno je, nažalost, i kakve vrijednosti dijele i afirmišu predstavnici “tridesetoavgustovske političke većine” – koja se sprema da sačini treću po redu vladu u tri godine – počev od predśednika države koji negira postojanje crnogorskoga jezika i kulture”, navode iz PEN centra.

Ovome je, dodaju, dokaz i činjenica da se ubrzano (i od početka uveliko protivzakonito) radi na otvaranju svetosavske vjerske gimnazije u kojoj će ovakve i slične “anegdote” biti temelj edukacije četa đaka.

“Dok za državne osnovne škole i osnovne preduslove za rad učenika i nastavnoga kadra već tri godine konstantno fali sredstava, toj je školi, u kojoj će kler indoktrinirati polaznike da su Crnogorci željni tuđe krvi, država dosad donirala minimum 900.000 eura.

Politika istorijskog revizionizma, šovinizma, ksenofobije, kulturrasizma i klerofašizma, koju nosiocima formalne političke vlasti danas kao uzus diktira Beogradska patrijaršija u Crnoj Gori, mora naići na nedvosmislenu i snažnu osudu kritičke javnosti.

Otpor ovom danas najvećem društvenom zlu preduslov je opstanka Crne Gore kao građanskog, sekularnog i multikulturnog društva”, zaključuju u saopštenju.

POLITIKAPEN centar: Otpor ovom danas najvećem društvenom zlu preduslov je opstanka Crne...
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

DPS Zeta: Srećan Dan državnosti, dragi sugrađani

Iz Opštinskog odbora DPS Zeta upućena je čestitka povodom Dana državnosti. Prenosimo je integralno: Danas, 13. jula, sa ponosom i čašću slavimo Dan državnosti Crne Gore,...

U znak sjećanja na žrtve Srebrenice delegacija Glavnog grada položila vijenac na spomenik na Pobrežju

Povodom 11. jula, međunarodnog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Bošnjačko vijeće u saradnji sa Glavnim gradom i nevladinim udruženjima danas je u...

Mihailo: Doći ću u Srebrenicu, pa makar u kolicima – to je moja zakletva

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo poslao je poruku povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici. „Svaki pošten čovjek voli Bosnu! U Srebrenici je počinjen genocid,...

Osvanuo veliki metalni krst iznad Bijele – devastacija ambijentalnog pejzaža

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori u utorak je u Boki Kotorskoj iznad Bijele postavila veliki metalni krst, koji dominira u pejzažu. Kako...
Ne propustite