27.8 C
Podgorica
Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img

Nove litije i molebani u više gradova

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije služio je moleban u crkvi Svete Petke u Pljevljima, nakon čega je predvodio litiju gradskim ulicama sa episkopom mileševskim Atanasijem i sveštenstvom. Prethodno se obratio sveštenstvu i građanima u Mojkovcu, koji su krenuli u litiju od crkve Sv. Đorđa iz Dobrilovine do hrama Hristovog Roždestva.

“Niko nije podstakao ni vas da danas hodate po ovom snijegu, nego je narod darnut u živac, u njegovo biće. Mnogo šta je pretrpio, naročito od 1945. godine, i na kraju su, očevidno, pukla trpila. I što je najvažnije, narod je prestao da se plaši”, kazao je Amfilohije.

Litiju ulicama Podgorice predvodi episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije predvodi, a prethodno je u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja služen moleban.

U Beranama je molitveni hod krenuo iz centra grada, od Hrama Svetog Simeona Mirotočivog, ka Đurđevim Stupovima, katedralnom manastiru Eparhije budimljansko-nikšićke, gdje je služen moleban. Ispred manastira je besjedio Mihailo Čikvin iz Poljske pravoslavne crkve, a blagoslov je donio i arhimandrit Teoktist iguman Sopoćana, navodi se na sajtu MCP.

U Herceg Novom je u Crkvi Svetog Spasa služen moleban, odakle je potom održana litija do Crkve Svetog Arhangela Mihaila na Belavisti, koju su predvodili jerej Igor Balaban i đakon Dušan Bigović.

Litije su danas održane i u Andrijevici, Plužinama, Baru, Nikšiću i u Petrovcu, gdje je nakon nakon molebana u Crkvi Svetog Proroka Ilije.

Litije se od Božića organizuju dvaput nedeljno, četvrtkom i nedjeljom.

IZVOR: RTCG

DRUŠTVONove litije i molebani u više gradova
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

DPS Zeta: Srećan Dan državnosti, dragi sugrađani

Iz Opštinskog odbora DPS Zeta upućena je čestitka povodom Dana državnosti. Prenosimo je integralno: Danas, 13. jula, sa ponosom i čašću slavimo Dan državnosti Crne Gore,...

U znak sjećanja na žrtve Srebrenice delegacija Glavnog grada položila vijenac na spomenik na Pobrežju

Povodom 11. jula, međunarodnog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Bošnjačko vijeće u saradnji sa Glavnim gradom i nevladinim udruženjima danas je u...

Mihailo: Doći ću u Srebrenicu, pa makar u kolicima – to je moja zakletva

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo poslao je poruku povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici. „Svaki pošten čovjek voli Bosnu! U Srebrenici je počinjen genocid,...

Osvanuo veliki metalni krst iznad Bijele – devastacija ambijentalnog pejzaža

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori u utorak je u Boki Kotorskoj iznad Bijele postavila veliki metalni krst, koji dominira u pejzažu. Kako...
Ne propustite