37.9 C
Podgorica
Petak, 21 Juna, 2024
spot_img

Nenezić: Srpska lista može ići samo ka krajnjoj desnici, PZP povukao logičan potez

Izvršna direktorica Centra za monitoring (CEMI) Ana Nenezić kazala je da, nakon što je prestao da postoji Demokratski front (DF), politika Nove srpske demokratije (Nova) i Demokratske narodne partije (DNP) može da se kreće samo ka krajnjoj desnici i pokušaju da povrate bar dio svojih birača kako su to radili i prethodnih decenija. S obzirom na to da u takvom pristupu nema prostora za Pokret za promjene (PZP), Nenezić smatra da je jedini logičan potez te partije bio samostalan nastup na predstojećim parlamentarnim izborima, zakazanim za 11. jun.

Dojučerašnji lideri DF-a Andrija Mandić, Milan Knežević i Nebojša Medojević u nedjelju su zvanično saopštili da njihove partije, koje su bile konstituenti tog političkog saveza, nakon 11 godina pojedinačno nastavljaju političku borbu.

Poručili su da među njima postoje razlike oko prioriteta u politici, ali da nije bilo svađa, sukoba, pa ni mimoilaženja po pitanjima koja su dogovorili kada su osnivali Front.

Značajni potresi

Komentarišući raskol u najbrojnijoj koaliciji parlamentarne većine, Nenezić za Pobjedu kaže da procesi koji su započeti nakon parlamentarnih izbora sada doživljavaju kulminaciju i uzrokuju značajne, ali očekivane potrese na političkoj sceni.

„Politika čija su osnova bili nacionalizmi i olako prikupljanje glasova jačanjem ovih osjećaja kod birača, nije više glavni katalizator hemogenizacije biračkog tijela. Građani su poslali jasnu poruku tokom posljednja tri izborna ciklusa i jasno ukazali da su ekonomska pitanja i jačanje životnog standarda ono što prevashodno privlači njihovu pažnju“, ocijenila je Nenezić.

Tom zaokretu, ističe ona, doprinio je dominantno pokret ,,Evropa sad“, koji na takvoj politici bilježi konstantan rast podrške.

„U takvim novim okolnostima, politika bivšeg DF-a, odnosno sada srpske liste, koji nema, niti je imao izražen ekonomski program, može ići samo u jednom pravcu, a to je ka krajnjoj desnici i pokušaju da povrate bar dio svojih birača na onoj osnovi kako su to radili i prethodnih decenija“, naglasila je ona.

Prema njenim riječima, Pokret za promjene u takvom pristupu nema prostora.

„Njihov samostalan nastup bio je jedini politički logičan potez. Pitanje je samo da li je zakasnio i da li će njihova politička ponuda biti dovoljno atraktivna da im obezbijedi parlamentarni status, posebno uz terete koji ih prate nakon brojnih kontroverzi oko političkih zapošljavanja“, kazala je Nenezić.

Nesnalaženje u novoj realnosti

Za sve partije koje sada prolaze unutarstranačke reformske procese, Nenezić kaže da je zajednički činilac što nijesu shvatili ozbiljno poruke birača, blagovremeno se strateški pozicionirali i izašli sa konkuretnim politikama koje bi im sada garantovale manji stepen neizvjesnosti oko parlamentarnog statusa.

Nagli rast ,,Evrope sad“, ističe ona, traži jaku opoziciju.

„Međutim, kako sada stoje stvari, čini mi se da se partije sa višedecenijskim iskustvom nijesu najbolje snašle u novim političkim okolnostima, ili nijesu na ozbiljan način blagovremeno sagledale procese i nadolazeće promjene“, zaključila je Nenezić za Pobjedu.

SDP iznenadio odlukom o samostalnom nastupu

Nenezić kaže da je potez SDP-a o samostalnom nastupu, u ovakvoj političkoj situaciji, iznenađenje, ali i da je rizičan.

„Bilo je za očekivati da SDP bude na listi DPS-a, zajedno sa prirodnim partnerima, Socijaldemokratskom Crnom Gorom (SD) i Liberalnom partijom (LP), koji su izašli sa listama koje dominantno čine političari mlađe generacije. U tom smislu, odluka samostalnog nastupa, u postojećim političkim okolnostima, jeste bila iznenađenje“, mišljenja je Nenezić.

Upitno je, ističe izvršna direktorica CEMI-ja, da li će lista bez poznatih lica privući pažnju i ponuditi novinu koja će im garantovati parlamentarni status.

„Lično vjerujem da sada nemaju dovoljno vremena da na adekvatan način promovišu listu i nova lica koja žele predstaviti“, ocijenila je Nenezić.

Izvor: Pobjeda

Foto: RTCG

VIJESTINenezić: Srpska lista može ići samo ka krajnjoj desnici, PZP povukao logičan...
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Šimun: Pregovaramo, pacijenti će moći da obave transplantacije; Stanojević: Puni smo optimizma

Pacijenti koji čekaju transplantaciju planirali su jutros protest ispred Ministarstva zdravlja u Podgorici, ali su odustali od njega nakon što ih je ministar zdravlja...

Počinje ljeto: Sjutra će dan trajati 15 sati i 35 minuta

Sjutra je ljetnja dugodnevica, koja predstavlja najduži dan u godini i označava početak ljeta. Tada Sunčevi zraci padaju pod pravim uglom na sjeverni povratnik i...

Međunarodni kraft festival 21. i 22. u Budvi: Susret crnogorskih i evropskih proizvođača

Međunarodni „Craft Sea Fest“ biće održan 21. i 22. juna u Budvi, u coworking space-u „ITBranchHouse“ u Tre Canne. Na ovom festivalu proizvode će...

NAGRADA ZA LJUDSKA PRAVA I DRUŠTVENI AKTIVIZAM “RIFAT RASTODER“

Piše: Božidar PROROČIĆ, književnik i publicista Savremena Crna Gora suočava se sa izazovima u razvijanju kulture sjećanja, često zaboravljajući na doprinos onih čija je kulturološka,...
Ne propustite