9 C
Podgorica
Srijeda, 21 Februara, 2024
spot_img

Orban: Puštanje kosovskih policajaca dokaz strateške saradnje Srbije i Mađarske

- Marketing -spot_imgspot_img

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da Budimpešta veoma cijeni ukidanje pritvora trojici kosovskih policajaca u Srbiji, navodeći da je ta odluka jasan dokaz strateške saradnje dvije zemlje i njihove zajedničke posvećenosti miru i stabilnosti Balkana.

Orban, koji je tokom prošlonedjeljne posjete Srbiji zamolio predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da oslobodi kosovske policajce, uhapšene 14. juna, naveo je na Tviteru da ga je srpski lider informisao da će oni uskoro biti pušteni.

– Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić upravo me je obavijestio da će, u skladu sa zahtjevom na našem prošlonedjeljnom sastanku, vlasti Srbije uskoro pustiti iz pritvora trojicu uhapšenih kosovskih policajaca. Veoma cijenimo korak predsjednika Vučića koji je načinio u periodu ozbiljnih izazova. Ta odluka je jasan dokaz strateške saradnje naših zemalja – naveo je Orban.

Viši sud u Kraljevu saopštio je danas da je njegovo pretpretresno veće ukinulo pritvor kosovskim policajcima, ali da je potvrdilo optužnicu protiv njih.

Kosovski policajci, kojima je prvobitno bio određen pritvor od 30 dana, optuženi su za nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Beogradski advokat Gradimir Nalić, koji zastupa kosovske policajce, rekao je za Radio Slobodna Evropa da su oni pušteni da se brane sa slobode i da se vraćaju na Kosovo.

EU i SAD su prethodnih dana tražili od Vučića da oslobodi kosovske policajce, za koje Beograd tvrdi da su uhapšeni na teritoriji centralne Srbije, a Priština da su kidnapovani na sjeveru Kosova.

antenam

foto: wikipedia

- Advertisement -spot_img
Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite