34.9 C
Podgorica
Četvrtak, 18 Jula, 2024
spot_img

Paket mjera za pomoć privredi i ugroženima, pomoć i za nezaposlene

Ekonomski tim, koji je formirao premijer Duško Marković, predložio je paket mjera radi pružanja podrške privredi, zaposlenima i socijalno ugroženim građanima i o tome će biti započet dijalog sa socijalnim partnerima, predstavnicima poslaničkih klubova i ekonomskim ekspertima.

Marković je saopštio da je od ekspertskog tima zatražio da pripremi predlog ekonomskih mjera koje će biti prilagođene ovom trenutku i usmjerene onima kojima su najpotrebnije.

Kako je kazao, tim osmislio paket mjera za ugrožene građane.

“Već sjutra će biti započet dijalog sa socijalnim partnerima, predstavnicima poslaničkim klubova i jednim brojem ekonomskih eksperata. Želim da napravimo savez za crnu Goru. Jedino složno i zajedno možemo pobijediti izazove”, proučio je Marković.

Država će u ovim okolnostima, kako je kazao premijer, izmirivati sve obaveze prema građanima i privredi.

Nove mjere podrazumijevaju:

• Subvencije za zatvorene djelatnosti za april i maj 2020. godine u iznosu od 70% minimalne zarade i 100% poreza i doprinosa na minimalnu zaradu za svakog registrovanog zaposlenog u sektorima koji su usljed mjera za suzbijanje epidemije morali biti zatvoreni;
• Subvencije za ugrožene djelatnosti za april i maj u iznosu od 50% bruto iznosa minimalne zarade za svakog registrovanog zaposlenog u sektorima čiji je rad ugrožen usljed mjera za suzbijanje epidemije;
• Subvenciju za zarade zaposlenih na plaćenom ODSUSTVU za april i maj u iznosu od 70% bruto minimalne zarade za svakog zaposlenog koji je morao ostati kući zbog čuvanja djeteta mlađeg od 11 godina;
• Subvencije za zarade zaposlenih u karantinu ili izolaciji takođe za april i maj 2020. godine u iznosu od 70% bruto minimalne zarade za svakog zaposlenog koji je morao biti u karantinu ili samoizolaciji;
• Subvencije za novo zapošljavanje u iznosu od 70% bruto minimalne zarade u trajanju od 6 mjeseci za preduzetnike, mikro, mala i srednja privredna društva koja evidentiraju nove zaposlene u mjesecu aprilu, a koji su istovremeno bili evidentirani kao nezaposlena lica na Zavodu za zapošljavanje Crne Gore.
Subvencije koje država na ovaj način daje kroz podršku privredi i građanima izuzete su od prinudne naplate.

Ove mjere, kako je kazao Marković, uključuju i olakšice za građane i olakšice za pospješivanje likvidnosti.

• Dodatno, Vlada će zadužiti Investiciono-razvojni fond da dizajnira nove kreditne linije na način da dopunjavaju ove Vladine mjere.
• Državni organi, organi državne uprave, ustanove i drugi subjekti koji vrše javna ovlašćenja, a čiji je osnivač Crna Gora, kao i privredna društva u kojima je država većinski vlasnik kapitala, nakon usvajanja mjera zatražiće odlaganje izvršenja koja su pokrenuta po njihovom predlogu, za vremenski period od 60 dana, za privredne subjekte u djelatnostima čiji je rad u cilju suzbijanja epidemije zabranjen naredbom Ministarstva zdravlja.
• Svi energetski subjekti oslobodiće od plaćanja fiksnog dijela računa za utrošenu električnu energiju, za mjesece april, maj i jun, privredna društva u djelatnostima čiji je rad zabranjen naredbom Ministarstva zdravlja;.

Paralelno,kako je kazao Marković, Elektroprivreda će duplirati iznos za subvencije računa za struju socijalno ugroženim domaćinstvima za vrijeme trajanja mjera.

“Svaki zatraženi povraćaj PDV-a će se realizovati u roku od najvise 45 dana, a Uprava carina će limit izloženosti carinske garancije za odloženo plaćanje carinskog duga produžiti sa 30 na 60 dana za mjesece april i maj za privredne subjekte u djelatnostima čiji je rad zabranjen nardbom Ministarstva zdravlja u cilju suzbijanja epidemije”, kazao je premijer u obraćanju.

Ovaj paket mjera uključuje i podršku za sektor poljoprivrede i ribarstva, o kojima su, kaže Markvoić, vodili računa i prilikom donošenja preporuka za suzbijanje epidemije, sa ciljem omogućavanja poljoprivrednih radova u realno mogućim rokovima.

“Od sektora poljoprivrede očekujemo snažan doprinos oživljavanju ekonomskih aktivnosti, i zbog toga je Vladino opredjeljenje da se pored više nego izdašnog Agrobudžeta, poljoprivreda dodatno podrži kroz: jednokratnu pomoć privrednim ribarima, plaćanje doprinosa osiguranicima po osnovu poljoprivrede, jednokratnu podršku korisnicima staračkih naknada, podršku kupovini domaćih proizvoda,  podršku plaćanju proizvoda domaćim proizvođačima u roku od 15 dana, povoljne kredite za nabavku obrtnih sredstava i plaćanje kamate korisnicima tih kredita u grejs periodu, avansnu uplatu 80% pojedinih premija”, kazao je Marković.

Dodatna podrška poljoprivredi, ocjenjuje premijer, označiće i nastavak politike ravnomjernog regionalnog razvoja, sa posebnim fokusom na Sjever Crne Gore.

“Na kraju, Vlada će obezbijediti i jednokratnu pomoć u iznosu od 50 eura svim nezaposlenim licima na evidenciji Zavoda za zapošljavanje koja ne ostvaruju novčanu naknadu ili materijalno obezbjeđenje”, dodao je premjer.

“Svaki euro koji uložimo kroz ovaj paket mjera mora da doprinese očuvanju onoga što imamo, i stvori pretpostavke za brži oporavak ekonomije i životnog standarda svakog građanina i njegove porodice. Crna Gora je u posljednjih nekoliko godina krupnim koracima koračala uzlazno, potvrđujući svoju sposobnost da se održivo razvija i da upravlja procesima sveukupnog prosperiteta. Naša dužnost je da učinimo sve kako bismo osigurali izlazak iz krize koja je zadesila cio svijet pa i Crnu Goru i njene građane. Zbog toga, ovaj paket mjera drugi je i siguran sam još veći i snažniji korak Vlade ka tom cilju. Zato vjerujem da će naš predlog, koji obuhvata brigu za preko 100 hiljada zaposlenih i više hiljada preduzetnika, mikro, malih i srednjih preduzeća, zadobiti pozitivan odgovor dobronamjernih, onih koji prepoznaju značaj i obuhvat ovih mjera, dakle svih koji razumiju trenutak u kojem se nalazimo. Ovo je početak sveobuhvatnih ekonomskih mjera koje ćemo postepeno preduzimati kako bi naša ekonomija nastavila putem kojim je do sada išla. A to je put napretka i boljeg života. Put oporavka neće biti lak, ali vas uvjeravam, i iz ovoga ćemo izaći jači! Zajedno za Crnu Goru, ujedinjeni za sve njene građane”, poručio je premijer.

Disciplinu nametnuti svima

Crna Gora nastavlja uspješno da se nosi sa epidemijom koja je ugrozila i paralisala cijeli svijet, to pokazuju i informacije i analize svih domaćih i međunarodnih institucija, proučio je premijer  Marković i još jednom se zahvalio svih građanima Crne Gore koji su pokazali visok nivo svijesti i odgovornosti.

“Svjedočimo i neodgovornosti manjeg broja ljudi, koja može ugroziti ciljeve koje je država postavila i da poništi žrtvu, odgovornost i patriotizam velikog broja građana”, kazao je premijer u obraćanju građanima

Sada, kako je kazao Marković, svako, bez izuzetka, mora biti svjestan da se nalazimo u najvažnijem periodu za očubvanje zdravlja svih nas.

“Doprinos svih građana je presudan jer on znači priliku za sve nas. Disciplina mora biti nametnuta svima koji se nijesu povinovali naredbama i uputstvima, nas samih, naše djece i naših porodica. Zato institucije za sprovođenje zakona moraju u narednim danima biti odlučne i dosljedne kao nikada do sada”, kazao je Marković.

Rekao je da je obaveza Vlade da u redovnim okolnostima obezbijedi ambijent za razvoj ekonomije i bolji standard svojih građana.

“Pravo na pristojan život svakog od vas u situaciji u kojoj smo se našli je pravo svih vas. Zato sam zatražio od ekspertskog tima da pripremi predlog ekonomskih mjera koje će biti prilagođene ovom trenutku i usmjerene onima kojima su najpotrebnije”, kazao je Marković.

RTCG

DRUŠTVOPaket mjera za pomoć privredi i ugroženima, pomoć i za nezaposlene
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

DPS Zeta: Srećan Dan državnosti, dragi sugrađani

Iz Opštinskog odbora DPS Zeta upućena je čestitka povodom Dana državnosti. Prenosimo je integralno: Danas, 13. jula, sa ponosom i čašću slavimo Dan državnosti Crne Gore,...

U znak sjećanja na žrtve Srebrenice delegacija Glavnog grada položila vijenac na spomenik na Pobrežju

Povodom 11. jula, međunarodnog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Bošnjačko vijeće u saradnji sa Glavnim gradom i nevladinim udruženjima danas je u...

Mihailo: Doći ću u Srebrenicu, pa makar u kolicima – to je moja zakletva

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo poslao je poruku povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici. „Svaki pošten čovjek voli Bosnu! U Srebrenici je počinjen genocid,...

Osvanuo veliki metalni krst iznad Bijele – devastacija ambijentalnog pejzaža

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori u utorak je u Boki Kotorskoj iznad Bijele postavila veliki metalni krst, koji dominira u pejzažu. Kako...
Ne propustite