18.1 C
Podgorica
Četvrtak, 29 Februara, 2024
spot_img

Pažin za BBC: Vlada spremna da razgovara sa Mitropolijom o temeljnom ugovoru

Vlada je spremna da, bez odlaganja, otpočne dijalog sa svim vjerskim zajednicama o primjeni Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica. A sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom je spremna da razgovara i o uslovima pod kojima bi mogao biti zaključen temeljni ugovor, čim Mitropolija iskaže spremnost za dijalog, izjavio je za BBC na srpskom potpredsjednik Vlade Zoran Pažin.

“Nijedna država u našem regionu, pa ni šire, nema zakon koji je duže i pažljivije pripreman i oko kojeg su vođene detaljnije i otvorenije konsultacije sa svim zainteresovanim subjektima u državi i izvan nje. Ovaj zakon je usvojen da bi svi u Crnoj Gori imali jednako pravo da, po svojoj savjesti, budu ili ne budu vjernici bilo koje vjeroispovijesti, i da bi zakoni jednako važili za sve”, naglasio je Pažin.

Potpredsjednik je podsjetio da su od 2015. godine organizovani brojni javni skupovi o Nacrtu zakona, da su sve vjerske zajednice i drugi zainteresovani subjekti komentarisali Nacrt zakona, kao i da su predstavnici Vlade više puta imali pojedinačne konsultacije sa svim vjerskim zajednicama.

“Prvobitni zakonski tekst je znatno izmijenjen, budući da je Vlada prihvatila sve predloge vjerskih zajednica koji su bili u skladu sa međunarodnim pravnim standardima i javnim interesom, a Vlada je zatražila mišljenje Venecijanske komisije i uvrstila u Predlog zakona sve preporuke ovog stručnog tijela Savjeta Evrope”, izjavio je potpredsjednik.

Pažin je rekao da ne vjeruje da će predstojeći izbori u Crnoj Gori proteći u znaku besmislenih podela i rasprava o tome koje su vjere i nacije u Crnoj Gori starije i zaslužnije.

“Crna Gora je imala i previše gorkih istorijskih iskustava, i sopstvenih i kod svojih susjeda, da bi dozvolila da ovakva retrogradna retorika danas bilo kome donese ozbiljniju političku korist”, ocijenio je.

On je zaključio da Vlada Crne Gore nema razloga da bježi od priče o rezultatima svog rada.

“Zahvaljujući ovakvoj državnoj politici, u Crnoj Gori su od obnove nezavisnosti udvostručene plate, utrostručeni prihodi od turizma, danas je Crna Gora punopravna članica NATO-a i jedna od najbrže rastućih ekonomija Evrope. Nemam nikakve sumnje da građani veoma dobro znaju u kakva bespuća i destrukciju vodi politika etničke i vjerske mržnje i sukoba. Zato sam uvjeren da će građani dati povjerenje onoj politici koja ne deli članove porodica, prijatelje i komšije po vjeri i naciji i koja je okrenuta budućnosti, napretku građanske države i višem kvalitetu života za sve”, poručio je Pažin.

 

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite