9.9 C
Podgorica
Subota, 20 Aprila, 2024
spot_img

Osuditi nacionalizam i miješanje u unutrašnje stvari

Poslanik Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić predložio je da Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Crne Gore (POSP) u Deklaraciji upozori na prisutne regionalne tendencije jačanja nacionalizama, oživljavanja nacionalističke retorike i miješanja u unutrašnje stvari drugih suverenih zemalja, piše Pobjeda.

“S tim u vezi pozivamo evropske partnere da promptno reaguju na ovakve pojave koje kao krajnji cilj imaju urušavanje modela građanskog uređenja država kao uslova njihove trajne stabilnosti i postojansti na putu ka EU i dostizanju vrijednosti savremenih civilizovanih društava”, naveo je Krivokapić u amandmanima koje je dostavio.

On je predložio i da se u Deklaraciji “pozove i vlast i opozicija da se u parlamentu vodi debata na način što će se snažiti nivo političke kulture”.

U amandmanima koje je dostavio Krivokapić poziva parlamentarnu većinu u parlamentu da svoja ovlašćenja ne upotrebljava na način na koji se derogira pozicija i status poslanika i tako doprinese većem povjerenju na relaciji vlast-opozicija.

U nacrtu deklaracije, koja bi trebalo da bude usvojena na sastanku koji počinje danas se, kada je riječ o Zakonu oslobodi vjeroispovijesti, ohrabruju sve inicijative sa relevantnim akterima za prevazilaženje razlika kroz istinski dijalog, u skladu sa relevantnim međunarodnim i evropskim standardima zaljudska prava, naročito mišljenjem Venecijanske komisije od 24. juna 2019. godine i navodi da su saglasni da zakonsko uređenje vjerskih zajednica spada u nadležnost države.

Takođe se ističe značaj dijaloga na implementaciji Zakona.

Takođe se izražava žaljenje što tokom 2019. godine nije otvoreno jedino preostalo pregovaračko poglavlje, poziva vlast da pojačaju svoje napore na ispunjenju privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava i završnih mjerila za ostala poglavlja, ponavlja da se svaka država kandidatkinja mora ocjenjivati prema sopstvenim zaslugama i posebno naglašava važnost učinkovitog sprovođenja reformskih mjera.

 

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite