13.8 C
Podgorica
Srijeda, 17 Aprila, 2024
spot_img

Neuralink objavio snimak prvog čovjeka kom je ugrađen njihov moždani implant

Kompanija Neuralink objavila je prvi snimak pacijenta kojem je ranije ove godine urađen moždani implant, kao dio prvog kliničkog ispitivanja kompanije.

Кompanija Ilona Maska je uživo emitovala demo na X-u sa 29-godišnjim čovjekom po imenu Nolan Arbo, koji je rekao da je paralizovan od vrata nadole nakon nesreće prilikom ronjenja prije osam godina.

U videu, Arbo objašnjava da je nakon što je primio implantat – rekao je da je operacija bila „super laka“ – morao da nauči kako da razlikuje „zamišljeni pokret od pokušaja pokreta“ kako bi naučio da kontroliše kursor na ekranu.

Mnogo smo vremena proveli u pokušajima da se pomjerim. Pokušao bih da pomjerim, recimo, desnu ruku lijevo, desno napred, nazad. I odatle, mislim da mi je postalo intuitivno da počnem da zamišljam kako se kursor kreće“, naveo je on.

U klipu, u kome je takođe prikazan Neuralink inženjer, Arbo demonstrira mozak-kompjuter interfejs (BCI) pomeranjem kursora po ekranu laptopa i pauziranjem plejera na ekranu.

Rekao je da mu je implantat omogućio da igra šah i igricu „Civilization VI“. Napomenuo je da je ranije koristio i druge pomoćne uređaje poput štapića za usta, ali da je Neuralink implant omogućio duže sesije igranja.

Rekao je da može da ga koristi oko osam sati prije nego što implant treba da se napuni. Nije jasno kako punjenje funkcioniše.

Arbo je postao prvi pacijent koji je primio implantat u januaru nakon što je Neuralink prošle godine počeo da traži pacijente. Кompanija je prethodno testirala BCI na životinjama, uključujući šimpanze, a neke od tih praksi testiranja na životinjama bile su predmet federalnih istraga.

U snimku je Arbo ukazao da je njegovo iskustvo sa moždanim implantom do sada bilo pozitivno, uprkos nekim početnim problemima.

Nije savršeno, rekao bih da smo naišli na neke probleme. Ne želim da ljudi misle da je ovo kraj puta. Ima mnogo posla da se uradi, ali to mi je već promijenilo život“, rekao je on.

Posljednje vijesti
- Marketing -spot_img
Ne propustite