16.9 C
Podgorica
Subota, 18 Maja, 2024
spot_img

NVO CRNOGORSKI FUDBAL: Realnost crnogorskog fudbala

Saopštenje za javnost NVO Crnogorski fudbal prenosimo u cjelini:

Blamaže crnogorskih klubova u Evropi nijesu nikakva spektakularna iznenađenja, već surova realnost našeg fudbala.

Sutjeska je sinoć uradila nešto što malo ko može. Nakon sigurne pobjede od 2-0 (pored loše igre) u prvom meču, ekipa Nenada Brnovića je pretrpjela poraz (3-0) od Santa Kolome (Andora).

U javnosti se zadnjih mjesec dana govori samo o „krivcima“. Po mnogima je kriv FSCG!? Vrlo tendeciozno se okrivljuju prvi čovjek FSCG, sekretar… Neshvatljivo. U redu, kad se radi o fudbalskoj reprezentaciji i odluka koje se tiču iste, normalno je da kritike idu ka krovnoj kući fudbala u Crnoj Gori. Međutim, kakve veze ima FSCG sa upravama klubova koje donose odluke? Dovodi li Dejan Savićević fudbalere u prelaznim rokovima? Potpisuje li Momir Đurđević ugovore sa fudbalerima u CG klubovima? Određuju li oni plate tih fudbalera, koje za uslove u CG nijesu uopšte male? Skautiraju li ljudi iz FSCG fudbalere koje dovode Sutjeska, Budućnost i ostali CG prvoligaši?

Gospodo, ako su blamaže (a nijesu, već realnost) naših timova u Evropi rezultati koje postižu, tu nikakvu odgovornost ne može imati FSCG već uprave tih klubova i stručni štabovi istih. Ponavljamo, ako su blamaže, ali očigledno je da već nekoliko godina unazad nijesu, već realnost.

Svima bi mnogo bolje bilo, kad bi se nakon žrijeba u Nionu treneri i uprave naših klubova oglasile i saopštile „Mi smo autsajderi, ali ćemo pokušati da iznenadimo protivnika„. Pa, ako se nekad desi da naš šampion savlada šampiona Farskih Ostrva, San Marina, Andore, da ne govorimo o fudbalskim velesilama kakve su Luksemburg i Azerbejdžan, da slavimo, slično kao San Marino kad postigne jedini gol u porazu od neke reprezentacije 6-1. Nije nikakav smak svijeta, samo nam nemojte govoriti „favoriti smo protiv Tre Penea, Santa Kolome, Brejdablika“. Zna se ko je odgovoran za ovakve rezultate, a FSCG sigurno nije, bar ne kada su rezultati klubova u Evropi u pitanju.

Ako je za nešto kriv FSCG, to je što je klubovima dozvolio da se takmiče a ne ispunjavaju minimum standarda ni finansijskih ni infrastrukturnih za takmičenje.

Posljednje vijesti
Ne propustite