24.7 C
Podgorica
Četvrtak, 30 Maja, 2024
spot_img

Nema suspenzije Zakona, čeka se incijativa MCP

Na sastanku uopšte nije bilo riječi o sudu u Strazburu, već je, kako saznajemo, vladajuća koalicija, iskazala spremnost da razmotri mogućnost da se, ukoliko MCP podnese inicijativu za ocjenu ustavnosti, šestomjesečni rok za donošenje podzakonskih akata, računa od dana odluke Ustavnog suda.

Nije bilo riječi o sudu u Strazburu na sastanaku premijera Crne Gore Duška Markovića i evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija, već je vladajuća koalicija, iskazala spremnost da razmotri mogućnost da se, ukoliko MCP podnese inicijativu za ocjenu ustavnosti, šestomjesečni rok za donošenje podzakonskih akata, računa od dana odluke Ustavnog suda, saznaje Pobjeda.

Premijer Marković kazao je da Vlada Crne Gore neće suspendovati Zakon o slobodi vjeroispovjesti, već će razgovarati o svim pitanjima, pa i mogućnosti Mitropolije crnogorsko-primorske da pokrenu ocjenu ustavnosti zakona. Marković je to kazao “Vijestima” nakon informacije da je evropski komesar Oliver Varhelji prenio opoziciju poruku da je Vlada spremna da odloži primjernu Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

Prema nezvaničnim saznanjima iz diplomatskih izvora, Marković nije pominjao suspenziju zakona do odluke Ustavnog suda ili odluke suda u Strazburu.

Na sastanku uopšte nije bilo riječi o sudu u Strazburu, već je, kako saznajemo, vladajuća koalicija, iskazala spremnost da razmotri mogućnost da se, ukoliko MCP podnese inicijativu za ocjenu ustavnosti, šestomjesečni rok za donošenje podzakonskih akata, računa od dana odluke Ustavnog suda.

Svijet posmatra

-Nije na Komisiji da o tome govori već je na svakoj zemlji da osmisli svoj način. Svijet vas posmatra. Ovo je važno pitanje. Zainteresovani smo za dijalog i nalaženje rješenja koje bi bilo svima prihvatljivo. Ako možemo da vam pomognemo, ali mislim da ne možemo, tu smo ali bio bi prioritet da se nađe rješenje. Tu smo – rekao je Varhelji.

Marković je nakon sastanka sa Varheljijem, rekao da je Zakon donijet u skladu sa našim suverenim pravom da regulišemo ovu oblast u skladu sa najboljim međunarodnim standardima i praksom, te preporukama Venecijanske komisije.

– Upoznao sam komesara sa inicijativom Vlade i mojim pismom mitropolitu crnogorsko primorskom da zajednički sagledamo najbolja rješenja za implementaciju Zakona i potpisivanje temeljnog ugovora koji je uvijek poželjan model za postizanje ciljeva u odnosima države sa crkvom. Na taj način, još jednom demonstriramo demokratske kapacitete da kroz dijalog i razgovor rješavamo sva pitanja i dileme, i time jačamo odnose međusobnog povjerenje i poštovanja – kazao je premijer.

Izvor: pobjeda.me

GLAVNANema suspenzije Zakona, čeka se incijativa MCP
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Podnijeta prijava zbog bespravne sječe u Bijelom Polju

Uprava za gazdovanje šumama i lovištima nastavlja sa borbom protiv bespravnih sječa, a intenzivirane kontrole terena daju iz dana u dan sve bolje rezultate,...

Porfirije i Joanikije primili Nikolu Rokvića nakon hodočašća: Crkva će uvijek podržavati ovakve pregaoce

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije primio je juče u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu Nikolu Rokvića, članove njegove porodice i najbliže saradnike. Odmah po...

FOTO: Knežević obavijestio Čađenovića da je zabranu Belivuku i Miljkoviću skinuo menadžment Uprave policije

Bivši pomoćnik direktora Uprave policije Dejan Knežević, obavijestio je svojevremeno bivšeg specijalnog tužioca Sašu Čađenovića o tome da su zabranu ulaska u Crnu Goru...

Ministarstvo zdravlja pokreće izradu studije izvodljivosti za Univerzitetski klinički centar uz podršku FASEP granta

Ministarstvo zdravlja Crne Gore pokrenulo je izradu Studije izvodljivosti za izgradnju novog Univerzitetskog kliničkog centra, koji će biti finansiran putem FASEP granta (fonds d’études...
Ne propustite