16.9 C
Podgorica
Subota, 18 Maja, 2024
spot_img

Od sjutra skuplji slatkiši i cigarete

zmjene Zakona o akcizama, usvojene u februaru ove godine, sjutra stupaju na snagu, a uticaće, između ostalog, na povećanje cijena paklice cigareta oko deset centi i kilograma slatkiša oko 60 centi.

Izmjenama će biti povećana i cijena plastike za jednokratnu upotrebu, a predviđeno je i smanjenje akciza na gorivo za poljoprivrednike, ribare, dio registrovanih prevoznika.

Dopunama zakona izmijenjen je kalendar akciza za duvanske proizvode, kako bi se u 2025. godini ispunila direktiva Evropske unije (EU) da ukupna akciza (specifična i proporcionalna) na cigarete ne može biti manja od 90 eura na hiljadu cigareta, što je 1,8 eura na paklici, pišu Vijesti.

Ovom izmjenom je ubrzan kalendar, pa ona povećanja koje je trebalo da stupe naredne godine, počinju od sjutra.

Od sjutra specifična akciza se povećava sa 47,5 eura na 49 eura na hiljadu komada, dok se proporcionalna povećava na 24,4 odsto od maloprodajne cijene.

Akciza ulazi u obračun poreza na dodatu vrijednost (PDV), pa se maloprodajna cijena uvećava i za taj iznos.

Prema nezvaničnim informacijama Vijesti, ova usklađivanja uticati na povećanje cijena oko deset centi po paklici, zavisno od vrste i proizvođača.

Vijesti saznaju da nijesu svi trgovci duvanskim proizvodima donijeli odluke o povećanju cijena, ali da će to uraditi narednih dana.

Prema predloženom kalendaru, akcize na cigarete će se postepeno povećavati i 1. januara i 1. jula naredne godine, kao i 1. januara 2025. godine.

“Na ovaj način, nakon punih 14 godina, obezbijediće se i potpuna usklađenost visine akcize sa minimumom koji je propisan Direktivom Savjeta 2011/64/EU od 21. juna 2011. o strukturi i stopama akcize koje se primjenjuju na prerađeni duvan, a kojom je propisano da ukupna akciza (specifična i proporcionalna) za ovaj akcizni proizvod iznosi 90  eura za hiljadu komada, odnosno ukupno akcizno opterećenje ne smije biti ispod 60 odsto maloprodajne cijene cigareta”, naveli su iz Ministarstva finansija.

Na snagu sjutra stupa i član kojim se na proizvode od šećera i kakaoa, kao i na sladoled, uvodi akciza od 0,5 eura.

Kako akciza ulazi u obračun PDV-a od 21 odsto ukupno, povećanje bi iznosilo 60,5 centi, ali trgovci zbog svojih troškova mogu i dodatno povećati. Uvođenje akciza na slatkiše je takođe jedna od obaveza iz postupka pristupanja EU.

Od sjutra važi i akciza od 0,4 eura po kilogramu proizvoda od plastike za jednokratnu upotrebu. To se odnosi na plastične čaše, jednokratni pribor za hranu od plastike i slično.

Akciza se ne plaća na proizvode od plastike koji se koriste kao ambalaža u industriji hrane i pića i za upotrebu u medicinske svrhe.

Za male registrovane proizvođače alkohola, koji godišnje proizvode do 1,5 hiljada litara čistog alkohola, uvodi se povoljnost da za hektolitar čistog alkohola plaćaju akcizu od 300 eura dok za ostale važi iznos od 1,25 hiljada era.

Akciza se neće plaćati na mineralna goriva koja se upotrebljavaju kao gorivo za pogon poljoprivrednih mašina na registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima.

Usvojenim izmjenama, koje stupaju na snagu, pravo na povraćaj plaćene akcize na goriva može da ostvari preduzeće i preduzetnik koji obavlja djelatnost linijskog prevoza putnika u drumskom saobraćaju.

mina biznis

Posljednje vijesti
Ne propustite