31.7 C
Podgorica
Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img

“Nesuglasice u Evropi sad mogu biti problem u pravljenju stabilne vlade”

Profesorica Univerziteta Donja Gorica Nikoleta Đukanović ističe da je dobro što je došlo do podmlađivanja partija opozicionog bloka, ali da su i u izazovu da zadrže koheziju u strankama i glasače. Što se tiče poteza ministara iz SNP-a smatra da je to osvježenje na našoj političkoj sceni. Kako je kazala nazahvalno je prognozirati kako će se praviti postizborne koalicije ukoliko ima nesuglasica u Evropi sad, i da li će uspjeti da se napravi stabilna vlada.

Kako je kazala Đukanović gostujući u Jutarnjem programu TVCG, DPS bez Mila Đukanovića može da donese nešto dobro, ali je i veliki izazov po pitanju kohezije partije. Glasača im je sve manje i manje od 2016. pa do danas i zbog toga je reforma u stranci bila opravdana.

“Podmlađivanje partije je ustvari odgovor na nezadovoljstvo birača. Da li će to biti dovoljno da budu jaka opoziciona stranka ostaje da se vidi. Što se tiče SDP-a nijesam sigurna da može generisati veći broj opozicionih glasača. I SD je pretrpio promjene upravo pokušavajući da odgovori na nazadovoljstvo birača”, ističe Đukanović.

Da li postoji raskol u Pokretu Evropa sad, Đukanović smatra da je teško reći, jer je logično da će u javnosti to demantovati.

“Oni su demantovali da postiji raskol i ako je u pitanju samo razmjena mišljenja i različitih stavova, to je dobro, ali ako se radi o ključnim i ideološkim podjelama, onda je pitanje kako će se praviti koalicije nakon izbora i kako će se praviti stabilnost vlade i uopšte čitavog sistema”, naglašava Đukanović.

Dodaje da novih partija ima puno i nije bilo lako napraviti ovakav uspjeh kakav je napravio PES. Iskoristili su i ekonomski i socijalni momenat, ali sada treba zadržati jedinstvo partije.

“Mnogo otvorenija i složenija pitanja će doći nakon izbora i jako je važno da postoji jedinstvo u partiji”, poručuje Đukanović.

Ocjenjuje i da je razilaženje koalicije Demokratskog fronta potpuno razumljivo, iako je došlo kao iznenađenje.

Kako je kazala, sistem se ne može promijeniti preko noći, ali očekuje da ljudi koji dobiju najviše glasova građana pokažu dovoljno kapaciteta da učine promjene i da ove reforme budu suštinske, a ne samo da bi partije bile prilagodljive koalicionim odnosima.

“Reakcija ministara SNP-a su osvježenje za političku scenu, ne znam sa čime se ne slažu sa svojim kolegama, ali ovakvi potezi su novi za nas. U parlametu je jako puno partija, a pitanje je da li će ovo usitnjavanje dovesti do konsolidacije ili demokratskog pluralizma. Potrebno je još vremena da se javi nova snega koji će raditi na demokratskim procesima. Ne znam da li imamo lidera u ovom novim prostoru, koji bi mogli da donesu ključne promjene. Nezahvalno je predviđati, ali trebaće još par generacija da dođemo do vladavine prava i demokratizacije”, zaključila je Đukanović.

POLITIKA"Nesuglasice u Evropi sad mogu biti problem u pravljenju stabilne vlade"
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Da turisti vide đe dolaze /FOTO/

Grupa cetinjskih aktivista i patriota postavlia je državne zastave na novim lokacijama na putnom pravcu Cetinje - Budva. "Takođe će biti obnovljene zastave na putu...

Tragedija na rijeci Zeti: Utopila se jedna osoba

Ronioci Regionalnog centra iz Bijele trenutno tragaju za tijelom stranog državljanina koji se utopio u rijeci Zeti kod Rogama, saopšteno je portalu RTCG iz...

Beranac dobio 20 dana zatvora za izazivanje udesa u alkoholisanom stanju

G.V. (42) iz Berana osuđen je na 20 dana zatvora i novčanu kaznu od 120 eura zbog izazivanja saobraćajne nezgode pod dejstvom alkohola, saopštio...

Fakultet za crnogorski jezik i književnost ugostio slovačkog ambasadora

Fakultet za crnogorski jezik i književnost (FCJK) juče je ugostio Borisa Gandela, ambasadora Republike Slovačke u Crnoj Gori. Sastanak kojem je prisustvovao i savjetnik...
Ne propustite