11 C
Podgorica
Nedjelja, 25 Februara, 2024
spot_img

Nova dala ime školi po osuđenom za pokušaj atentata na kralja Nikolu

Godinu nakon što je Nova srpska demokratija ustanovila orden nazvan po kontroverznoj istorijskoj ličnosti Marku Dakoviću, ta stranka je juče obavijestila javnost da je počela sa radom tzv. politička škola pod tim imenom, piše Pobjeda.

Prethodne nedjelje počela je sa radom politička škola “Marko Daković” koju je osnovala Nova srpska demokratija po uzoru na mnoge partije desnog centra koje djeluju u Evropi”, saopšteno je iz stranke Andrije Mandića.

Marko Daković je osuđen na smrt zbog pokušaja atentata na kralja Nikolu 1907. godine.

Bio je jedan od glavnih zagovornika Podgoričke skupštine i vođa tzv. ujediniteljskog pokreta koji je doveo do ukidanja države Crne Gore.

Prije “političke škole” Nova je ustanovila orden Marko Daković koji je na sjednici Glavnog odbora Nove u Beogradu uručen kontroverznom srpskom akademiku Matiji Bećkoviću poznatom po negiranju crnogorske nacije.

Kako je saopšteno iz Nove “predavanja prvoj generaciji ove političke škole počela su u prvoj polovini ovog mjeseca i održavaće se u kontinuitetu tokom čitave godine sa svim polaznicima koji su podijeljeni u nekoliko grupa”.

Direktor političke škole “Marko Daković” je Vladimir Dobrosavljević, savjetnik predsjednika Nove.

Predavači su takođe bili i funkcioneri Nove srpske demokratije Slaven Radunović, Milutin Đukanović, Marina Jočić i Marko Kovačević.

Na početku ih je pozdravio predsjednik NSD-a Andrija Mandić, koji je objasnio značaj političke škole i zašto je i šta ponijela baš ime Marka Dakovića.

“Zbog odluke o zabrani nastave, koja je stupila na snagu u ponedjeljak, školaće nastaviti rad nakon prolaska ove opasnosti, a naša će stranka nakon završetka predavanja i obuke koja će pomoći da ovladaju novim političkim vještinama dobiti čitavu generaciju mladih i novih srpskih političara u Crnoj Gori”, saopštili su iz Nove srpske demokratije.

MP: Politička škola Nove nema veze sa obrazovnim sistemom

Iz Ministarstva prosvjete juče je Pobjedi saopšteno da tzv. politička škola “Marko Daković” nema dozvolu.

“Nema dozvolu niti bilo kakvu vezu sa obrazovnim sistemom”, saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva prosvjete na upit da li politička škola “Marko Daković” ima dozvolu.

POBJEDA

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite