24.7 C
Podgorica
Četvrtak, 30 Maja, 2024
spot_img

“Nikad Crnogorac kukavica nije, smrt ga gleda, on se na nju smije”

Na današnji dan, 9. maj 1942. godine, strijeljan je Čedomir Ljubo Čupić, komesar čete u nikšićkom odredu NOP-a i narodni heroj Jugoslavije.

Rođen je 1913. godine, kao jedno od desetoro djece u radničkoj porodici Sava i Stane Čupić, rođene Burić, iz Zagrede, koja je dugo živjela u Sjevernoj i Južnoj Americi.

Tridesetih godina 20. vijeka, vraća se u Nikšić, gdje završava gimnaziju.

Čupić je član ilegalne KPJ postao 1941. godine. Početkom jula 1941. godine, izbjegao je iz okupiranog Nikšića, potom pristupio partizanskoj četi Đuro Đaković. Zarobljen je aprila 1942. godine, nakon borbe protivu četnika na Kablenoj Glavici kod Nikšića.

U zatvoru, gdje je bio mučen, pokazao je junačko držanje i prkos. Četnički sud mu je javno sudio u okupiranom Nikšiću. Britkom riječju otvoreno je izvrgao ruglu vijećnike toga suda i četnike, koji su ga, skupa s drugim zarobljenim partizanima, osudili na smrt.

9. maja 1942. godine izveden je na strjelište ispod Petrove Glavice kod Nikšića. I na strjelištu je nastavio bodriti drugove.

Njegovo hrabro držanje i pobjedonosni osmjeh na gubilištu ovjekovječen je fotografijom, koja je postala jedan od simbola crnogorske antifašističke borbe.

Ukazom predsjednika Federativne Narodne Republike Jugoslavije Josipa Broza Tita, 10. jula 1953. godine, proglašen je za narodnog heroja.

DRUŠTVO"Nikad Crnogorac kukavica nije, smrt ga gleda, on se na nju smije"
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Podnijeta prijava zbog bespravne sječe u Bijelom Polju

Uprava za gazdovanje šumama i lovištima nastavlja sa borbom protiv bespravnih sječa, a intenzivirane kontrole terena daju iz dana u dan sve bolje rezultate,...

Porfirije i Joanikije primili Nikolu Rokvića nakon hodočašća: Crkva će uvijek podržavati ovakve pregaoce

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije primio je juče u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu Nikolu Rokvića, članove njegove porodice i najbliže saradnike. Odmah po...

FOTO: Knežević obavijestio Čađenovića da je zabranu Belivuku i Miljkoviću skinuo menadžment Uprave policije

Bivši pomoćnik direktora Uprave policije Dejan Knežević, obavijestio je svojevremeno bivšeg specijalnog tužioca Sašu Čađenovića o tome da su zabranu ulaska u Crnu Goru...

Ministarstvo zdravlja pokreće izradu studije izvodljivosti za Univerzitetski klinički centar uz podršku FASEP granta

Ministarstvo zdravlja Crne Gore pokrenulo je izradu Studije izvodljivosti za izgradnju novog Univerzitetskog kliničkog centra, koji će biti finansiran putem FASEP granta (fonds d’études...
Ne propustite