17.9 C
Podgorica
Ponedjeljak, 27 Maja, 2024
spot_img

Osmani: Petorica kosovskih policajaca i dalje su taoci u Srbiji

Izvor:AJB

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da su petorica kosovskih policajaca i dalje taoci u Srbiji i pozvala međunarodne zvaničnike da reaguju “kako bi se zaustavila takva zlodjela i šovinističko djelovanje Srbije protiv građana Kosova.”

“Sve dok se suočavamo sa sigurnosnim izazovima, ne zaboravimo da su i u ovom trenutku petorica policajaca naše Republike taoci šovinističke države Srbije. Stoga pozivam sve naše saveznike da dignu svoj glas i pojačaju napore kako bi se ovakva zlodjela i šovinističko djelovanje protiv naših građana i naše policije zaustavilo”, rekla je Osmani tokom ceremonije dodjele diploma 59. generaciji kadeta kosovske policije, prenosi Fena.

Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova saopštilo je da srbijanska policija na graničnom prelazu Jarinje uhapsila zamjenika direktora Policije Kosova Dejana Jankovića i još četiri policijska službenika.

Iz MUP-a Kosova u srijedu naveče takođe je saopšteno da je Janković u pritvoru bez ikakvog objašnjenja te da je priveden na razgovor u Rašku na jugu Srbije.

Srbijanske vlasti u srijedu su na granici s Hrvatskom zadržale najmanje četiri autobusa s kosovskim registracijama i putnicima s Kosova, a sekretar kosovske Kancelarije za vezu u Srbiji Fatmir Haxholli izjavio je da takva blokada predstavlja “znak osvete i apsurdne nervoze” službenog Beograda zbog glasanja u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope o podršci Kosovu za članstvo u toj organizaciji.

Nakon toga Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije demantovao je navode kosovskih zvaničnika o zadržavanju autobusa s registracijskim oznakama Kosova na prelazu Batrovci i saopštio kako je u toku pojačana kontrola svih putnika.

Četiri policajca kosovske policije privedena su u srijedu prilikom kontrole na administrativnom prelazu, a jedan od njih je zadržan, potvrđeno je danas Tanjugu iz ovog ministarstva.

“Četvorica pripadnika kosovske policije su privedena, jedan je zadržan – zamjenik direktora policije”, saopšteno je iz MUP-a.

Oni su privedeni prilikom kontrole na prelazima, zbog sigurnosnih provjera, precizirano je iz MUP-a. 

Međutim, tokom jučerašnjeg dana kosovski mediji na albanskom jeziku objavili su snimke na kojima je vidljivo da kosovski autobusi stoje po strani satima dok ostala vozila prolaze bez većih zadržavanja.

“Od ranog jutra gađane su u autobusima i vozilima koja su prevozila naše građane sa zapada na Kosovo ili obrnuto, zaustavljali, oduzimali im ličnu dokumentaciju i razgovarali s njima bez ikakvog prethodnog opravdanja”, stoji u saopštenju iz MUP-a Kosova koje je optužilo vlasti Srbije da “satima zatvara građane Kosova te da ih razni ljudi pitaju o njihovom učestvovanju ili eventualnim vezama s Oslobodilačkom vojskom Kosova ili ratom na Kosovu”.

Iz Evropske unije (EU) upozorili su Srbiju da blokada kosovskih autobusa na granici predstavlja kršenje sporazuma o slobodi kretanja i pozvali Beograd da prestane s takvim jednostranim akcijama.

“Svjesni smo situacije i pažljivo je pratimo. Sporazum o slobodi kretanja postignut u okviru dijaloga uz posredovanje EU postavlja jasne parametre za ulazak i izlazak građana Kosova u i iz Srbije. Trenutna situacija predstavlja kršenje ovog sporazuma”, izjavio je portparol Evropske unije Petar Stano.

Premijer Kosova Albin Kurti smatra da zaustavljanje kosovskih državljana u Srbiji predstavlja “grubo kršenje ljudskih prava”.

“Dan nakon što se u Parlamentarnoj Skupštini glasalo u korist Kosova za članstvo u Ssvjet Evrope, Srbija uzvraća kosovskim civilima. U srijedu ujutro je preko 300 naših građana, uključujući djecu, pritvoreno na granici, bez hrane i lijekova”, napisao je Kurti na platformi X.

Tim povodom kosovska predsjednica Vjosa Osmani kritikovala je Evropsku uniju zbog neuravnoteženog pristupa procesu dijaloga u Briselu i sporovođenje sporazuma za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije te dodala da je blokada kosovskih autobusa na granici svojevrsna osveta koju Srbija čini nakon uspješnog koraka Kosova prema članstvu u Savjetu Evrope.

SVIJETREGIONOsmani: Petorica kosovskih policajaca i dalje su taoci u Srbiji
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Užas u Tivtu: Pas vezan tegom i bačen u more, spašen zahvaljujući brzoj reakciji građana

Danas je na Župi kod Tivta otkrivena šokantna scena koja je izazvala uznemirenost među građanima. Jedan pas je pronađen vezan za teg od 20...

Opština Zeta raspisala konkurs za izradu grba

Na osnovu Odluke o imenovanju predsjednika i članova Komisije za pripremu predloga simbola Opštine Zeta, Komisija za pripremu predloga simbola Opštine Zeta, dana 24....

Zeković: Crna Gora je jedna jedina – majka

Poznati kantautor, pjesnik i kompozitor Momčilo Zeković Zeko gostujući u emisiji “Na kraju dana” govorio je o atmosferi 21. maja na Cetinju i opisao...

Etički odbor UCG pokrenuo postupak nakon vulgarnih komentara u televizijskoj emisiji, najstroža kazna – javna osuda u Biltenu

Etički odbor Univerziteta Crne Gore pokrenuo je postupak u kojem će se istražiti ponašanje profesora Filozofskog fakulteta Aleksandra Stamatovića, koji je u emisiji na...
Ne propustite