16.9 C
Podgorica
Ponedjeljak, 27 Maja, 2024
spot_img

Odbornici Demokratske partije socijalista, Socijaldemokrata, Crnogorske i nezavisni odbornik Stevan Džaković njih 17 podnijeli su juče inicijativu za smjenu predsjednika Skupštine Opštine Budva Krsta Radovića.

Odbornici Demokratske partije socijalista, Socijaldemokrata, Crnogorske i nezavisni odbornik Stevan Džaković njih 17 podnijeli su juče inicijativu za smjenu predsjednika Skupštine Opštine Budva Krsta Radovića.

Radović je član Demokratske Crne Gore, na čelo lokalnog parlamenta došao je početkom prošle godine, nakon rotacije kadrove Demokrata i Demokratskog fronta na rukovodećim pozicijama u opštini, koji je dogovoren koalicionim sporazumom iz 2016. godine.

Inicijativu za njegovu smjenu potpisalo je svih 12 odbornika opozicionog DPS-a, tri odbornika Crnogorske jedan SD-a i Džaković što čini 17 potpisa što je dovoljna većina za smjenu Radovića. Smjenu Radovića inicirao je DPS.

Crnogorska je proše sedmice podnijela inicijativu za smijenu predsjednika Opštine Budva Marka Carevića, ali je taj dokument, za razliku od ovog, odbio da potpiše najstariji odbornik DPS-a Gojko Ljubanović.

Ljubanović je, kako je “Pobjeda” ranije izvještavala, na partijskom sastanku kazao da se zalaže za smijenu kompletnog opštinskog rukovodstva, a ne samo jednog čovjeka.

Izvori “Pobjede” iz DPS-a ukazuju da je Ljubanovićev potpis za smjenu Radovića, a imajući u vidu njegov stav da je za smjenu cijelog opštinskog rukovodstva, jasan signal da će glasati i za smjenu Carevića čime bi se srušila vlast u Budvi.

-Svi odbornici DPS-a će glasati za smjenu vlasti u Budvi, kazao je izvor.

Demokrate su juče, povodom podnošenja inicijative za smjenu Krsta Radovića, ocijenile kako su posljednja dešavanja u Budvi samo jedan segment planirane i organizovane hajke protiv te partije.

– Opet se potvrđuje da je dosljedan bojkot Skupštine najveća rana DPS-a, jer ne biraju sredstva da to promjene. Pokušali su podmetanjima, konstruisanjem afera, ukidanjem zarada poslanicima i nisu uspjeli. Sada ulaze u završnu fazu diktature i pokušavaju ukinuti ili umanjiti finansiranje opozicionih partija. Osveta Demokratama je dakle, osnovni motiv kojim se rukovodi DPS – saopštile su Demokrate.

Iz te partije dodaju i da poslanik koji stavi svoj potpis na izmjene i dopune zakona o finansiranu političkih subjekata i izbornih kampanja kojim predlaže ukidanje ili umanjenje prihoda opozicionim partijama, potvrđuje da je „dio kriminalne hobotnice“.

– Demokrate se ne boje ni jednog kriminalnog ili diktatorskog poteza režima, jer smo sve pod ovim političkim nebom osjetili za pet godina našeg postojanja i snažno se suprostavili – dodaje se u saopštenju. Po Poslovniku, obije sjednice na kojima bi se odlučivalo o smjenu rukovodećih ljudi Budve moraju biti održane do kraja maja.

DF stao uz Radovića

Povodom inicijative za smijenu predsjednika SO reagovao je i lokalni odbor Demokratskog fronta navodeći kako taj savez daje punu podršku Radoviću.

– Mi kao ozbiljan i odgovoran politički subjekat ne smijemo i ne možemo dozvoliti da se ponovi kotorski scenario koji je očigledan primjer nedemokratskog preuzimanja vlasti postizbornim kombinatorikama. Umjesto da se u ovom trenutku bavimo suočavanjem sa ozbiljnim problemima uzrokovanih epidemijom virusa korona, turističkom sezonom od koje svi živimo, mi smo prinuđeni da se bavimo političkim intrigama koje umjesto opšteg interesa izbacuju u prvi plan sitnopolitičke igre od kojih koristi imaju samo pojedinci – zaključuje se u saopštenju Fronta.

Jelušić: Budvanski DPS je jedinstven

Odbornici Demokratske partije socijalista očekuju da će predsjednik budvanskog Parlamenta na narednoj sjednici SO biti smijenjen, kazao je za Antenu M predsjednik Opštinskog odbora DPS-a Predrag Jelušić.

-Predata je inicijativa za smjenu predsjednika lokalnog parlamenta. Inicijativa je kompletirana onako kako podrazumijeva Poslovnik i, naravno, zakon. Pred nama je sad rok od 15 dana i očekujemo sazivanje sjednice povodom te inicijative.

-Podnosioci inicijative su klub odbornika DPS-a, koji je inicirao smjenu, zatim odbornici Crnogorske, SD odbornik i nezavisni odbornik. Znači, 17 odbornika u lokalnom parlamentu su podnosioci inicijative za smjenu predsjednika lokalnog parlamenta, kazao je on.

Kako je naveo, povodom ove inicijative u budvanskom DPS-u su jedinstveni – potpisali su je svi odbornici te partije.

Jelušić očekuje da će na istoj sjednici odbornici raspravljati i o smjeni predsjednika Opštine Marka Carevića.

POBJEDA

GLAVNAOdbornici Demokratske partije socijalista, Socijaldemokrata, Crnogorske i nezavisni odbornik Stevan Džaković njih...
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Užas u Tivtu: Pas vezan tegom i bačen u more, spašen zahvaljujući brzoj reakciji građana

Danas je na Župi kod Tivta otkrivena šokantna scena koja je izazvala uznemirenost među građanima. Jedan pas je pronađen vezan za teg od 20...

Opština Zeta raspisala konkurs za izradu grba

Na osnovu Odluke o imenovanju predsjednika i članova Komisije za pripremu predloga simbola Opštine Zeta, Komisija za pripremu predloga simbola Opštine Zeta, dana 24....

Zeković: Crna Gora je jedna jedina – majka

Poznati kantautor, pjesnik i kompozitor Momčilo Zeković Zeko gostujući u emisiji “Na kraju dana” govorio je o atmosferi 21. maja na Cetinju i opisao...

Etički odbor UCG pokrenuo postupak nakon vulgarnih komentara u televizijskoj emisiji, najstroža kazna – javna osuda u Biltenu

Etički odbor Univerziteta Crne Gore pokrenuo je postupak u kojem će se istražiti ponašanje profesora Filozofskog fakulteta Aleksandra Stamatovića, koji je u emisiji na...
Ne propustite