18.9 C
Podgorica
Ponedjeljak, 15 Aprila, 2024
spot_img

Pažin: Crvena linija u dijalogu – pravni poredak Crne Gore

Dijalog crnogorske vlade i Mitropolije crnogorsko-primorske, koji se naredne sedmice nastavlja na ekspertskom nivou, biće usredsrijeđen na – kako se očekuje – članove Zakona o slobodi vjeroispovjesti koji se tiču imovinsko-pravnih pitanja, kaže u intervjuu za Glas Amerike potpredsjednik Vlade Crne Gore Zoran Pažin.

U Americi postoji visok stepen razumijevanja za potrebu Crne Gore da ima jedan takav moderan zakon, dodao je Pažin.

“Ocijenio bih da je moja posjeta Vašingtonu bila veoma uspješna i korisna. Imao sam prilike da čujem riječi ohrabrenja, podrške i razumijevanja za demokratske potrebe razvoja Crne Gore. Od svojih sagovornica i sagovornika sam dobio uvjeravanja da postoji spremnost Sjedinjenih Američkih Država, kao partnera, prijatelja i saveznika u okviru NATO alijanse da istrajno podržava Crnu Goru na njenom evroatlantskom putu i to je nešto što je zaista ohrabrujuće za nas.

Naravno, razgovarali smo i o pitanju slobode vjeroispovijesti, odnosno primjeni Zakona o slobodi vjeroispovijesti, ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica u Crnoj Gori. Ponovio sam spremnost Vlade Crne Gore da u otvorenom i argumentovanom dijalogu razgovara sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve o svim pitanjima koja su od značaja za međusobne odnose između države i crkve”, kazao je Pažin za Glas Amerike.

Pažin kaže kako vjeruje da argumentovani dijalog može dovesti do obostrano prihvatljivog rješenja, posebno ukoliko postoji dobra volja sa obje strane.

“Siguran sam da ekspertski nivo razgovora podrazumijeva fokusirano bavljenje pravnom problematikom, ostavljajući politiku po strani. Vjerujem da se uvažavanjem argumenata protivne strane, spremnošću da se tolerancijom i stpljenjem može doći do rješenja koje će relaksirati postojeću situaciju i koja će nas usmjeriti na neke druge, takođe važne, teme u Crnoj Gori”, dodaje on.

Upitan da li Crna Gora ima američku i evropsku podršku za zakon, Pažin kaže da je, prije svega, imao priliku da se uvjeri u visok stepen razumijevanja visokih američkih zvaničnika u odnosu na potrebu Crne Gore da ima jedan savremen, moderan i liberalan zakon, koji sa visokim garancijama poštovanja međunarodnih pravnih standarda obezbjeđuje svakom građaninu Crne Gore, bez obzira na vjeru i naciju, da uživa pravo na slobodu vjeroispovijesti.

“To je ono što je fundamentum. Ta vrsta razumijevanja me ohrabruje da, u suštini, osim nekoliko pitanja, u tom Zakonu sve je savršeno jasno. Mislim da je to jasno i predstavnicima Mitropolije. Ja ne bih komentarisao njihov stav vezano za moju posjetu. Želim sa uvažavanjem da se odnosim prema sagovornicima. Vjerujem da ovaj dijalog može da dovede do rješenja koje je obostrano prihvatljivo, koje podrazumijeva uvažavanje argumenata obje strane, ali isto tako i uvažavanja pravnog poretka Crne Gore”, poručuje Pažin.

Dodaje kako je razumio od predstavnika Mitropolije crnogorsko-primorske da ništa nije sporno u tom zakonu, osim članovi 62 do 64, koji se tiču imovinsko pravnih pitanja.

“Stoga bi bilo razumno očekivati da se razgovor fokusira upravo na ta sporna pitanja. Mislim da su ta pitanja više rezultat nerazumijevanja i izostanka međusobnog povjerenja nego što su ona na pravni ili neki drugi način komplikovana”, kaže potpredsejdnik Vlade i ministar pravde.

Poručuje kako je crvena linija određenja zapisana u Ustavu Crne Gore.

“Dakle, pravni poredak Crne Gore je crvena linija, ona ne smije da bude pređena. Takođe je crvena linija potreba da svi građani bez obzira na nacionalnost ili vjeru budu na jednako pravan način tretirani, da ne bude niti privilegovanih niti diskriminisanih u čitavom tom odnosu između države i vjerskih zajednica i to je ono na čemu ćemo mi insistirati, ali zaista vrlo otvoreni da čujemo argumente druge strane i da imamo stav uvažavanja prema argumentima druge strane”, poručuje Pažin.

IZVOR: GLAS AMERIKE

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite