27.8 C
Podgorica
Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img

Od dolaska Krivokapića na vlast CPC bez sredstva iz državnog budžeta, praksa nastavljena i u mandatu Abazovića

Od formiranja Vlade gospodina Zdravka Krivokapića i Skupštine Crne Gore redovno smo svakog mjeseca Ministarstvu pravde – Direktoratu za odnose sa vjerskim zajednicama slali zahtjev da nam se isplate sredstva u skladu sa odredbama važećih Kriterijuma za dodjelu sredstava vjerskim zajednicama u Crnoj Gori, poručili su iz Crnogorske pravoslavne crkve.

Kako su kazali, od njegovog dolaska na vlast do 28.10.2021. godine Crnogorska pravoslavna crkva nije primala nikakva sredstva (punu godinu) iz državnog budžeta iako su, kažu, redovno slali zahtjeve za period od novembra 2020. godine i za decembar 2021. godine.

“Za to vrijeme ostali smo uskraćeni za bilo kakav odgovor ili objašnjenje zašto nam se ne uplaćuju tražena sredstva. Onda 28.10.2021. godine primamo dva iznosa: 4.494,73 eura i 4.477,40 eura, opet bez ikakvog objašnjenja ili odluke, tj. rješenja. Sljedeće uplate uslijedile su 07.12.2021. godine u iznosima: 5.000,00 eura, 4.537,24 eura i 4.536,05 eura, takođe bez objašnjenja. Šesta uplata stigla je 28.12.2021. godine u iznosu od 5.000,00 eura, isto tako bez ikakvog objašnjenja.

Posljednja uplata došla je na naš račun u iznosu od 30.000,00 eura po zaključku Vlade. Kako smo informisani iz medija, to su sredstva koja su dodijeljena CPC u vidu jednokratnog davanja kao i drugim vjerskim zajednicama. Prema tome, za dva mjeseca iz 2020. i šest mjeseci iz 2021. godine nijesmo primili nikakvu nadoknadu od Vlade Crne Gore premijera Zdravka Krivokapića.

Ove 2022. godine nastavljeno je sa prošlogodišnjom praksom. Mi redovno svakog mjeseca šaljemo zahtjev Minstarstvu pravde – Direktoratu za odnose sa vjerskim zajednicama, a oni nama ništa ne odgovaraju i ne uplaćuju tražena sredstva u skladu sa važećim Kiterijumima za dodjelu sredstava vjerskim zajednicama u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju koje potpisuje Arhiepiskop Cetinjski i Mitropolit Crnogorski Mihailo.

Iz Državnog trezora, kako je navedeno, za osam mjeseci u ovoj godini stigla im je samo jedna uplata 14.06.2022. godine (izvod broj 113 kod NLB u Cetinju) u iznosu od 5.389,58 eura, bez ikakvog objašnjenja. Dakle, za sedam mjeseci nije uplaćeno ni centa, dodaju.

Kako dalje ističu, okolnosti u kojima djeluje Crnogorska pravoslavna crkva, pritisci koje trpi od protivnika nezavisne države Crne Gore, skromna finansijska sredstva koja dobijaju od donacija, negiranje prava postojanja CPC, sve to ugrožava njen dalji rad i opstanak pošto kao subjekt lišen imovine nema drugih prihoda osim njoj opredijeljenih budžetskih sredstava, koja su uz donacije jedini izvor njenog finansiranja.

“S obzirom da su prošle 2021. godine minimalna i nedovoljna sredstva za redovno i normalno odvijanje njene vjerske misije i crkvenog života doznačena iz Glavnog državnog trezora Crne Gore za šest mjeseci, bez ikakvog objašnjenja, tražili smo od Ministarstva pravde da nam hitno uplati ostala sredstva za osmomjesečni period. koja ni do danas nijesu uplaćena.

Takođe molimo da nas nadležni Direktorat pismeno obavijesti kad namjerava da uplati zaostala sredstva uzimajući u obzir činjenicu da je prošla 2021. godina završena, te da nas obavijeste za koje mjesece prošle godine će nam uplatiti sredstva.

Pošto je CPC regularno registrovana i uvedena u Centralni registar kao vjerska zajednica, očekujemo da se obezbijedi Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi što je moguće prije uplata sredstava koja bi nam pomogla da riješimo bar neke urgentne probleme”, dodaju iz CPC.

Postoji, kažu, i druga varijanta.

“Sadašnja tehnička Vlada i njen premijer Dritan Abazović treba da se pošteno izjasne da li priznaju Crnu Goru kao nezavisnu državu ili je tretiraju kao srpsku teritoriju, a CPC kao nepostojeću vjersku zajednicu, pa je premijer tehničke Vlade naredio da joj se ne uplaćuju sredstva kako bi je finansijski do kraja upropastio.

O njegovom arogantnom odnosu i nebrizi prema državi Crnoj Gori i CPC biće obaviještena javnost kako u Crnoj Gori, tako i u inostranstvu.

Obavještavamo vjernike i nadležno ministarstvo da se sve uplate vrše na žiro račun Crnogorske pravoslavne crkve broj 530-467-67 NLB – Cetinje; PIB 02304252.

U uvjerenju da će ovaj naš zahtjev naići na razumijevanje javnosti, blagoslov svim dobronamjernim ljudima u Crnoj Gori i van nje”, zaključuju u saopštenju.

DRUŠTVOOd dolaska Krivokapića na vlast CPC bez sredstva iz državnog budžeta, praksa...
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

DPS Zeta: Srećan Dan državnosti, dragi sugrađani

Iz Opštinskog odbora DPS Zeta upućena je čestitka povodom Dana državnosti. Prenosimo je integralno: Danas, 13. jula, sa ponosom i čašću slavimo Dan državnosti Crne Gore,...

U znak sjećanja na žrtve Srebrenice delegacija Glavnog grada položila vijenac na spomenik na Pobrežju

Povodom 11. jula, međunarodnog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Bošnjačko vijeće u saradnji sa Glavnim gradom i nevladinim udruženjima danas je u...

Mihailo: Doći ću u Srebrenicu, pa makar u kolicima – to je moja zakletva

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo poslao je poruku povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici. „Svaki pošten čovjek voli Bosnu! U Srebrenici je počinjen genocid,...

Osvanuo veliki metalni krst iznad Bijele – devastacija ambijentalnog pejzaža

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori u utorak je u Boki Kotorskoj iznad Bijele postavila veliki metalni krst, koji dominira u pejzažu. Kako...
Ne propustite