12.2 C
Podgorica
Četvrtak, 29 Februara, 2024
spot_img

PCU: Onufrije ne predstavlja našu crkvu na liturgiji MCP-a, ne miješamo se u pitanja Crne Gore

Jedini poglavar Pravoslavne crkve Ukrajine mitropolit Epifanije neće doći na liturgiju, koju u subotu, 29. februara, u Podgorici organizuje Mitropolija crnogorsko-primorska, saopšteno je izUkrajinske pravoslavne crkve.

Na njihovoj zvaničnoj Facebook stranici je navedeno da autokefalna Ukrajinska pravoslavna crkva poštuje kanonski poredak i ne miješa se u pitanja koja se tiču Crne Gore.

Podsjećamo, Mitropolija crnogorsko-primorska je saopštila da će mitropolit Ruske pravoslavne Crkve u Kijevu, vladika Onufrije, sa četvoricom svojih episkopa posjetiti Crnu Goru i u subotu učestvovati u proslavi praznika Svetog Simeona Mirotočivog u Podgorici.

– Mitropolit Onufrije služiće sa mitropolitom MCP Amfilohijem i više arhijereja Ukrajinske pravoslavne crkve, Moskovske patrijaršije i Srpske pravoslavne crkve svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom Hramu Hristovog Vaskrsenja, sa početkom u devet sati. Posjeta Onufrija, najvećeg svjedoka i ispovjednika jedinstva crkve u današnjem pravoslavlju, ujedno je i podrška našoj borbi za odbranu svetinja u Crnoj Gori – navedeno je u najavi MCP-a.

Tim povodom, kijevska Mitropolija Ukrajinske pravoslavne crkve saopštila je da je jedini mitropolit kijevski i sve Ukrajine Epifanije koji neće učestvovati na najavljenom događaju u Podgorici.

– On ne planira da posjeti Crnu Goru. Mitropolit Ruske pravoslavne crkve u Kijevu, vladika Onufrije, i ostali arhijereji Moskovske patrijaršije koji su pozvani u Crnu Goru, ne predstavljaju autokefalnu Ukrajinsku pravoslavnu crkvu koju je priznala Vaseljenska patrijaršija – poručili su u Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi.

Poručuju da Ukrajinska pravoslavna crkva poštuje kanonski poredak i ne miješa se u pitanja koja se tiču Crne Gore.

– Isto to poštovanje kanonskog poretka očekujemo u pitanjima koja se odnose na Ukrajinu – poručeno je iz Ukrajinske pravoslavne crkve.

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite