24.7 C
Podgorica
Četvrtak, 30 Maja, 2024
spot_img

Nova S: Vulin pod lupom zbog kontakata sa škaljarcima

Dok se državni vrh Srbije iz sve snage upinje da sankcije koje su SAD uvele Aleksandru Vulinu, aktuelnom šefu BIA, predstavi kao reakciju na njegova politička i ideološka opredeljenja i veze sa režimom u Rusiji, u javnosti se posljednjih dana sve više govori o detaljima iz njegove kriminalizovane biografije – kako onim „zatrpanim“, tako i o nekim novim, gotovo ekskluzivnim. Postoje operativna saznanja da je Vulin imao kontakte sa organizovanim kriminalnim grupama, kako u Srbiji, tako i u regionu, a da je sa jednom od dvije najozloglašenije, kao i svim njenim ispostavama, naročito blizak, kaže sagovornik Nove.

Nakon predsjednika republike Aleksandra Vučića, o „politički motivisanim sankcijama protiv Vulina“ govorio je juče i šef diplomatije Ivica Dačić, koji je kazao da iz Amerike nisu stigli nikakvi dokazi o tvrdnjama koje su iznijete na račun šefa BIA. Logorejičnom banalizacijom čitavog slučaja, obojica su još jednom atakovala na elementarnu inteligenciju sopstvenih građana koji su ih uposlili i koji ih plaćaju, računajući vjerovatno na nacionalnu amneziju i kolektivni zaborav svih Vulinovih nepočinstava, od kojih je većina bila dokumentovana dokazima.

Tako do danas, ni Vučić ni Dačić, uz postojeće dokaze, nisu obavijestili javnost odakle Vulinu „tetka iz Kanade“ i novac za stan na Zvezdari, šta radi na koncertima sa vođama navijačkih grupa, kakve su njegove veze sa kriminalnim klanovima u zemlji i regionu…

“Pod okriljem Vučićeve vlasti Vulin sigurno neće biti procesuiran, pa se pozivanje SAD da dostave dokaze o tvrdnjama zbog kojih su mu uveli sankcije, mogu okarakterisati samo kao besprizorne. Američka adminsitracija odlično zna šta je vlast zatrpavala o Vulinu sve ove godine, i sigurno neće dostaviti nešto što bi Vučićevo pravosuđe moglo da kontaminira nekim fiktivnim postupkom. Jer, ne treba zaboraviti da se za ista djela ne može se suditi dvaput“, kazao je za Novu dobro obaviješten izvor.

On dodaje da se lista Vulinovih sumnjivih radnji i nezakonitih postupanja drastično povećala poslednjih godina, te da je slučaj „tetke iz Kanade“ sada samo jedna sitnica, u poređenju sa svim ostalim, što bi moralo da postane predmet opsežne istrage.

“Postoje operativna saznanja da je Vulin imao kontakte sa organizovanim kriminalnim grupama, kako u Srbiji, tako i u regionu, a da je sa jednom od dvije najozloglašenije naročito blizak – crnogorskim škaljarskim klanom, ali i svim njegovim ispostavama. Kontakti sa ovom grupom, čije su vođe poslednjih godina ubijane širom svijeta, intenzivirani su nakon izbora 2020, kada je postao ministar policije, ali i nastavljeni kad je sa Bratislavom Gašićem razmijenio resore i prešao u BIA“, kaže sagovornik Nove i napominje.

“Ova saznanja su utoliko zanimljivija, ako se posmatraju u kontekstu okolnosti koje su bile na snazi u vrijeme kada su MUP-om harali Vulinovi prethodnici, Nebojša Stefanović i Dijana Hrkalović. Jedna od čuvenih objavi rata mafiji rezultirala je utiskom da su se na meti srpske policije uglavnom nalazili pripadnici škaljarskog klana, od kojih su mnogi i likvidirani na ulicama Beograda, najviše tokom crne 2018. Sa druge strane, nesmetani, i po mnogim kritičarima vlasti, pospješivan rast „kavčana“ na kraju je izrodio i klan Belivuk- Miljković, koji se sada tereti za najmonstruoznije zločine ikada počinjene na ovim prostorima. Njihov, ali i progon „kavčana“ otpočeo je upravo Vulinovim dolaskom na čelo MUP, dok je svaka priča o „škaljarcima“ najednom iščezla“.

Da veze s mafijom nisu isključene, kako kaže sagovornik Nove, potvrđuje i najčuvenija afera ovog socijaliste – kapitalca o kupovini stana i izostanka dokaza o porijeklu novca.

“Tetka iz Kanade postala je urbana legenda, pa se postavlja pitanje s kojim pravom vrh vlasti poziva SAD da im dostavi dokaze o svojim tvrdnjama, kad sa onim dokazima koje su imali na stolu nisu uradili ništa. Strašno je što se u sve to uključilo i srpsko tužilaštvo, koje onomad ni za tetku nije uradilo ništa“, kaže sagovornik Novae.

Govoreći o Vulinovim vezama sa narkoticima, sagovornik Nove se takođe osvrnuo na ono što je od starta trebalo da se počisti u srpskom dvorištu.

“Činjenica da je u odjelu Super Marija onomad plijevio povrće na „Jovanjici“, koja se proslavila kao najveća narko-plantaža u ovom dijelu Evrope, povezala ga je i sa proizvodnjom narkotika, za koju smo prošle nedjelje čuli na suđenju da je organizovan državni projekat. Imajući sve to u vidu, priča o sankcionisanju Vulina zbog stavova u Rusiji, u najmanju ruku je uvredljiva. Nije isključeno da je to i vlasti u međuvremenu postalo jasno, pa je prije dva dana pribjegla proverenom adutu za skretanje pažnje i obračun sa zapadnim faktorom – glorifikacijom ratnih zločinaca. Na potezu su sada studenti koji bi trebalo da poruče Vulinu šta misle o njegovom projektu stipendiranja dvije studentkinje iz Sarajeva, koje su veličale Ratka Mladića“, završava sagovornik Nove.

NOVA RS

POLITIKANova S: Vulin pod lupom zbog kontakata sa škaljarcima
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Podnijeta prijava zbog bespravne sječe u Bijelom Polju

Uprava za gazdovanje šumama i lovištima nastavlja sa borbom protiv bespravnih sječa, a intenzivirane kontrole terena daju iz dana u dan sve bolje rezultate,...

Porfirije i Joanikije primili Nikolu Rokvića nakon hodočašća: Crkva će uvijek podržavati ovakve pregaoce

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije primio je juče u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu Nikolu Rokvića, članove njegove porodice i najbliže saradnike. Odmah po...

FOTO: Knežević obavijestio Čađenovića da je zabranu Belivuku i Miljkoviću skinuo menadžment Uprave policije

Bivši pomoćnik direktora Uprave policije Dejan Knežević, obavijestio je svojevremeno bivšeg specijalnog tužioca Sašu Čađenovića o tome da su zabranu ulaska u Crnu Goru...

Ministarstvo zdravlja pokreće izradu studije izvodljivosti za Univerzitetski klinički centar uz podršku FASEP granta

Ministarstvo zdravlja Crne Gore pokrenulo je izradu Studije izvodljivosti za izgradnju novog Univerzitetskog kliničkog centra, koji će biti finansiran putem FASEP granta (fonds d’études...
Ne propustite