31.7 C
Podgorica
Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img

Nekadašnjem direktoru OŠ „Sutjeska” 18.000 eura zbog nezakonitih postupaka Bratić

Vesko Gagović, nekadašnji direktor OŠ „Sutjeska“ u Podgorici, koga je u sječi direktora u junu 2021. godine smijenila tadašnja ministarka Vesna Bratić, prvostepenom presudom Osnovnog suda treba da dobije 17.965,96 eura, na ime naknade materijalne štete, zbog izgubljene zarade usljed nezakonitog prestanka radnog odnosa.

Ovo je prva presuda, koju je potpisala sutkinja Milena Brajović, za naknadu materijalne štete direktora koje je nezakonito smijenila Bratić. Gagović je tužio državu, odnosno Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta. U ovom slučaju državu zastupa zaštitnik imovinsko-pravnih interesa.

Gotovo 160 bivših direktora javnih obrazovnih ustanova pokrenulo je sudske postupke zbog razrješenja. Veliki broj njih je okončano u korist tužilaca. Tim tužbama su tražena poništenja rješenja o razrješenju, a direktori će naknadno pokretati nove u kome traže nadoknade materijalne štete.

Bivšem direktoru Gagoviću, prema ovoj presudi od 11. aprila, osim navedene sume, država treba da isplati i iznos od 1.017,23 eura na ime zakonske zatezne kamate obračunate od dospjelosti svakog pojedinačnog potraživanja pa do 20. 2. 2023. godine, u roku od osam dana od dana pravosnažnosti presude.

Gagović, akademski slikar, je 18. januara 2019. godine imenovan za direktora OŠ „Sutjeska“ na period od četiri godine, a rješenje o razrješenju je primio 22. juna 2021. godine.

Kao i u svim slučajevima smijenjenih direktora, obrazloženje resora kojim je rukovodila Bratić bilo je da je razriješen jer je navodno izvršio povredu radne obaveze.

Podsjetimo, svi direktori škola su tada dobili identično razrješenje. U međuvremenu, na sudu su dokazali da su mimo zakona ostali bez funkcije i srušili tvrdnje Ministarstva da su krivi zato što nijesu formirali školske odbore. Sudovi su potvrdili da direktori nijesu mogli da ih formiraju, jer je upravo Ministarstvo opstruiralo taj proces – nijesu predlagali svoje članove iako su direktori tražili da se to učini.

Gagović je takođe u svojoj tužbi istakao da konstituisanje školskog odbora ne spada u nadležnost direktora osnovne škole, te da za formiranje školskog odbora svakako nijesu bili ispunjeni uslovi i to iz prostog razloga što nijesu imenovani predstavnici u Odboru od strane MPNKS.

Tokom suđenja, Gagović je na pitanje zaštitnika da li je ikada od strane Ministarstva prosvjete dobio bilo kakvo pisano upozorenje na njegov rad, po pitanju funkcionisanja školskog odbora i/ili o razlozima za njegovo razrješenje, odgovorio da nikada nije dobio nikakvo upozorenje.

Protiv Vesne Bratić su početkom godine krivične prijave zbog zloupotrebe službenog položaja Specijalnom državnom tužilaštvu podnijeli advokat Mihailo Volkov i nevladina organizacija Centar za građansko obrazovanje.

Protiv Vesne Bratić podnijela je tužbu i zaštitnica imovinsko- pravnih interesa Crne Gore Bojana Ćirović, od koje traži da isplati državi štetu koja je nastala zbog toga što je mimo zakona smijenila direktore vaspitno-obrazovnih ustanova.

U tužbi u koju je Pobjeda imala uvid nije precizirano koja tačno suma se potražuje od bivše ministarke. Navedeno je da će to odrediti vještak finansijske struke.

DRUŠTVONekadašnjem direktoru OŠ „Sutjeska" 18.000 eura zbog nezakonitih postupaka Bratić
Posljednje vijesti

DRUŠTVO

Da turisti vide đe dolaze /FOTO/

Grupa cetinjskih aktivista i patriota postavlia je državne zastave na novim lokacijama na putnom pravcu Cetinje - Budva. "Takođe će biti obnovljene zastave na putu...

Tragedija na rijeci Zeti: Utopila se jedna osoba

Ronioci Regionalnog centra iz Bijele trenutno tragaju za tijelom stranog državljanina koji se utopio u rijeci Zeti kod Rogama, saopšteno je portalu RTCG iz...

Beranac dobio 20 dana zatvora za izazivanje udesa u alkoholisanom stanju

G.V. (42) iz Berana osuđen je na 20 dana zatvora i novčanu kaznu od 120 eura zbog izazivanja saobraćajne nezgode pod dejstvom alkohola, saopštio...

Fakultet za crnogorski jezik i književnost ugostio slovačkog ambasadora

Fakultet za crnogorski jezik i književnost (FCJK) juče je ugostio Borisa Gandela, ambasadora Republike Slovačke u Crnoj Gori. Sastanak kojem je prisustvovao i savjetnik...
Ne propustite